Organizatorių archyvo nuotr.

„Žiema, nusibodai! Štiš! Kai iš kiemo ją išvysim, greit pavasaris prašvis!” – taip vasario 6 dieną „Užgavėnių sostinėje“, Rumšiškėse, esančiame Lietuvos liaudies buities muziejuje, bus vejama žiema. Šie metai ypatingi: muziejus mini įkūrimo 50-metį ir švenčia 35-ąsias Užgavėnes.

Kartu su folkloro kolektyvais iš visų Lietuvos kampelių triukšmingai su daina ir šokiais bus kviečiamas pavasaris. Šventės svečiai visą dieną turės galimybę išbandyti jėgas tradicinėse Užgavėnių rungtyse, konkursuose ir žaidimuose, pasigaminti Užgavėnių kaukę, pajodinėti muziejaus arkliukais ar važinėtis jų traukiamomis rogėmis. Pakviesime dalyvauti kaukių konkurse – rinksime linksmiausią ir iškalbingiausią Užgavėnių kaukę bei stipriausią Kanapinį.

O kaip be žiemos pramogų? Užgavėniautojai galės išmėginti senovinę karuselę ant ledo – kalvaratą bei dalyvauti rogučių ralyje. Ištvermingiausių, stiprių ir sumanių, kurie įveiks visas muziejininkų paruoštas užduotis, lauks smagūs prizai! Organizatoriai ragina nepamiršti kaukių ir rogučių.

Ypatingas dėmesys šventėje bus skiriamas sočiam valgymui – juk sotumas per Užgavėnes lemia gerus metus. Kas blynais iš spelta miltų vaišins, kas „Šiupinyne“ mįslę įminę skanią košę kabins, kas patys sau ir savo draugui blyną iškeps.

Šventės rengėjai žada daug linksmybių, šokių ir dainų, o generalinis šventės rėmėjas „Malsena“ muziejaus 50-mečio proga keps 50 cm pločio blynų tortą: visi kartu matuosim aukštį ir smaližiausim!
Užgavėnių šventė neįsivaizduojama be Lašininio ir Kanapinio kovos. Kanapinis – pavasario ir susilaikymo simbolis, o Lašininis – sotumo ir žiemos. Tikimasi, kad Kanapinskis nugalės Lašinskį ir pakvies išsiilgtą pavasarį! Kad greičiau sniegas ištirptų ir visas blogis bei tamsa išnyktų, sudeginsime tamsos ir blogio simbolį – Morę.

Liaudies išmintis byloja, jog per Užgavėnes negalima dirbti – kitaip nelaimės užklups. Senovėje žmonės tikėjo, kad galėjai susilaukti įvairių nelaimių: sukirmys lašiniai, pirštai tvinksės, vištos daržus kapstys, vėjai stogus plėšys. Kad taip nenutiktų, biedni ir bagoti, vasario 6 dieną važiuokite kuo toliau nuo namų linksmintis į Rumšiškes, Lietuvos liaudies buities muziejų! Bilietus platina „Bilietų pasaulis“. Išsamesnė renginio informacija: www.llbm.lt.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: