© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Pakistane penktadienį iš kalėjimo pabėgo kovotojas, kaltinamas dėl 2013-aisiais šalies šiaurėje surengtų žudynių, nusinešusių 10 užsieniečių alpinistų, tarp jų vieno lietuvio, gyvybes, pranešė pareigūnai.

2013 metų birželio 23-iąją šiaurinėje Pakistano dalyje policininkais apsimetę islamo kovotojai nužudė 10 užsienio alpinistų, tarp jų lietuvį Ernestą Markšaitį, bei jų gidą pakistanietį, kai šiems kopiant į vieną aukščiausių pasaulio viršukalnių apsimetėliai naktį užpuolė jų stovyklą.

Atsakomybę už išpuolį ant Nanga Parbato šlaitų prisiėmė Pakistano Talibanas, taip keršijęs už JAV bepiločių orlaivių atakas prieš Talibano ir tarptautinio teroristų tinklo “Al Qaeda” smogikus.

Tas išpuolis sukrėtė pasaulį ir smarkiai pakenkė Pakistane sparčiai besivystančiam turizmo sektoriui.

Habib-ur-Rehmanas (Habibas Rehmanas), vienas iš pagrindinių įtariamųjų šioje byloje, sugebėjo pabėgti iš kalėjimo šiauriniame Gilgito mieste penktadienį paryčiais – kartu su dar vienu kaliniu, suimtu dėl kitos atakos prieš saugumo pajėgas.

Kartu su jais mėgino sprukti dar du kaliniai, bet vienas iš jų buvo sučiuptas, o kitas, taip pat kaltintas dalyvavęs Nanga Parbato žudynėse, buvo nukautas.

Pabėgę kovotojai už grotų laukė teismo dėl tų atakų.

Šiaurės Pakistane stūkso vieni aukščiausių pasaulyje kalnų, tarp jų K2 – antroji aukščiausia pasaulyje viršūnė.

Alpinistus jau seniai vilioja tas regionas, kuriame gausu sunkiai įveikiamų kopimo maršrutų, bet turizmas smarkiai nukentėjo dėl išpuolio Nanga Parbate.

Pirmadienį policija paskelbė įkūrusi specializuotą kalnų policijos dalinį, kuris turės 50 narių ir saugos alpinistus bei žygeivius šiauriniame Gilgito-Baltistano regione.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: