© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Niujorkas pirmadienį paskelbė sudaręs 5,9 mln. dolerių (5,34 mln. eurų) vertės taikos sutartį su vieno velionio juodaodžio šeima, kad tas vyras mirė uždusęs policininkų gniaužtuose, o tas incidentas įžiebė įnirtingus nacionalinio masto debatus dėl policijos taktikos ir rasizmo.

43 metų Ericas Garneris (Erikas Garneris), šešių vaikų tėvas, buvo parblokštas ant žemės baltaodžių pareigūnų, kurie jį areštavo Stateno saloje pernai liepos 17 dieną, įtardami neteisėta prekyba cigaretėmis.

Mobiliuoju telefonu nufilmuotame to incidento vaizdo įraše girdisi, kaip E.Garneris, kuris buvo stambaus sudėjimo ir sirgo astma, ne kartą ištarė “Aš negaliu kvėpuoti”, kai jį ant žemės pargriovė keli policijos pareigūnai.

Niujorko medicinos tyrėjo biuras šį incidentą pripažino netyčine žmogžudyste, bet pernai gruodį didžioji žiuri neleido pateikti kaltinimų baltaodžiui policininkui, kuris laikė užspaudęs kaklą sulaikytajam.

E.Garnerio šeima pernai spalį atliko pirmąjį žingsnį, siekdama prisiteisti 75 mln. dolerių (67,9 mln. eurų) žalos atlyginimą. Tačiau pirmadienį Niujorko finansų kontrolierius Scottas Stringeris (Skotas Stringeris) paskelbė, kad buvo sudaryta 5,9 mln. dolerių vertės taikos sutartis.

Šeima reikalavo kompensacijos dėl pareigūnų “aplaidumo, neapdairumo ir nerūpestingumo”, savo ieškinyje kaltindami aštuonis policininkus, miesto administraciją ir Niujorko policijos departamentą.

Sulaikytojo tramdymas suspaudžiant jam kaklą Niujorko policijoje yra draudžiamas. Prispaustas prie žemės E.Garneris neteko sąmonės, o jį atvežus į ligoninę buvo konstatuota sulaikytojo mirtis.

To vyro mirtis išprovokavo įtūžį ir daugybę protestų Niujorke bei kitur. Aistros dar labiau įsiplieskė, kai praeitų metų rugpjūčio 9 dieną Misūrio valstijos mieste Fergusone baltasis policininkas nušovė neginkluotą juodaodį paauglį Michaelą Browną (Maiklą Brauną).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: