Kino filmo "Hobitas: nelaukta kelionė" kadras

Lietuvos kino centrui,
Lietuvos Kultūros ministerijai,
Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerijai,
Lietuvos Jaunimo organizacijų tarybai
Seimo Jaunimo ir sporto komisijos pirmininkui
Seimo Švietimo, mokslo ir kultūros komitetui
Vaiko teisių apsaugos kontrolieriaus įstaigai
Kino filmų platintojai ir kino teatrams

Gerbiamieji,

Rašau norėdamas atkreipti dėmesį į problemą, kuri turi nemažą reikšmę apibrėžiant valdžios ir tėvų institucijos santykius, akcentuojant šeimos laisvalaikio svarbą bei kovojant su piratavimu internete.

Tai yra kino filmų indeksavimas nustatant amžiaus cenzą. Šiuo metu galiojantis cenzas N13 draudžia tokiuose filmuose lankytis vaikams iki 13 metų net ir lydimiems tėvų. Kitaip tariant, iš tėvų yra atimta galimybė spręsti, kas yra naudinga ir žalinga jų vaikams. Toks sprendimas ne tik kenkia legaliam kino verslui, atima galimybę tėvams drauge su vaikais praleisti laisvalaikį, bet ir nepasiekia norimos naudos. Dar daugiau, skatina piratavimą, kadangi visi tie filmai yra laisvai prieinami internete.

Toks N13 indeksas neatitinka ir Vakarų pasaulio normų, pagal kurias analogiški filmai yra žymimi PG13 (JAV) ar 12A (Didžioji Britanija), tai yra – jaunesni nei 12 ar 13 metų vaikai į tokius filmus gali patekti tik su tėvais ar globėjais, tačiau sprendimą šių šalių valdžia palieka būtent tėvų rankose. Šį klausimą reglamentuojančio įstatymo pataisas svarsčius parlamente, kai kurių valdančiosios koalicijos narių argumentais buvo itin keisti – pvz. buvo teigiama, jog leidus vaikams žiūrėti filmus lydimiems suaugusiųjų, suklestės pedofilija.

Tačiau keistas ne tik įstatymas ir kai kurie filmų indeksą nustatančios Lietuvos kino centro komisijos sprendimai. Naujausias pavyzdys – netrukus kino teatruose pasirodysianti pasaulinė premjera ir antroji fantastinės trilogijos dalis – „Hobitas: Smogo dykynė“. Pirmasis filmas „Hobitas: nelaukta kelionė“ turėjo N7 indeksą, o štai antrajam kažkodėl suteiktas N13 indeksas. Mano manymu, taip padaroma didelė skriauda didelei daliai vaikų, kurie turėjo teisę pasižiūrėti pirmąjį filmą, tačiau dabar komisijos sprendimu jiems uždrausta žiūrėti jo tęsinį. Filmo žanras nepasikeitė, režisierius taip pat išliko tas pats. Kaip tėvams paaiškinti tokią situaciją vaikams, kurie šio filmo laukė visus metus? Ypač turint omenyje, kad ši trilogija sukurta pagal vieną populiariausių visų laikų vaikiškų knygų – J.R.R.Tolkieno „Hobitą“. Ar tikrai komisijos nariai įsigilino į filmo turinį prieš pakeisdami jo indeksą?

Esu įsitikinęs, kad šis konkretus komisijos sprendimas pakeisti antrojo filmo cenzą yra labai nesąžiningas šeimų atžvilgiu ir turėtų pakeistas. O patį įstatymą dar kartą reikėtų apsvarstyti grąžinant tėvams jiems priklausančias teises.

Pagarbiai,

Andrius Tapinas
TV laidų vedėjas, rašytojas, dviejų vaikų iki 13 metų tėvas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: