© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Vokietijos teismas antradienį nusprendė, kad “Formulės-1” vadovas Bernie Ecclestone’as (Bernis Eklstonas) pagal prieštaringai vertinamą susitarimą gali sumokėti 100 mln. JAV dolerių mainais į jo teismo proceso dėl kyšininkavimo nutraukimą.

83 metų britas sudarė susitarimą su prokurorais dėl šios didžiulės įmokos ir jam žalią šviesą uždegė Miuncheno teismas. Šis žingsnis veikiausiai leis B.Ecclestone’ui likti F-1 vadovo kėdėje.

“Procesiniai veiksmai pagal prokuratūros ir kaltinamojo susitarimą bus laikinai sustabdyti”, kad per savaitę būtų įvykdytas susitarime numatytas mokėjimas, nurodė pirmininkaujantis teisėjas Peteris Nollas (Pėteris Nolas).

100 mln. dolerių mokestis, kaip pranešama, yra didžiausia suma pagal tokio pobūdžio susitarimą per visą Vokietijos baudžiamosios teisės istoriją.

P.Nollas sakė, kad 99 mln. dolerių nukeliaus į Bavarijos žemės iždą, o 1 mln. dolerių bus paaukotas “nepagydoma liga sergančių vaikų fondui”.

Pirmininkaujantis teisėjas per vertėją paklausė F-1 boso, ar jis galės per savaitę sumokėti šią sumą. B.Ecclestone’as atsakė: “Taip”.

B.Ecclestone’o teismo procesas pietiniame Miuncheno mieste prasidėjo balandį dėl kaltinimų davus 44 mln. dolerių kyšį Bavarijos žemės banko “BayernLB” valdytojui už pagalbą išsaugant savo rankose F-1 vairą. B.Ecclestone’as F-1 vadovu yra jau keturis dešimtmečius.

Vokietijoje tokio pobūdžio susitarimai baudžiamosiose bylose leidžiami, jei su tuo sutinka prokuratūra, nukentėjusios pusės ir teismas. Vis dėlto B.Ecclestone’o atvejis sulaukė griežtos kritikos.

Pagal susitarimo sąlygas, B.Ecclestone’as išvengs teistumo ir galės išsaugoti savo rankose daugiamilijardinės F-1 imperijos kontrolę.

B.Ecclestone’as asmeniškai dalyvavo daugumoje teismo posėdžių. Antradienį į teismo rūmus jis atvyko limuzinu lydimas jaunos žmonos Fabianos Flosi ir atrodė atsipalaidavęs.

B.Ecclestone’as buvo kaltinamas 2006 ir 2007 metais sumokėjęs vokiečių bankininkui Gerhardui Gribkowsky (Gerhardui Gribkovskiui) 44 mln. dolerių, siekdamas užsitikrinti, kad “BayernLB” priklausiusios F-1 akcijos bus parduotos jo pasirinktam pirkėjui – privataus kapitalo įmonei “CVC Capital Partners”, kuriai dabar priklauso kontrolinis F-1 čempionato akcijų paketas.

B.Ecclestone’as pripažino sumokėjęs šiuos pinigus, tačiau tvirtino, jog davė juos vokiečių bankininkui, nes šis šantažavo jį, grasindamas perduoti informaciją apie brito mokestinius reikalus.

G.Gribkowsky 2012-aisiais buvo nuteistas kalėti pusdevintų metų.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: