© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Kosove keli tūkstančiai žmonių antradienį dalyvavo aštuonių etninių albanų, kurie anksčiau šį mėnesį žuvo Makedonijoje per susirėmimus su tos šalies saugumo pajėgomis, laidotuvėse.

Tylioje laidotuvių procesijoje ėjo buvę Kosovo albanų partizanai ir aukų artimieji, rankose spaudę žuvusiųjų nuotraukas. Procesija lėtai judėjo sostinės Prištinos centru ir po maždaug valandos pasiekė karines Kankinių kapines, kur laidojami žymus Kosovo išvadavimo armijos (KLA) nariai.

Buvę dabar jau išformuotos KLA nariai, vilkėję karines uniformas, pliaupiant smarkiai liūčiai nešė aštuonis kartus, uždengtus Albanijos vėliavomis. Amžinojo poilsio žuvusieji atgulė vienas šalia kito. Kapinėse nebuvo jokių atsisveikinimo kalbų ar religinių ceremonijų.

KLA yra etninių albanų partizanų grupuotė, kuri dešimtajame dešimtmetyje kovojo už Kosovo nepriklausomybę.

Anksčiau antradienį atsisveikinti su žuvusiaisiais buvo galima Prištinos universiteto gimnazijoje, kurios salėje buvo pastatyti visi karstai. Čia paskutinę pagarbą žuvusiesiems atidavė žymūs visuomenės ir valstybės veikėjai.

Makedonija šiauriniame Kumanovo mieste saugumo pajėgų nukautus albanus įvardijo kaip ” teroristus” ir paskelbė, kad jie planavo atakuoti valstybės institucijas. Iš viso per smurto proveržį Kumanove gegužės 9 dieną žuvo 18 žmonių, tarp jų aštuoni policijos pareigūnai.

Makedonijos policija dėl šaudynių sulaikė 30 etninių albanų, tarp jų 18 atvykėlių iš Kosovo, ir pateikė jiems kaltinimus dėl terorizmo.

Įvykiai Kumanove buvo rimčiausias smurto proveržis šioje buvusios Jugoslavijos respublikoje nuo 2001 metų konflikto ir pakurstė tarptautinės bendrijos būgštavimus dėl naujų etninių neramumų Balkanų regione, kur dešimtajame dešimtmetyje, byrant Jugoslavijai, vyko kruvini konfliktai.

Etniniai albanai sudaro 90 proc. Kosovo gyventojų, kurių iš viso yra apie 1,8 milijono. Kosovas nepriklausomybę nuo Serbijos vienašališkai paskelbė 2008 metais.

KLA veteranai sakė, kad Makedonijoje žuvę kosoviečiai dalyvavo 1998-1999 metų nepriklausomybės kare, kuriame kovėsi su tuometinio Serbijos lyderio Slobodano Mološevičiaus pajėgomis.

Karo veteranų draugijos Kosove pirmininkas Xhavitas Jasharis (Džavitas Jašaris) sakė, kad žuvę albanai paaukojo gyvybę “už tėvynės laisvę, kuri dar nėra pilnutinė”.

“Kol albanai nesusivieniję į Didžiąją Albaniją, albanų tautos teisės nėra užtikrintos”, – sakė jis.

Tuo tarpu etninių albanų Nacionalinė išvadavimo armija (NLA), kuri Makedonijoje buvo oficialiai išformuota po 2001-aisiais pusmetį trukusio konflikto su šalies ginkluotosiomis pajėgomis, žiniasklaidai išplatintame pareiškime nurodė, kad minėti vyrai “žuvo Kumanovo mūšyje su slavais makedonais, kurie yra mūsų priešai”.

Devynių nukautų kosoviečių kūnai Prištinos pareigūnams buvo perduoti praėjusių savaitę, kai aukų artimieji nuvyko į Makedonijos sostinę Skopję juos atpažinti.

Kai karstus su jų palaikais gabenusių automobilių kortežas praėjusį penktadienį kirto Kosovo sieną, čia jį pasitiko šimtai žmonių, kurie laikė iškeltas vėliavas.

Devintas žuvusysis buvo palaidotas sekmadienį savo gimtajame kaime Kosovo vakaruose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: