© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Gera žinia Julian Assange. Prokurorai suėjus senačiai nutraukė tyrimą dėl seksualinio užpuolimo ir prievartos lytiškai santykiauti. Pagal Švedijos įstatymus kaltinimai negali būti pateikti – asmuo teisiamas pirma neapklausus įtariamojo, praneša BBC. Prokurorai turėjo laiko iki rugpjūčio 13, to nepadarius tyrimas buvo nutrauktas. O šio mėnesio 18 dieną pagal tas pačias taisykles senatis sueis ir kitam kaltinimui dėl kėsinimosi išžaginti. Tačiau džiūgauti dar nėra dėl ko. Aktyvistas dar gali būti persekiojamas dėl sunkesnio kaltinimo – įtarimo išžaginus. Tokio nusikaltimo senaties laikotarpis yra 10 metų, tad ji sukaks tik 2020 metais.

Su nemalonumais iš Europos šalių australas pirmą kartą susidūrė rugpjūtį 2010. Tuomet jam suimti buvo išduotas arešto orderis pagrindu įtariant (dvejais atskirais kaltinimais) prievartavimu ir seksualiniu priekabiavimu.

Trumpas istorijos įvadas

Gegužės 18d, 2008 būsimo karo prieš „WikiLeaks“, o kartu ir Julianą Assange‘są pranašas buvo slaptas Pentagono dokumentas paruoštas „Kibernetinės kontržvalgybos vertinimo šakos“. Juo buvo aprašomas planas sunaikinti pasitikėjimu „WikiLeaks“ užtildant ir kriminalizuojant šaltinį. Tai ketinta pasiekti grasinant baudžiamuoju persekiojimu.

J.Assanges’sui būnant Švedijoje, jos saugumo tarnyba susilaukė JAV kolegų grasinimų, kad bus nutraukti dvišaliai žvalgybos susitarimai, jei šalis suteiktų jam prieglobstį. 2010 pareiškus kaltinimus byla buvo nutraukta tuometinės Stokholmo vyr. prokurorė Eva Finne. Byla iš naujo „iškelta“ bylos ieškoves atstovaujančiam advokatui, Claes Borgstrom, pareikalavus kito prokuroro. Ją atnaujino vyr. prokurorė Marianne Ny.

Assanges‘ui pralaukus penkias savaites įsibėgėjant naujam tyrimui, jo advokatas Stokholme gavo patvirtinimą iš Ny, kad J.A. gali išvykti. Iš Švedijos Julianas atvyko į Jungtinę Karalystę. Vos šiam išvykus Marianne Ny išdavė Interpolo „raudonąjį“ ir Europos Arešto orderį. Pirmasis paprastai išduodamas teroristams ir pavojingiems nusikaltėliams.

2012 gegužę JK Aukščiausiasis Teismas, po ilgo Švedijos ir JAV, spaudimo nusprendė įvykdyti ekstradicijos prašymą ir išduoti J.A Švedijai apklausimui dėl pateikiamų įtarimų. Kitą mėnesį Assange‘sas paspruko į Ekvadoro ambasadą Londone. Rugpjūčio mėnesį Ekvadoras jam suteikė prieglobsti baimindamas, kad gali būti pažeisto šio žmogaus teisės.

Reiktų paminėti, kad J.A keletą kartų siūlėsi apklausomas Švedijos prokurorų naudojant programą Skype ar gyvai ambasadoje. Policija apsupusi akylai stebi Ekvadoro ambasadą nesudarydama galimybės J.A palikti ambasados. Toks Didžiosios Britanijos gyventojams jau kainavo apie 12mln. Svarų (16,8mln. Eurų). Trejus metus tarp tų pačių sienų praleidęs J.A nenustojo būti aktyvus. Proga palaikyti ryšį su išoriniu pasauliu per televizijos mediją suteikė propagandinis, prastai pagarsėjęs RT (Russian Today) kanalas, kuriame jis vedą pokalbių – diskusijų laidą „Julian Assange’s The World Tomorrow. Tačiau tai istorija kitam kartui.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: