© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Buvęs Estijos žvalgybos agentas Vladimiras Veitmannas (Vladimiras Veitmanas), kuris buvo minimas savaitgalį Rusijos televizijos NTV parodytoje dokumentinėje laidoje “Mūsų žmogus Taline”, buvo nuteistas teisingai, antradienį pareiškė Estijos prokuratūros atstovė Kadri Tammai (Kadri Tamai).

“Veitmannas buvo nuteistas remiantis labai plačiais, rimtais ir įvairiais įrodymais”, – nurodė ji.

K.Tammai pridūrė, kad tyrimas dėl esą Rusijos federalinei saugumo tarnybai (FSB) šnipinėjusio buvusio Estijos saugumo policijos (KaPo) pareigūno Uno Puuseppo (Uno Pūsepo) “jau pradėtas, o mes negalime komentuoti tyrimo eigos”.

Prokuratūros atstovė taip pat negalėjo atsakyti, ar Estija ketina kreiptis į Rusiją, prašydama teisinės pagalbos U.Puuseppo byloje.

Sekmadienį NTV parodytame dokumentiniame filme U.Puuseppas pasakojo apie savo darbą Estijos, JAV ir NATO saugumo agentūrose. Šis agentas, išvykęs gyventi į Rusiją, sakė, kad JAV saugumo tarnybos buvo perspėjusios Estijos kontržvalgybą, jog KaPo techniniame departamente veikia “kurmis”. Tuo metu buvo suimtas ir nuteistas techninio departamento darbuotojas V.Veitmannas, nors U.Puuseppas tikino, kad tas jo buvęs kolega yra nekaltas ir kad informaciją Rusijai perduodavo jis pats.

2013-aisais V.Veitmannas buvo nuteistas kalėti 15 metų.

Estijos vidaus reikalų ministras Hanno Pevkuras (Hanas Pevkuras) pirmadienį sakė naujienų agentūrai BNS, kad buvo pradėtas baudžiamasis tyrimas, kai buvo paskelbta, jog buvęs KaPo pareigūnas U.Puuseppas ilgą laiką dirbo Rusijos žvalgybai.

U.Puuseppas sakė NTV, kad bendradarbiavo su FSB nuo 1996 metų ir perduodavo slaptą informaciją Rusijos kontržvalgybai apie NATO, Estijos, JAV ir Švedijos saugumo agentūrų darbą, taip pat informaciją apie Rusijos piliečius, bendradarbiavusius su Estijos slaptosiomis tarnybomis.

H.Pevkuras sakė, kad KaPo nesiims patvirtini arba paneigti savo buvusio darbuotojo pareiškimus. Jo nuomone, tokie pareiškimai turėtų būti vertinami “kritiškai, atsižvelgiant į šaltinį, iš kurio jie buvo gauti”.

“Labiausiai tikėtina, kad tai vien klaidinanti informacija iš Rusijos pusės”, – sakė Estijos ministras.

Naujienų portalas “Delfi” anksčiau pranešė, kad pirmadienį Estijos saugumo policija suėmė Karlą Paksą, Sovietų Sąjungos karo Afganistane veteranų klubo “Kovinė brolija” vadovą, kuris taip pat buvo paminėtas NTV laidoje.

Informaciją apie jo areštą patvirtino Afganistano veteranų sąjungos atstovas Olegas Kulikovas, bet jo nepatvirtino Saugumo policija. Su pačiu K.Paksu susisiekti telefonu nepavyko.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: