© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Japonijos ministras pirmininkas Shinzo Abe (Šindzas Abė) dėl įtemptos darbotvarkės nedalyvaus gegužės 9 dieną Maskvoje vyksiančioje oficialioje ceremonijoje, skirtoje Antrojo pasaulinio karo pabaigos 70-osioms metinėms, antradienį pranešė vyriausybės atstovas spaudai.

Kabineto sekretorius Yoshihide Suga (Jošihidė Suga) spaudos konferencijoje sakė, kad ceremonijoje šaliai atstovaus Japonijos ambasadorius Rusijoje.

Japonija kvietė Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną atvykti į šalį su vizitu, tačiau pernai jis buvo atidėtas dėl Ukrainos krizės.

Y.Suga nurodė, kad dėl naujos V.Putino vizito datos dar nenuspręsta.

Sh.Abe, kuriam svarbūs Rusijos energijos ištekliai, dvišalių santykių gerinimą paskelbė savo prioritetu, tačiau dabar tarp valstybių tvyro įtampa dėl sankcijų, kurias Japonija įvedė Maskvai už jos vaidmenį Ukrainos krizėje, sekdama savo artimo sąjungininko Vašingtono pavyzdžiu.

Tebėra neišspręstas Tokijo ir Maskvos ginčas dėl ginčijamų Kurilų salų, esančių Ramiajame vandenyne prie Rusijos Tolimųjų Rytų regiono krantų, į šiaurę nuo Japonijos.

Šis ginčas temdo Japonijos ir Rusijos santykius nuo Antrojo pasaulinio karo, kai tuometinės Sovietų Sąjungos pajėgos okupavo keturias salas. Japonija teigia, kad tos salos yra jos teritorijos ir nori, kad Maskva jas grąžintų.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel jau anksčiau dėl įtampos, susijusios su krize Ukrainoje, atmetė Rusijos kvietimą dalyvauti Pergalės dienos iškilmėse. Tačiau kaclerė gegužės 10 dieną Rusijos sostinėje padės vainiką prie Nežinomo kareivio kapo.

Manoma, kad Pergalės dienos iškilmėse dalyvaus Kinijos prezidentas Xi Jinpingas (Si Dzinpingas), nors Pekinas to oficialiai kol kas nepatvirtino.

Kinijos valstybinė žiniasklaida antradienį pranešė, kad 110 Liaudies išvadavimo armijos karių jau atvyko į Maskvą rengtis paradui. Kinija ir Rusija palaiko glaudžius diplomatinius ir prekybinius ryšius.

“Tai pirmas kartas, kai Kinija pasiuntė savo karius dalyvauti kariniame parade Raudonojoje aikštėje”, – naujienų agentūrai “Xinhua” sakė Kinijos ambasadorius Rusijoje Li Hui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: