© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Sunkioje padėtyje atsidūręs Jemeno prezidentas paprašė skubaus Jungtinių Tautų (JT) Saugumo Tarybos susitikimo – smurto draskomai jo šaliai atsidūrus prie pilietinio karo slenksčio ir JAV pajėgoms evakavusis iš svarbios oro pajėgų bazės.

Skurdaus Jemeno šiaurę kontroliuoja Irano remiami šiitų husių sukilėliai, o pietuose dominuoja prezidento Abedrabbo Mansouro Hadi (Abedrabo Mansuro Hadžio), kuris vasario mėnesį iš namų arešto Sanoje pabėgo į Adeną, sąjungininkai.

A.M.Hadi paragino sekmadienį surengti JT Saugumo Tarybos susitikimą – po penktadienį įvykdytų kelių mirtininkų išpuolių šiitų husių mečetėse, už kuriuos atsakomybę prisiėmė sunitų grupuotė “Islamo valstybė” (IS) ir per kuriuos žuvo 142 žmonės.

Laiške Saugumo Tarybai A.M.Hadi pasmerkė “nusikalstamus husių kovotojų ir jų sąjungininkų veiksmus” ir sakė, kad jie “ne tik kelia pavojų taikai Jemene, bet ir regiono bei tarptautinei taikai ir saugumui”.

“Raginu jus skubiai įsikišti visomis prieinamomis priemonėmis, kad būtų sustabdyta ši agresija, kuria siekiama pakirsti teisėtą valdžią, suskaldyti Jemeną ir jo taiką bei stabilumą”, – rašė A.M.Hadi.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: