Artūras Chalikovas/ organizatorių archyvo nuotr.

Ar įmanoma suskaičiuoti visas melodijas, kurias galima išgauti gitara? Šiemet tai padaryti pabandys garsiausi šalies gitaros meistrai bei dar tik pradedantys pažinti šį instrumentą muzikantai. Visi jie vienoje scenoje susivienys klausytojų taip lauktame festivalyje „Gitaros fiesta 2016“. Jau gegužės 18 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje gitara skambės netikėtai ir kaip niekad meistriškai, nes bus virpinama jai neabejingų menininkų. Prodiuserinė kompanija „Ars Libera International“ sukvietė visą būrį dėmesio vertų gitaros virtuozų. Tarp jų ir pernai jėgas suvienijęs projektas „Vilnius Guitar Trio“. Tai trys gitaros žinovai –  Artūras Chalikovas, Andžej Zujevič ir Juozas Martinkėnas – mielai sutiko pasidalinti išpažintimi apie meilę gitarai ir artėjantį renginį.

– Norisi sakyti, kad gitara puikia leidžia atsiskleisti menininko dvasiai ir asmenybei. Kaip pavyksta scenoje suderinti net tris profesionalų muzikantų asmenybes?

Artūras: Tikrai, nemažai laiko reikėjo tam, kad gitaros pagalba išmokčiau, žinoma, kiek tai man įmanoma, išreikšti save. Ir kaip bebūtų paradoksalu ir keista, tik tada, kai jau pakankamai įvaldžiau instrumentą, rimtai uždaviau sau klausimą: o ką gi aš skleidžiu ir išreiškiu grodamas gitara? Kas yra ta mano asmenybė? Tik tada pradėjau suprasti, jog muzikavime, instrumento įvaldymas yra tik ledkalnio viršūnė, o jo pagrindinė dalys esu aš pats. Ir pasirodė, jog to manojo aš kokybė tiesiogiai susieta su tuo, kaip man sekasi susiderinti su kitomis asmenybėmis. Tai ir tapo mano prioritetiniu tikslu. O scenoje, sakyčiau užduotis kur kas didesnė, nei susiderinti vien tik su muzikantų asmenybėmis. Čia negalima pamiršti ir visų tų asmenybių sėdinčių salėje.

Juozas: Manau, kad profesionaliam muzikantui visada įdomu scenoje sutikti įvairias asmenybes. Ar pavyksta ir kaip pavyksta suderinti, čia jau turi įvertinti klausytojas. Aš asmeniškai scenoje visada stengiuosi rasti kontaktą, ryšį su kitais atlikėjais.

Andžej: O juk ir subūrėme šį projektą, tikėdami, kad skirtingas kiekvieno iš mūsų muzikinis charakteris scenoje bus įdomus, turėsime daugiau muzikinių variacijų gitaroms pasireikšti. Manau, mums sekasi labai gerai. Visi turime patirties, savitą grojimo braižą ir susideriname tarpusavyje (šypsosi).

– Gitara – lietuvių muzikoje ne retas instrumentas. Kada ir kuo jis patraukė Jus?

Andžej: Man gitara yra tiesiog gyvenimo būdas. Užaugau su šiuo instrumentu, buvo sunku – ji šalia, gera nuotaika – taip pat. Visos emocijos sudėtos į šį instrumentą. Grodamas tarsi pasineriu į „kitą pasaulį“ ir plaukia mintys, idėjos, nauji muzikiniai atradimai. Gitara man lyg sportas – pagrojus geros emocijos porcija visada garantuota (šypsosi).

Juozas: Aš atradau gitarą būdamas 14 m. Nuo 15 m. pradėjau mokytis pas Artūrą Chalikovą. Vėliau konservatorijoje ir Akademijoje. Kuo patraukė? Nuo pat vaikystės buvau prie muzikos, dainavau chore. Kai pradėjau klausyti rock, jazz ir pop muzikos, iš karto susižavėjau gitara.

Andej ir Arturas

Andžejus ir Artūras / organizatorių archyvo nuotr.

– „Gitaros fiesta” – antrasis „Vilnius Guitar Trio“ sezonas. Kaip patys jaučiatės šiame projekte? Ar jau pasimatė privalumai, o gal net ir taisytinos vietos?

Artūras: Tarpusavyje juokaujame, kad tarpuose tarp koncertų, „Vilniaus Guitar Trio“ repertuaras labai gerai susiguli. Tie tarpai, pasirodo, kaip ir pauzės muzikoje, yra labai svarbūs. Jau trečiame koncerte mums paaiškėjo, jog repertuaras per metus taip stipriai mumyse susigulėjo, kad nuo dabar jau viskas einasi kaip per sviestą.

Andžejus: Šis projektas, manau, mums visiems šioks toks iššūkis, juk Lietuvoje tokio tipo projektų nėra daug. Žinoma, link tobulybės dar yra kur augti (šypsosi). Smagu, kad atsiranda daugiau klausytojų, kurie vertina ir sugeba atskirti tikrai kokybišką muziką. O juk kiekvienam muzikantui svarbu atrasti savo klausytojus. Kaip grupė arba komanda mes jaučiamės visai gerai, visi su savo muzikiniais charakteriais, bet kuo daugiau muzikinių atspalvių, tuo klausytojui įdomiau (šypsosi).

– Su gitara draugaujate seniai. Per savo karjerą jau pavyko atrasti visas įmanomas gitaros puses ir įveikti iškilusius iššūkius?

Andžejus: Visokių etapų buvo. Buvo laiko tarpas, kad mažiau grojau su gitara, bet nebuvo nei vienų metų, kad gitara dulkėtų kampe. Baigiau muzikos mokyklą, tad groju ir fortepijonu, ir būgnais šiek tiek pamušu. Bet mano mūza ir gyvenimo siekiamybė visada bus gitara. Tiesa, kai tik pradėjau groti gitara, daug dainavau. Vėliau visą dėmesį skyriau gitaros galimybių paieškai. Tad dar viena mano svajonė – lavinti savo vokalinius gebėjimus.

Artūras: Tuo tarpu mano gyvenime pianinas buvo pirmesnis už gitarą, o nuo paauglystės prisidėjo dar būgnai (tėtis grojo būgnais Šiaulių restoranuose) ir bosinė gitara. Tačiau kai aš imuosi kito instrumento, niekada nekilo mintis jog laikas padėti gitarą. Tiesiog aš tuo metų negroju gitara ir viskas. Aš net sugalvojau terminą žmogui, kuris gali groti gitara, bet groja koncerte kitų instrumentų. Jis yra begitaras. Panašiai kaip vegetaras – jis juk gali valgyti mėsą, bet jos nevalgo (juokiasi).

Juozas MArtikenas

Juozas Martinkėnas / organizatorių archyvo nuotr.

– Gitaros fiesta – tarsi graži odė gitarai. Ką dalyvavimas šiame festivalyje reiškia Jums?

Juozas: Man festivalis – labai graži šventė, pagarba gitaros instrumentui, kuris yra didelė mano gyvenimo dalis.

Artūras: Turbūt „Gitaros fiesta“ yra proga atšvęsti visiems gitaristams Naujus gitarinius Metus. Atnešti prie bendro stalo skaniausius gitarinius patiekalus. Kartu pasimatyti, pabendrauti ir pasilinksminti (šypsosi).

Andžejus: Šis renginys – tai dar viena galimybė susitikti su kitais muzikantais, pradžiuginti klausytojus. Stengiamės, kad mūsų pasirodymas kiekvieną kartą skambėtų dar geriau. Tikimės, ir šį kartą klausytojų neapvilti fiestoje.

„Vilnius Guitar Trio“ pasirodymą išvysite jau gegužės 18 d. 19 val. Šv. Kotrynos bažnyčioje Vilniuje festivalio „Gitaros fiesta 2016“ metu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: