© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Trys žmonės – du amerikiečiai ir britas – buvo subadyti bulių, o dar aštuoni susižeidė, tūkstančiams drąsuolių antradienį bėgant kartu su koridos buliais siauromis šiaurinio Ispanijos miesto Pamplonos gatvėmis per pirmąjį San Fermino festivalio bulių bėgimą, pranešė Ispanijos Raudonasis Kryžius.

San Fermino festivalio spaudos tarnyba nurodė, kad bulius ragu smogį į pažastį 38 metų amerikiečiui M.W.O. ir kad kitas subadytas bėgikas buvo 27 metų Kalifornijos gyventojas D.M.O. Tuo tarpu 30-mečiui britui A.B.O. bulius smogė ragais į tarpkojo sritį. Nei vieno iš trijų subadytųjų būklė nėra sunki.

Dar trys amerikiečiai buvo tarp aštuonių kitų sužeistųjų, kurių dauguma susimušė pargriuvę.

Per Pamplonos festivalį, pavadintą miesto patrono vardu, kuris trunka vieną liepos savaitę, buliai bėga kasryt 8 valandą – 850 m nuo savo aptvaro į koridos areną. Kasmet per šiuos bėgimus sužeidžiama dešimtys žmonių, bet dauguma jų susižeidžia pargriuvę.

Pirmasis šių metų San Fermino bulių bėgimas, kuris prasidėjo antradienį 8 val. vietos (9 val. Lietuvos) laiku, truko ilgiau dvi minutes ir 23 sekundes. Jame dalyvavo šeši buliai iš Chandiljos ūkio vakariniame Ekstremadūros regione, kuriame auginami galvijai garsėja kaip itin agresyvūs.

Sangrija bei alumi persunkta nevaržoma fiesta Ispanijos šiaurėje esančioje Pamplonoje, skirta pirmojo Pamplonos vyskupo šventojo Fermino garbei, prasidėjo pirmadienį vidurdienį tradiciniu šūkiu “Viva San Fermin!”, (“Tegyvuoja Šventasis Ferminas!”), paskelbtu iš rotušės balkono. Netrukus po to buvo pradėtos sprogdinti petardos, vadinamos čupinasais.

Po šių fejerverkų šventės dalyviai, kurių daugelis vilki baltus drabužius ir ant kaklų ryši raudonas skareles, aikštėje laistė vienas kitą pigiu vynu, nuo kurio balti drabužiai įgavo įvairaus intensyvumo rožinę spalvą.

Šventė, kurią išgarsino 1926 metais išleistas Ernesto Hemingway (Ernesto Hemingvėjaus) romanas “Fiesta” (The Sun also Rises), neapsiena be šokių ir dainų. Daugelis sangriją ir alų siurbčioja nuo pat ryto.

Viduramžius siekiančio San Fermino festivalio metu rytais vyksta bulių bėgimas miestelio gatvėmis, o vėliau rengiami paradai su didžiulėmis lėlėmis, kalvių priekalus kilnojančių stipruolių varžybos, šokamas tautinis šokis “Jota”, vyksta tradicinės muzikos koncertai ir fejerverkai. Barams leidžiama dirbti iki šeštos ryto.

Kiekvienas bulių bėgimas vidutiniškai trunka mažiau nei keturias minutes, tačiau kasmet per šiuos varymus sužeidžiama 200-300 dalyvių. Dauguma susižaloja pargriuvę, tačiau kai kuriuos sutrypia arba subado buliai, nors saugumo priemonės nuolat stiprinamos.

Rytiniame bėgime dalyvavę buliai tos pačios dienos vakarą nukaunami koridos arenoje, o iš jų mėsos gaminami patiekalai Pamplonos restoranuose.

Oficialus festivalio atidarymas ir rytiniai bulių bėgimai tiesiogiai transliuojami per Ispanijos visuomeninę televiziją ir šios transliacijos pritraukia milijonus žiūrovų.

Praėjusį kartą žmogus žuvo 2009 metais, kai nuo grupės atsiskyręs įniršęs galvijas mirtinai subadė 27 metų ispaną, kuriam buvo perdurtas kaklas, širdis ir plautis. Tai buvo pirmoji bėgiko žūtis per San Fermino festivalį nuo 1995 metų.

Iš kur kilo bulių bėgimo tradicija, tiksliai nežinoma, tačiau ji siekia kelis šimtmečius. Nuo 1911 metų, kai buvo pradėtos oficialiai registruoti šio renginio aukos, per bulių bėgimus iš viso žuvo 15 žmonių.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: