Borisas Nemcovas (dešinėje) © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Penktadienio vakarą netoli Kremliaus,  Maskvoje nušautas ryškus opozicijos lyderis, politikas Borisas Nemcovas.

Žmogžudystė įvykdyta po to kai B. Nemcovas tiesioginiame radio stoties „Echo Moskvy“ (“Эхо Москвы”) eteryje paragino žmones šį sekmadienį, kovo 1-ąją, išeiti į gatves protestuoti dėl valdančiųjų sukeltos ekonominės krizės Rusijoje.

Į opozicionierių paleistos septynios kulkos, keturios kurių kliudė į nugarą. Policija pradėjo tyrimą, tačiau žudikai dar nerasti. Žinant politinę situaciją Rusijoje abejojama ar bus įvykdytas teisingumas.

Į įvykio vietą atvyko daugiau nei šimtas žurnalistų. Politiko mirtis greičiausiai paskatins daugiau Rusijos gyventojų išeiti į gatves. Laukiama protestų visoje šalyje.

Po šios žmogžudystės Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas B.Nemcovo šeimai ir artimiesiems pareiškė užuojautą.

Pasak opozicionieriui artimų šaltinių, B.Nemcovas turėjo surinkęs Rusijos karinės agresijos Ukrainoje faktinių įrodymų ir rengėsi juos paviešinti. V.Putinas ir jo šalininkai neigia, kad Rusijos kariai kariauja Rytų Ukrainoje.

B.Nemcovas 1991–1997 m. buvo Nižnij Novgorodo srities gubernatorius, 1990–1993 m. – Rusijos Valstybės Dūmos deputatas, 1994–1997 m. – Rusijos Federacijos Tarybos narys. 1997 m. Rusijos ministro pirmininko V.Černomyrdino pirmasis pavaduotojas, Rusijos kuro ir energetikos ministras. Vicepremjeras S.Kirijenkos vyriausybėje (1998 m.). Atėjus į valdžią Vladimirui Putinui nuo 2000 m.užėmė aktyvią opozicionieriaus poziciją valdantiesiems, aktyvus V.Putino režimo kritikas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: