© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Iš viso 3 650 migrantų pirmadienį atvažiavo traukiniais į Vieną, o šis skaičius yra didžiausias šiais metais, pranešė Austrijos policija.

Migrantų antplūdis Austrijos sostinėje smarkiai padidėjo, kai Vengrijos institucijos leido improvizuotose pabėgėlių stovyklose įstrigusiems pabėgėliams palikti Budapeštą, nors daugelis jų neturi Europos Sąjungos vizų.

“Tebetikriname, kokią dalį iš jų iš tikrųjų sudaro prieglobsčio ieškotojai”, – naujienų agentūrai AFP sakė Austrijos policijos atstovas Patrickas Maierhoferis (Patrikas Majerhoferis).

Daugelis atvykusių migrantų miegojo Vienos Vakarinėje traukinių stotyje, tikėdamiesi toliau keliauti į Vokietiją, kuri praeitą savaitę sušvelnino reikalavimus prieglobsčio ieškantiems pabėgėliams iš Sirijos.

Europa šiuo metu išgyvena didžiausią migracijos krizę nuo Antrojo pasaulinio karo – šiais metais į ES atvyko jau daugiau negu 300 tūkst. žmonių, kurių daugelis gelbstisi nuo karo, persekiojimo ir skurdo Artimuosiuose Rytuose bei Afrikoje.

Besivystanti krizė supriešino 28 šalių bloką, kuris rugsėjo 14 dieną surengs naujas nepaprastąsias derybas šiuo klausimu. Vakarų Europos lyderiai ragina dėti didesnes pastangas suteikti pagalbą naujiesiems atvykėliams, o Bendrijos pietrytiniame pakraštyje esančios valstybės skundžiasi nepakeliama našta.

Demonstruodami palaikymą migrantams apie 20 tūkst. žmonių pirmadienio vakarą išėjo į Vienos gatves, protestuodami prieš blogą elgesį su atvykėliais.

Tuo tarpu aukšto rango vyriausybės pareigūnai dalyvavo pamaldose bažnyčioje už 71 pabėgėlį, kurie praeitą savaitę buvo rasti negyvi viename sunkvežimyje, paliktame prie pagrindinio greitkelio tarp Budapešto ir Vienos.

Vengrijos vyriausybė kritikavo Berlyno sprendimą sušvelninti prieglobsčio suteikimo taisykles, siekiant palengvinti naštą Europos pietinėms valstybėms, į kurias migrantai atplaukia per Viduržemio jūrą. Pasak Budapešto, tas žingsnis padidins “neteisėtų migrantų viltis”.

Pagal dabartines ES nuostatas, žinomas kaip Dublino taisyklės, prieglobsčio prašantys žmonės turi likti Bendrijos šalyje, į kurią jie pirmiausiai atvyko, kol bus nagrinėjami jų prašymai.

Tie, kurie pirma laiko išvyksta į kitas ES šalis, gali būti grąžinti į Bendrijos šalį, kurią jie pirmiausiai pasiekė.

Vengrija tapo vartais į ES daugeliui migrantų, kurie atvyksta per Balkanų valstybes, gelbėdamiesi nuo karų ir neramumų Artimuosiuose Rytuose, Afrikoje ir Azijoje.

Vengrijos vyriausybė pirmadienį pareikalavo, kad Berlynas paaiškintų “teisinę padėtį, siekiant eliminuoti šį dviprasmiškumą ir prieštaringus vertinimus”.

“Mūsų bendras interesas – kad visos šalys narės laikytųsi ES įstatymų. Tvarka ir teisėtumas turi būti atkurtas prie Europoje Sąjungos sienų”, – pareiškė vyriausybės atstovas Zoltanas Kovacsas (Zoltanas Kovačas).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: