Organizatorių archyvo nuotr.

Lapkričio 30 – gruodžio 1 dienomis Vilniuje ir Kaune į muzikinę kelionę, persmelktą meditatyvaus vidurio rytų garsų skambesio ir meistriškos improvizacijos, pakvies Indijoje gimęs „Saalome Trio“. Išskirtinius Izraelio, Italijos ir Prancūzijos kūrėjus apjungusio kolektyvo pasirodymai apibūdinami kaip garsų tyla. Vos keturis turo koncertus Lietuvoje lydės natūralaus balso ir improvizacijos seminarai.

„Saalome Trio“ susibūrė 2014 m. Indijoje. Tai Hang būgno, indiško smuiko ir vidurio rytų muzikos garsų skambesio sintezė.  Pasirodymų metu scenoje susitinka trys pasaulinio garso atlikėjai Avi Adir, Davide Swarup ir Julien Moretto. Tai keliaujantys ir muzikuojantys pasaulio piliečiai, savo muzika įtraukiantys klausytoją į išskirtinę ir egzotišką kelionę. Atlikėjų muzika jautriai kuriama per improvizaciją.

Avi Adir – vokalistas ir multi-instrumentalistas iš Izraelio. Avi dalinasi gilia meditacine muzika: jo balsas skamba lyg senovės aidai, instrumentai, kuriais jis groja, su meile rinkti visame pasaulyje (indiškasis Bansuri, armėniškas Duduk, graikiška Bouzouki, japoniška Shakuhachi, egiptietiška fleita Nei, Sidabrinė fleita ir tradicinė Amerikos fleita).

Julien Moretto – prancūzas smuikininkas ir kompozitorius, ilgus metus studijavęs indišką muziką, ištyrinėjęs visus įmanomus muzikinės improvizacijos būdus, koncertuodamas su žymiausiais muzikantais iš įvairių šalių.

Davide Swarup – Italijoje gimęs muzikantas, keliautojas, Hang drum (būgno) muzikos ištakų dalyvis. Hang būgnas – mušamasis instrumentas, pradėtas gaminti 2000 – aisiais metais Šveicarijoje, po 25 – ių metų įvairių mušamųjų instrumentų tyrinėjimų. Iki šiol šį unikalų instrumentą gamina vos keli meistrai pasaulyje, tad instrumento laukti kartais tenka ir po kelis metus. Hang būgnu grojama pasidėjus jį ant kelių, kuomet švelniai stuksenant pirštais, išgaunamas švelnus, skaidrus garsas. Tokia yra ir Davide muzika – tai istorijos surinktos iš skirtingų žemės kampelių ir keliaujančios iš širdies į širdį. Davide sąmoningai pasirinko būti gatvės muzikantu, nes taip muzika pasiekia visus ir išlieka prieinama, gyva. Matyti jį koncertų salėje – gana reta proga ir ilgai išliekantiems prisiminimams subalansuota teigiamų emocijų ir garsų dozė.

„Saalome trio“ koncertas – tai pusantros valandos akustinio garso, gyvos improvizacijos, pasaulio stebuklų pažinimo ir, kaip sako patys atlikėjai, pasinėrimo, į garsą tyloje.

Klausytojus, kurie susidomės muzikos improvizacija, natūralaus balso technikos subtilybėmis, organizatoriai taip pat pakvies į Avi Adir: „Natūralaus balso ir improvizacijos“ seminarus.

Avi Adiro seminaras – apie improvizaciją, apie kontaktą su vidine kūryba, buvimą „čia ir dabar”. Avi mokina tai daryti per balsą, nes balsas labiausiai pasiekiamas ir valdomas kūrybos instrumentas. Bet principai yra panašūs visose srityse. Avi kalba būtent apie principus. Ir labai taikliai, nes viską išbandė pats.

Žmonės perka knygas ir ieško, kaip pasiekti buvimo „čia ir dabar“ būseną, o čia, mokymuose, per vieną dieną šis klausimas iš esmės atskleidžiamas, ir kas svarbiausia – patiriamas.

Šie mokymai skirti visiems nepriklausomai nuo jų muzikinio ar vokalinio išsilavinimo. Tinkami ir dainininkams, ir aktoriams, ir tiems, kas bendrauja su auditorija. Nebūtina būti dainininku.

Šiandienos problema yra ta, kad žmogus tampa tarsi automatizuotas. Jis apaugęs stereotipais, priima sprendimus, kuriuose nejaučia savęs. Ir toks „formatas“ labai išvargina, nes jame nėra kūrybos, nėra laisvės, nėra džiugių rezultatų. Į tai orientuotas Avi seminaras – skubriame, besikeičiančiame gyvenime padaryti pauzę, pakvėpuoti, pamatyti/išgirsti save ir aplinkui. Toks algoritmas išlaisvina intuiciją, autentiškumą, kūrybiškumą visose gyvenimo srityse. Avi naudoja muziką ir dainavimą kaip pavyzdį, bet šis pavyzdys labai aktualus kiekvienam žmogui, ypač dabartiniame gyvenimo ritme.

„Kai mes pradedame dainuoti, mes pradedame kvėpuoti. Kai pradedame kvėpuoti, mūsų protas nurimsta ir mes jaučiame daugiau buvimo akimirkoje malonumo. Mūsų balsas – tai grynas ir tiesioginis atspindys to, kas mes šiuo metu esame. Kai dainuojame, klausydami savo balso, galime atpažinti savo būsenas skirtinguose lygmenyse. Leisdami muzikai laisvai mumis tekėti, per mus kvėpuoti, leidžiame veikti labai stipriam gijimo efektui“- sako meistras Avi Adir.

Ko galite tikėtis iš seminaro: iš naujo prisiminsite kaip teisingai kvėpuoti, kad išgauti išties stiprų garsą; sužinosite kaip sukurti erdvę improvizacijai ir kaip tą erdvę naudoti kūrimui; gausite vokalines technikas balso atvėrimui; turėsite galimybę dainuoti visiškai kitokiu būdu nei iki šiol, kad laisvai naudotumėtės balsu lyg instrumentu improvizacijai ir malonumui; išmoksite keletą natūralaus kvėpavimo technikų; įsisąmoninsite savo unikalų balsą ir jo skambesį.

Seminaro dalyviai improvizuos kartu su meistru.

Registracija į seminarus ir papildoma informacija suteikiama el. paštu patyrimai@gmail.com

„Saalome trio“ koncertai vyks lapkričio 30 d. 19 val. Šv. Jonų bažnyčioje ir gruodžio 1 d. 19 val. Kauno menininkų namuose.

Davide Swarup solo Hung drum koncertai vyks lapkričio 28 d., 19 val. Pranciškonų rūmuose Vilniuje.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: