Youtube.com vaizdo įrašo kadras

Birželio 22 dieną Armėnijos sostinėje Jerevane maždaug 5 tūkstančiai protestuotojų dalyvavo eitynėse link prezidentūros. Šis protestas buvo organizuojamas jaunų aktyvistų, kurie nepriklauso jokioms politinėms partijoms, kurį iššaukė valstybės reguliuojamosios komisijos sprendimas didinti elektros energijos tarifą rugpjūčio mėnesį nuo 17 iki 22 procentų.

Saugumo pajėgos blokavo centrinę gatvę, kurioje įsikūrusi Armėnijos prezidento Seržo Sargsiano rezidencija, Parlamento rūmai, Nacionalinė Mokslų akademija bei Konstitucinis Teismas. Prezidentas S. Sargsianas sutiko priimti 3 – 4 aktyvistus, jeigu likusieji sutiks nutraukti savo protesto akciją, tačiau protestuotojai atsisakė šio pasiūlymo ir paskelbė apie tolimesnę demonstracijų eigą. Po šio įvykio policija paprašė žurnalistų palikti teritoriją tarp apsaugos ir aktyvistų, o tada pajudėjo link aktyvistų pusės.

Birželio 23 dieną ryte policininkų pajėgos buvo pasiųstos išvaikyti taikių protestuotojų, prieš kuriuos panaudotos guminės lazdos ir vandens patrankos. Sulaikyti 237 žmonės, policijos duomenimis, susidūrimo metu nukentėjo 7 aktyvistai ir 11 policijos pareigūnų. Tačiau Armėnijos Sveikatos apsaugos ministerija pateikė kitus duomenis dėl nukentėjusiųjų: 25 žmonės, dalyvavę protesto akcijoje, kreipėsi į gydytojus. Birželio 23 vakare demonstrantai tęsė protestus ir pasiskirstė į du būrius: dalis jų liko Laisvės aikštėje, o kita dalis, prieštaraudama pirmajai, judėjo link Prezidento rezidencijos, nors kai kuriems aktyvistams pavyko perkalbėti savo sąjungininkus grįžti.

Birželio 23 vakare buvo padidintos policijos pajėgos, policijos pareigūnai apsiginklavę lazdomis ir aliuminio skydais, o toje teritorijoje, kur susirinkę protestuotojai, išjungtas gatvių apšvietimas. Prie akcijos dalyvių prisijungė opozicijos deputatai, Armėnijos Respublikonų partijos narys S. Farmanianas, Švietimo ir mokslo Ministras A. Ašotianas bei kiti. Be to, protestuotojai ragina prie protesto akcijų prisidėti ir kitus Armėnijos miestus, antras pagal dydį miestas Giumri jau prisidėjo prie šios akcijos.

Pasak „Armėnijos naujienų“ birželio 24 naktis buvo rami, jokių demonstracijų išvaikymų nepasitaikė, su protestuotojais per naktį liko politikai ir pramogų pasaulio žvaigždės, kartu jie sudarė gyvąją sieną tarp protestuojančių ir policijos. Bagramiano prospekte vis dar protestuota keli tūkstančiai žmonių, policija užblokavo prospektą, kuriame įsikūrusi prezidento Seržo Sargsiano rezidencija, priėjimas prie jos užkirstas keliomis policijos užkardomis. Policijos pareigūnai dėvi šalmus, ginkluoti lazdomis ir skydais, paruoštos vandens patrankos. Aktyvistai „Steigiamojo parlamento“, „Armėnijos moterų fronto“ ir kiti piliečiai pradėjo protesto akciją prieš dideles elektros kainas jau birželio 19 dieną, jie paskelbė streiką ir pažadėjo ateiti pas Armėnijos prezidentą, jeigu valdžia nepakeis komisijos sprendimo dėl viešųjų paslaugų reguliavimo.

Armėnija smarkiai nukentėjo dėl ekonominės krizės Rusijoje. Rusija jau seniai matoma kaip pagrindinis ramstis Armėnijos ekonomikai: Rusijos firmos kontroliuoja šalies energiją, telekomunikacijas ir kalnakasybos pramonės sektorius. Šių metų pradžioje Armėnija prisijungė prie Rusijos vadovaujamos Eurazijos muitų sąjungos, šis žingsnis dar labiau padidino Jerevano priklausomybę nuo Maskvos. Dešimtys tūkstančių Armėnijos šeimų priklauso nuo perlaidų, kurių didžioji dalis atkeliauja iš migrantų darbininkų Rusijoje. Šių perlaidų vertė, kurios buvo išsiųstos namo į Armėniją, 2015 metais buvo mažesnės 56 procentais lyginant su balandžio mėnesiu praeitais metais. Importas, perkamosios galios atspindys, sumažėjo 30.5 procentais pirmaisiais 2015 metų mėnesiais. Eksportas krito 23.1 procentu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: