VDU archyvo nuotr.

Gegužės 16-18 dienomis pirmą kartą Kaune vyks Vytauto Didžiojo universiteto (VDU) organizuojamos Skandinavijos dienos.

„VDU Skandinavijos dienų idėja kilo dėl šiemet VDU Humanitarinių mokslų fakultete (HMF) nuo rudens pradedamos vykdyti naujos bakalauro studijų programos – Skandinavijos šalių kultūros ir kalbos, kurioje studentai ne tik mokysis skandinavų kalbų (norvegų, švedų, danų arba suomių), bet taip pat susipažins su Skandinavijos šalių istorija, politine ir socialine sistema, ekonomika bei kultūra“, – renginio idėją pristato VDU HMF dekanė doc. dr. Rūta Eidukevičienė.

Skandinavų investuotojų Lietuvoje skaičius per paskutinius kelerius metus ženkliai išaugo, Lietuvos įmonės irgi norėtų labiau plėtoti ryšius su Šiaurės kaimynais, tačiau didele kliūtimi dažnai tampa Skandinavijos regiono kalbas mokančių ir šio regiono specifiką išmanančių specialistų trūkumas. R. Eidukevičienės teigimu, dažnai vis dar galvojama, jog geros anglų kalbos žinios gali užtikrinti sėkmingą karjerą, tačiau realybė kiek kitokia. „Užsienio investuotojai, ypač skandinavai, Lietuvoje labai vertina jų kalbas mokančius darbuotojus, ypač – aukščiausias pareigas užimančius asmenis. Kaip teigia darbuotojų paiešką vykdančios įmonės, skandinavų kalbomis kalbantys darbuotojai vidutiniškai uždirba 40 proc. darbo rinkos vidurkį viršijantį atlyginimą, jiems atsiveria daug geresnės karjeros perspektyvos“, –  teigia HMF dekanė ir priduria, kad Vytauto Didžiojo universitetas tradiciškai garsėja dideliu dėmesiu užsienio kalbų mokymui, todėl stiprėjantis bendradarbiavimas su Šiaurės šalimis leis pasiūlyti dar daugiau ir įvairesnių skandinavų kalbų kursų universitete.

Rinkos verslumo forumui – investuotojų ir Skandinavijos ambasadų dėmesys

Gegužės 16 d., pirmadienį, 14.45 val. S. ir S. Lozoraičių muziejuje (K. Donelaičio g. 58) VDU Skandinavijos dienų metu vyks verslo ir universiteto atstovams skirtas verslo forumas, kuriuo siekiama įtvirtinti strateginę partnerystę tarp universiteto ir Šiaurės šalių verslo įmonių bei kitų institucijų, taip nustatant verslo įmonių poreikius ir universiteto potencialą, ugdant specialistus su Skandinavija susijusiai rinkai.

VDU Skandinavijos dienų atidarymo šventėje dalyvaus ir J.E. Švedijos ambasadorė Lietuvoje Cecilia Ruthström-Ruin bei Suomijos Respublikos ambasados Lietuvoje pirmoji sekretorė Maria Ågren. Šių Šiaurės šalių ambasadų Lietuvoje atstovių apsilankymas – galimybė Vytauto Didžiojo universitetui ir Kaunui užmegzti bendradarbiavimo ryšius.

„Prieš pradedant vykdyti naująją Skandinavijos šalių kultūrų ir kalbų programą, norime išgirsti verslo atstovų pageidavimus, kokias kompetencijas turinčių specialistų jiems labiausiai reikia“, – universiteto ir verslo atstovų susitikimo svarbą pristato VDU HMF Kultūros studijų ir etnologijos katedros vedėja dr. Laimutė Anglickienė. Jos teigimu, tokiu būdu studentai dar studijų metu galės atlikti praktikas tikslinėse įmonėse, kurioms šiuo metu ypač trūksta skandinavų kalbas mokančių specialistų, o pabaigę studijas galės įsidarbinti šiose įmonėse.

Verslumo forumo, skirto verslo sektoriui ir universiteto bendruomenei, metu bus aptariamos efektyviausios bendradarbiavimo formos, plėtojant studentų kultūrinius, kalbinius ir verslumo įgūdžius. Diskusijose dalyvaus tiesioginių užsienio investicijų plėtros agentūros „Investuok Lietuvoje“ Investicijų plėtros departamento paslaugų sektoriaus projektų vadovas Lukas Inokaitis. Savo įžvalgas pristatys ir Kauno miesto vicemeras Simonas Kairys, kuris diskutuos apie bendrus Kauno ir VDU projektus, susijusius su nauja studijų programa universitete.

„Mums labai svarbu skatinti universiteto ir verslo dialogą, be to, siekiame prisidėti prie Kauno miesto ir regiono plėtros, todėl nusprendėme bendrai diskusijai sukviesti Šiaurės šalių diplomatinių atstovybių, Kaune įsikūrusių Skandinavijos šalių verslo įmonių bei miesto savivaldybės ir universiteto atstovus, nes tik kartu galime išsiaiškinti abipusius lūkesčius ir bendradarbiavimo kryptis“, – apie abipusiškai naudingą partnerystę pasakoja doc. dr. Rūta Eidukevičienė.

VDU Užsienio kalbų instituto (UKI) partneris, Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje tarybos pavaduotojas Šarūnas Radvilavičius taip pat pristatys galimas Lietuvos ir Skandinavijos šalių bendradarbiavimo projektinėje ir verslo aplinkoje formas.

Šiaurės šalių kultūros dieną – renginiai ir miestiečiams

Vytauto Didžiojo universitetas tradiciškai Kauno miestą džiugina įvairiais renginiais, tad ir šįkart Šiaurės šalims skirtoje savaitėje miestiečius supažindins su Skandinavijos regiono kultūra. Gegužės 17-ąją, antradienį, VDU studentai ir Kauno moksleiviai šventine eisena minės Norvegijos nacionalinę Konstitucijos dieną. Iškilmingos eitynės prasidės 10 val. Kauno miesto rotušės aikštėje ir tęsis iki VDU Centrinių rūmų (S. Daukanto g. 28).

Tą pačią dieną VDU Šiaurės šalių kalbų dėstytojai moksleiviams ves pamokas, kurių metu jie turės galimybę išmokti pagrindines skandinavų kalbų frazes. Jaunumui skirtos dienos pabaigoje bus galima paragauti tradicinių Šiaurės šalių patiekalų.

Gegužės 18-oji diena, trečiadienis, bus skirta artimiau susipažinti su Šiaurės šalių kultūra – VDU Humanitarinių mokslų fakultete bus atidaryta švedų detektyvams skirta paroda, vyks diskusijos apie skandinavų literatūrą ir kiną, visų susidomėjusių lauks filmų peržiūros. „Kalbėdami apie istorinius kultūrinius ryšius tarp Lietuvos ir Šiaurės šalių, siekiame pristatyti ir naujausius projektus, šiandien Lietuvoje gyvenančius ir kuriančius skandinavų menininkus“, – teigia doc. dr. Rūta Eidukevičienė. Anot HMF dekanės, VDU svarbu atskleisti Skandinavijos regiono specifiką, tačiau tuo pat metu labai svarbu pristatyti kiekvienos atskiros šalies, kultūros ir kalbos unikalumą.

VDU Skandinavijos dienų metu VDU Centriniuose rūmuose (S. Daukanto g. 28 aud.) vyks vieša paskaita, skirta VDU ir Kauno miesto bendruomenei. Joje bus aptariama perteklinės informacijos atrankos ir įtakos problematika. „Šiuolaikinis pasaulis išgyvena nuolatinės kaitos, virsmo ir permainų procesus, kuomet krizės, konfliktai, įtampos ir revoliucijos jau yra tapę neišvengiama kasdienybe, savotišku imperatyvu, kurį palaiko ir sustiprina įvairios medijos ir jomis perduodama informacija“, – šiandieninę informacijos mediatizacijos situaciją pristato VDU Politikos mokslų ir diplomatijos fakulteto Viešosios komunikacijos katedros vedėja prof. dr. Kristina Juraitė. Anot profesorės, tokiomis sąlygomis kiekvienam pilietiškai nusiteikusiam asmeniui itin svarbu suvokti, kas aplinkui vyksta ir kaip tai jį veikia, gebėti atsirinkti informaciją, ją tikrinti ir analizuoti.

Apie šią problemą ir kokia informacijos įtaka Baltijos regione – kurianti ar skaldanti, įgalinanti veikti ar stabdanti aktyvumą, integruojanti ar gilinanti atskirtį, kalbės viešos paskaitos svečias, žurnalistas, publicistas, kinematografininkas ir vertėjas Jonas Ohmanas, organizacijos „Blue/Yellow“ vadovas, kurios veikla aktyviai prisideda prie įvairių humanitarinės paramos Ukrainai akcijų. Švedų kilmės kūrėjas Jonas Ohmanas universitete taip pat pristatys ir rodys savo režisuotą filmą „Žalieji muškietininkai“ (2015 m.).

Detali VDU Skandinavijos dienų programa

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: