© Wikimedia Commons nuotr.

Po to, kai daugiau nei 80 moterų pranešė apie Naujųjų Metų išvakarėse įvykusius seksualinius užpuolimus bei plėšikavimo atvejus, Kelno merė sušaukė šalies policijos pareigūnus posėdžiui, kritinei situacijai aptarti.

Išpuolių prieš moteris centrinėje miesto geležinkelio stotyje mastai sukrėtė Vokietiją. Su šiais įvykiais sietini beveik 1000 neblaivių ir agresyvių jaunuolių.

Vyriausiasis miesto policijos vadas Wolfgang‘as Albers‘as pavadino tai visiškai nauja nusikaltimų dimensija. Anot jo, nusikaltimų vykdytojai yra arabai ir Šiaurės Afrikos kilmės vyrai.

Hamburgo moteris taip pat persekioja grėsmės šešėlis. Tačiau Vokietijos žiniasklaida skelbia, jog išpuoliai Kelne, šalimais miesto katedros, buvo sunkiausi. Mažiausiai dvi moterys buvo išprievartautos, kitos patyrė įvairų seksualinį priekabiavimą, buvo apvogtos.

Didžioji dauguma pranešimų, kuriuos tą vakarą gavo policijos pareigūnai, buvo skundai dėl apiplėšimų. Savanoriaujanti policijos pareigūnė taip pat buvo viena iš to vakaro aukų.

Naujametinis šokas

Užpuolimai vyko netoliese Kelno katedros, kuomet šaudė naujamečiai fejerverkai, vainikuojantys Naujųjų Metų iškilmes. Jaukus kalėdinis turgelis ir viduramžius menanti aplinka gali pasirodyti išties idiliška, bet šventiniu laikotarpiu Kelno katedros apylinkės garsėja kaip pavojaus zona dėl daugybės kišenvagių ir kitokio plauko ilgapirščių.

Šįsyk Vokietiją sukrėtė visa eilė seksualinio priekabiavimo atvejų, du iš jų – išprievartavimai.

Iš tiesų nerimą kelia tai, jog išpuoliai, panašu, buvo organizuojami ir planuojami iš anksto. Didelėmis grupėmis atvyko bemaž 1000 jaunuolių ir, rodos, visi jų turėjo konkretų ketinimą vykdyti išpuolius prieš moteris.

Hamburgo policija šiuo metu taip pat praneša apie panašius incidentus, vykusius Naujųjų Metų išvakarėse St. Pauli rajone. Vienas politikas teigia, kad tai – viso labo tik ledkalnio viršūnė.

Be kita ko, šalis susirūpinusi, kas gali nutikti Vasario mėnesį, turint galvoje, jog tai šventinių gatvės karnavalų metas. Kelne vyks įvairūs karnavaliniai renginiai, kaip manoma, sukviesiantys šimtus tūkstančių žmonių, panašiai kaip per Naujųjų Metų šventę.

Pasak policijos viršininko, užpuolikų elgesys jam kelia didelį susirūpinimą, taip pat ir dėl būsimo karnavalo.

Remiantis pranešimais, dėl itin didelio žmonių antplūdžio centrinėje stotyje Naujųjų Metų  naktį policijos pareigūnai buvo pasiskirstę už jos ribų ir nesugebėjo užfiksuoti galybės užpuolimų. Taip pat baiminamasi, kad dalis nukentėjusiųjų nepranešė apie užpuolimus.

Žvėriški užpuolimai

Kelno merė Henriette Reker pastaruosius užpuolimus pavadino žvėriškais. “Mes negalime leisti, kad ši vieta taptų nusikaltimų zona,” sakė ji, atkakliai tvirtindama, jog miesto svečiai, bijodami išpuolių, galimai vengs čia lankytis.

Vokietijos teisingumo ministras Heiko Maas savo Twitter paskyroje rašė: “Mes netoleruosime šių siaubingų išpuolių prieš moteris – visi prie to prisidėję privalo būti traukiami baudžiamojon atsakomybėn”.

Vienas vyriškis pasakojo, kaip jo draugė bei penkiolikmetė duktė stoties prieigose buvo apsuptos milžiniškos gaujos ir jis vargiai galėjo joms  kuo nors padėti. “Užpuolikai pagriebė mano draugę, čiupinėjo jos krūtis, grabinėjo jųdviejų tarpkojus”.

Kelne besilankiusi britė sakė girdėjusi, jog vyrai, paleidę fejerverkus į jos draugių kompaniją, tarpusavyje šnekėjosi nei vokiškai, nei angliškai. “Jie bandė mus apkabinti, pabučiuoti. Vienas vyras pavogė mano bičiulės rankinę,” mergina pasakojo BBC žinioms.”Kitas mėgino nusitempti mus į savo ‘nuosavą taksi’. Man yra tekę susidurti su išties baisiomis, netgi pavojų gyvybei  keliančiomis situacijomis, tačiau  niekada  nesu patyrusi ko nors panašaus”.

Teisingumo ministras patarė nedaryti skubotų išvadų ir neieškoti sąsajų tarp šių nusikaltimų bei pasaulį tebedrebinančios migrantų  ir pabėgėlių krizės.

2015 – aisiais Vokietija pastebėjo rekordinį migrantų antplūdį savo šalyje, kuris sužadino aršias diskusijas apie imigraciją bei antiislamistinio judėjimo “Pegida” rengiamas eitynes.

Heiko Maas teigė: “Įstatymai nediskriminuoja žmogaus dėl jo kilmės ar paso. Prieš įstatymus lygūs visi”.

Internetinė Kelno naujienų svetainė KoelnerStadt-Anzeiger skelbia, jog įtariamieji policijai jau yra žinomi dėl dažnai aplink centrinę Kelno stotį ir joje vykdomų vagysčių.

Kur kas didesnio masto problema

Naujųjų Metų naktį keletas moterų Hamburge pranešė policijai apie vyrų grupuotes, kurios apiplėšė ir priekabiavo prie jų Reeperbahn gatvėje, garsėjančioje audringu naktiniu gyvenimu .

Panašūs užpuolimai yra žinomi ir Štutgarte.

Policijos pareigūnas, Naujųjų Metų išvakarėse patruliavęs prie centrinės Kelno stoties, miesto žinioms Express teigė sulaikęs aštuonis įtariamuosius. “Visi jie buvo prieglobsčio beieškantys, kartu su savimi turėjo savo gyvenamosios vietos pažymų kopijas,” sakė jis.

Nepaisant to, oficialių įrodymų, patvirtinančių šių asmenų įsitraukimą į nusikalstamą, smurtinę veiką, nėra. Žmonės yra skatinami nedaryti skubotų ir nepagrįstų išvadų.

Vokietijos N-Tv žinios praneša apie Kelno policijos svarstymus pasitelkti kitų šalies sričių pastiprinimą ir įrengti papildomas stebėjimo kameras su teleskopiniais objektyvais.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: