Organizatorių archyvo nuotr.

Kauno senamiesčio draugijos klube pristatyta 25-metį švęsiančio tarptautinio džiazo festivalio „Kaunas Jazz 2015“ programa, kuri, kaip žada jo organizatoriai, šiais metais stebins ne tik dalyvių gausa, bet ir netradiciniais džiazo muzikos projektais.

Balandžio 21 ir 23–27 dienomis vyksiantis Lietuvoje didžiausias džiazo festivalis „Kaunas Jazz 2015“ bus skirtas festivalio ir Lietuvos Nepriklausomybės atkūrimo 25-mečiui paminėti.

Festivalis plečia savo ribas

„Kaunas Jazz 2015“ atidarymas prasidės balandžio 21 d. Taline, „Jazzkaar“ festivalyje, kur jubiliejinio atidarymo vėliavnešiu taps vieno talentingiausių jaunosios džiazo kartos būgnininko, tarptautinių konkursų laureato Ąžuolo Paulausko projektas „Evoliucija“. Nuo balandžio 23 d. festivalis persikels į Kauną, kuriame tradicinėmis iškilmėmis prasidės Kauno rotušėje ir tęsis iki sekmadienio.

Festivalio gerbėjai turės išskirtinę galimybę išgirsti keletą atlikėjų, su kuriais 1991-aisiais „Kaunas Jazz“ pradėjo rašyti festivalio istoriją. Vienas jų – šveicarų gitaristas Heinzas Affolteris su programa „Acoustic Adventure“. Šio atlikėjo koncertai taip pat vyks Birštone ir Vilkaviškyje. Ne mažesnė staigmena festivalio gerbėjams – ištikimos festivalio bičiulės Arinos ir Kauno bigbendo specialus projektas, prisimenant pirmąjį festivalį 1991 metais.

Pasak festivalio meno vadovės Indrės Jučaitės, šiemet programoje yra paruošta daug specialių projektų, kuriuos atliks tokie muzikos virtuozai kaip Lenkijos pianistas Włodekas Pawlikas, kuris 2014-ųjų sausį tapo pirmuoju Lenkijos džiazo atlikėju, pelniusiu „Grammy“ statulėlę ar Tillas Brönneris – vienas ryškiausių Vokietijos džiazo scenos veikėjų, publikos gerbiamas ir laukiamas nuo Tokijo iki Niujorko.

Baigiamajame koncerte „Žalgirio“ arenoje pasirodys vienas garsiausių pasaulyje džiazo atlikėjų Gregoris Porteris iš JAV, Vienybės aikštėje festivalio metu pasirodys bendras „G&G Sindikato“ ir Lietuvos muzikos ir teatro akademijos bigbendo projektas. Nemažai išskirtinių pasirodymų džiazo gerbėjų laukia ir muzikiniame klube „Combo“.

Festivalis vienai dienai kelsis ir į Vilnių

Pirmadienį, balandžio 27 d. festivalis persikels į Vilnių, kur pasirodys jau anksčiau festivalyje matyta vokalistų grupė „Naturally 7“ iš JAV. Pastarieji atvyksta su šviežia naujiena – šių metų vasarį išleistu nauju albumu „Hidden In Plain Sight“.

Pasak festivalio meno vadovės I. Jučaitės, likus 24 dienoms iki renginio pradžios, parduota daugiau kaip pusė visų bilietų. Todėl norintys apsilankyti išskirtiniuose festivalio koncertuose, turėtų iš anksto pasirūpinti bilietais. Studentams yra taikoma 50 procentų nuolaida.

„Kaunas Jazz“ – pasaulinio lygio festivalis

Surengtoje spaudos konferencijoje „Kaunas Jazz“ iniciatorius Jonas Jučas tvirtino, kad prieš 25-ius organizuojant pirmąjį festivalį, net svajoti nesvajojo, kad šis festivalis taps tokio masto renginiu.

„Negalvojau, kad festivalis tiek išaugs, kad turėsime tokią plačią programą, su tokia gausybe talentingų muzikų ir festivalio mylėtojų, kurių gretos kasmet auga, ir auga ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje“, – sakė J. Jučas.

Per dvidešimt ketverius metus „Kaunas Jazz“ festivalis tapo Kauno miesto vizitine kortele. Kauno senamiesčio draugijos valdybos pirmininkas Edmundas Kolevaitis teigė, kad net patys festivalio organizatoriai neįsivaizduoja, kokią svarbią reikšmę „Kaunas Jazz“ festivalis turi ne tik Kauno įvaizdžiui, bet ir čia besikuriančiam verslui.

„Mums, verslininkams, ypatingai svarbu, kad tokio aukšto lygio muzika skamba Kaune. Tai verčia kauniečius didžiuotis savo miestu, o Kauno svečius –sugrįžti čia vėl ir vėl. Festivalio organizatoriai atlieka didžiulį darbą garsindami Kauną ir keldami jo kultūrinį lygį“, – vykusioje spaudos konferencijoje kalbėjo Kauno senamiesčio draugijos valdybos pirmininkas E. Kolevaitis.

Plėsis projektas „Džiazo gatvė“

Antrus metus iš eilės bus įgyvendinamas ir projektas „Džiazo gatvė“. Šiemet organizatoriai žada išplėsti šio projekto ribas ir pasiūlyti dar daugiau išskirtinių erdvių festivalio lankytojams. Šiemet Kauno centre vyks įvairūs koncertai, vaikų piešinių konkursas ir netgi šokių dvikovos. Prie Kauno dramos teatro balandžio 26 d. vyks įvairių stilių gatvės šokio kovos, į kuriuos registracija prasidės nuo balandžio 1 d.

„Vilniaus gatvėje, prie Architektų namų, vyks didžėjų pasirodymas. Čia pasirodys gerai žinomi Kauno ir Vilniaus didžėjai. Skambės soul, funk, acid jazz, hip hop muzika, grojama tik iš vinilinių plokštelių“, – teigė džiazo gatvės koordinatorius Mindaugas Ganiušauskas.

2014 m. festivalis „Kaunas Jazz“ sulaukęs apie 250 dalyvių, šiemet jau laukia net 300 dalyvių iš Lietuvos, Estijos, Šveicarijos, Lenkijos, Izraelio, Suomijos ir JAV.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: