© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Šiaurės Korėja trečiadienį atšaukė kvietimą Jungtinių Tautų vadovui Ban Ki-moonui (Ban Kimunui) aplankyti vieną jos pramonės zoną, o šį netikėtą izoliuotos valstybės žingsnį JT generalinis sekretorius pasmerkė kaip “labai apgailėtiną”.

Pchenjanas šį sprendimą priėmė po to, kai Ban Ki-moonas anksčiau šią savaitę paragino Šiaurės Korėją vengti bet kokių veiksmų, galinčių padidinti karinę įtampą. Tokį raginimą jis paskelbė, kai komunistinė šalis sėkmingai išbandė iš povandeninio laivo paleidžiamą balistinę raketą.

Ban Ki-moonas nurodė, kad Šiaurės Korėja “diplomatiniais kanalais” atmetė kvietimą aplankyti Kesongo pramonės zoną, kuri yra šios neturtingos šalies pagrindinis užsienio valiutos šaltinis, tačiau taip pat nuolatinis įtampos su Pietų Korėja židinys.

“Jokio paaiškinimo nebuvo pateikta dėl to pakeitimo paskutinę minutę”, – JT vadovas, buvęs Pietų Korėjos užsienio reikalų ministras, sakė viename forume Seule.

“Šis Pchenjano sprendimas labai apgailėtinas”, – pridūrė jis.

Ban Ki-moonas planavo ketvirtadienį vykti į pramonės zoną, kuri yra Pchenjano ir Seulo bendras verslo projektas. Tas kompleksas yra Šiaurės Korėjos teritorijoje, už 10 km nuo abiejų šalių sienos.

Jame veikia apie 120 Pietų Korėjos bendrovių fabrikų, kuriuose dirba apie 53 tūkst. šiaurės korėjiečių.

Jeigu planai nebūtų buvę pakeisti, Ban Ki-moonas būtų tapęs pirmuoju per daugiau negu 20 metų JT generaliniu sekretoriumi, atvykusiu į tą komunistinę valstybę. Paskutinis tai padaręs JT vadovas buvo Boutrosas Boutrosas-Ghali (Butrosas Butrosas-Galis) 1993 metais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: