© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Neseniai paskirtas Turkijos konstitucinio teismo pirmininkas pirmadienį pareiškė, kad šaliai reikia naujos konstitucijos, ir paragino politinės partijas susitarti šiuo klausimu.

Dabartinė Turkijos konstitucija gimė iš 1980 metų perversmo ir, nors nuo to laiko buvo taisyta, joje vis dar jaučiamas jos autorių kariškių braižas. Ankstesnės pastangos suderinti naują konstitucijos tekstą buvo nesėkmingos dėl įvairių nesutarimų, vienas kurių sukėlė siūlomas perėjimas prie prezidentinio valdymo formos.

Ministras pirmininkas Ahmetas Davutoglu (Achmetas Davutohlu) šį mėnesį naujos konstitucijos priėmimą įvardino kaip vieną svarbiausių užduočių AK partijos manifeste, kuris paruoštas birželio mėnesio rinkimams, aiškiai parodydamas, jog pasisako už perėjimą prie prezidentinės sistemos, kurios trokšta dabartinis šalies prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas (Redžepas Tajipas Erdohanas).

Didžiausias R.T.Erdogano siekis yra didesnių galių suteikimas prezidentui – kaip yra, pavyzdžiui, JAV ir Prancūzijos sistemose. Opozicinės partijos taip pat nori naujos konstitucijos, tačiau baiminasi, kad prezidentinio valdymo sistema gali suteikti kokiam nors autokratinių polinkių turinčiam šalies lyderiui per daug galių.

“Mūsų šaliai pasiekus dabartinį ekonominio ir politinio išsivystymo lygmenį, nauja konstitucija yra neišvengiama būtinybė”, – sakė konstitucinio teismo pirmininkas Zuhtu Arslanas (Ziuchtiu Arslanas).

“Šiuo nauju konstituciniu laikotarpiu (politiniams) veikėjams gali būti būtina peržiūrėti savo maksimalistinius reikalavimus, galbūt net per žingsnį atsitraukti nuo savo pozicijos”, – sakė jis savo kalboje, kurios klausėsi kiti teismo teisėjai, prezidentas ir premjeras.

Tačiau prezidentinės sistemos klausimo teismo pirmininkas nepaminėjo.

Konstitucinio teismo pirmininku vasarį išrinkto Z.Arslano kandidatūrą patvirtino prezidentas ir vyriausybė.

Jo pirmtakas Hasimas Kilicas (Chašimas Kiličas) kelis kartus buvo susirėmęs su R.T.Erdoganu. Vasario mėnesį jis perspėjo, kad teismai gali tapti politikų “keršto įrankiu”, vyriausybės palaikomiems teisėjams užėmus aukštus postus pagrindiniuose šalies teismuose.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: