Organizatorių archyvo nuotr.

Nacionalinės premijos laureatė, tapytoja abstrakcionistė Dalia Kasčiūnaitė, birželio 30 d., kone po dešimtmečio, „Galerijoje555“ pristatys naują ilgai brandintą parodą „Tapyba“. Šis įvykis neeilinis ne tik Ševčenkos loftų kvartalui, bet ir visai Lietuvai, nes autorė itin skrupulingai ir preciziškai kaupėsi šiam įvykiui daugiau kaip penkerius metus ir ryžosi sulaužyti jos kūrybą neretai vainikuojančius stereotipus – naujojoje parodoje daug eksperimentinių bandymų. Vienas iš jų – portretų ciklas, kurio iš tapytojos veikiausiai nesitiki nei meno kritikai, nei kūryba besidomintys žmonės.

Kūrėja Dalia Kasčiūnaitė paklausta, kaip jaučiasi rengdamasi reikšmingai aštuonioliktajai tapybos parodai, drąsiai deklaruoja, kad kurdama yra laisva, o laisvė jai – neatsiejama kūrybos ir gyvenimo vertybė. „Man lemta būti pioniere, ta, kuri nevengia pradėti kažką naujo, pralaužti ledus man nėra svetimas jausmas. Aš nesu ta, kurios kūrybą būtų galima įsprausti į rėmus – prieš pradėdama kurti nežinau, kas gims, esu emocijos, o ne struktūros žmogus. Nebijau aplinkinių reakcijos ir kritikos, nes esu nepažabojama, o apibūdinimas „abstrakcionistė“ manęs neįpareigoja“, – emocijų neslepia menininkė.

„Galerijos555“ įkūrėja Violeta Moščinskienė, apibūdindama žinomos tapytojos parodą, neslepia džiaugsmo aukšto meninio lygio parodą eksponuoti menų inkubatoriuje ir pabrėžia, kad taip ilgai brandinta paroda rodo autorės sąmoningą apsisprendimą parodyti visuomenei tik pačius brandžiausius meninius darbus ir išlaikyti aukštus standartus. „Garsios tapytojos D. Kasčiūnaitės parodos atsiradimas galerijoje neabejotinai rodo galerijos pripažinimą meno pasaulyje, nes tokio lygio dailininkų Lietuvoje nelabai daug. Žvelgdama į autorės tapybos darbus jaučiu, kad jie stebėtojui tarsi generuoja „niekada nenustojančio žmogaus“ leitmotyvą. Net ir pats parodos pavadinimas „Tapyba“, mano supratimu, jau reiškia didelį tikėjimą tuo, kas daroma. Tai – kaip malda kūrybiniam veiksmui, kuris ir gydo, ir skatina veikti, nevengiant eksperimentuoti“, – svarsto V. Moščinskienė.

D. Kaščiūnaitės naujosios parodos darbai, anot jos pačios, „neša stiprų gyvenimo džiaugsmą“. Juose dominuoja vidurvasario tema, kurios neatsiejama dalis – nuolatiniai ieškojimai.

Menotyrininkas Antanas Andrijauskas yra rašęs, kad Kasčiūnaitės kūrybos analizė – sudėtingas uždavinys, nes daugelyje darbų nėra naratyvo. Tai būdinga ir naujausiems kūriniams. Pasak kritiko, menininkės darbuose daug neišbaigtumo poetikos, vietos kontempliacijai, noro išsivaduoti iš įprasto jai stiliaus. Pati autorė, apibendrindama naująją parodą, pabrėžia, kad jei kūrėjas nori kažką keisti, jam „reikia visiškai užmiršti tai, ką darė. Kai tik atsiriboju nuo praeities, staiga ateina nušvitimas“.

Parodos atidarymas: birželio 30 d., 18 val.

Vieta: „eLoftHOTEL“, „Galerija555”, T. Ševčenkos g. 16

Galerijos darbo laikas: visus metus, kasdien nuo 10 iki 22 val. D. Kasčiūnaitės paroda veiks iki liepos 30 d.

Rengino metu savo kūrybos dainas atliks Monika Ilgūnaitė.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: