© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

JAV Kongresas šeštadienį vieningai pritarė naujoms ekonominėms sankcijoms Rusijai ir letaliems ginklams Kijevui, nepaisydamas prezidento Baracko Obamos (Barako Obamos) ir griežtindamas Amerikos įstatymų leidėjų atsaką į Kremliaus remiamą separatizmą Ukrainoje.

Identiški Paramos Ukrainos laisvei akto tekstai ketvirtadienį buvo priimti ir Senate, ir Atstovų Rūmuose, bet dėl techninio klausimo Aktas buvo grąžintas į Senatą, kur buvo priimtas vienbalsiu sutikimu, prieš pat šeštadienį vėlai vakare paskelbtą Senato pertrauką.

Dabar B.Obama gali arba pasirašyti, arba vetuoti šią priemonę. Baltieji rūmai ketvirtadienį sakė, kad “nagrinėja tai”.

Šeštadienį, diena prieš Rusijos užsienio reikalų ministro Sergejaus Lavrovo ir JAV valstybės sekretoriaus Johno Kerry (Džono Kerio) susitikimą, Maskva perspėjo, kad Rusija, “be abejo, negalės palikti to be atsako”.

Minimu įstatymo projektu leidžiama – bet teisiškai nereikalaujama – B.Obamai tiekti letalią ir neletalią karinę pagalbą Ukrainai, įskaitant prieštankinius ginklus, amuniciją ir kariškių valdomus sekimo bepiločius lėktuvus.

Vašingtonas remia Ukrainą jos konflikte su Rusija, bet B.Obama dar nėra patvirtinęs didžiausios Kijevo prašymo dėl ginklų dalies.

Neryžtingas JAV atsakas į Rusijos tęsiamą invaziją į Ukrainą gresia dar didesniu šio konflikto eskalavimu, perspėjo vienas įstatymo projekto autorių senatorius Bobas Corkeris (Bobas Korkeris).

Įstatymo projekto priėmimas Kongrese daro politinį spaudimą B.Obamai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: