Eutanazijos aparatas © Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Belgija, viena iš kelių pasaulio valstybių, kuriose leidžiama eutanazija, sutiko patenkinti už daugelį išžaginimų ir nužudymą nuteisto vyro prašymą leisti jam numirti, pirmadienį sakė jo advokatas.

Frankas Van Den Bleekenas (Frankas Van Den Blekenas), kuris pastaruosius 30 metų praleido kalėjime, ne vienus metus prašė valstybės padėti jam užbaigti savo gyvenimą dėl “nepakeliamų dvasinių kančių”, Belgijos televizijai sakė advokatas Josas Vander Velpenas.

Jis pridūrė, kad F.Van Den Bleekenas artimiausiomis dienomis turi būti pervežtas iš savo kalėjimo Briugėje į ligoninę, kur jam bus atlikta eutanazija.

Belgija eutanaziją legalizavo 2002 metais ir tapo antrąja tai padariusia šalimi pasaulyje po Nyderlandų. 2013 metais Belgijoje buvo įregistruota rekordiškai daug – 1 807 – eutanazijos atvejų.

Tarp griežtų nužudymo iš gailesčio sąlygų yra tai, kad pacientai turi būti veiksnūs, sąmoningi ir pateikę “savanorišką, apgalvotą ir kartotinį” prašymą mirti.

Advokatas J.Vander Velpenas sakė, jog jo klientas atitinka visus teisinius kriterijus ir pastaruosius ketverius metus jautė, kad “nebegali ištverti tokio gyvenimo ir nebegali priimti šio skausmo”.

“Aš esu žmogus ir nepriklausomai nuo to, ką padariau, tebesu žmogus. Tad taip, duokite man eutanaziją”, – sakė F.Van Den Bleekenas Belgijos flamandų televizijai VRT.

F.Van Den Bleekenas, laikydamas save grėsme visuomenei, nesutiko, kad būtų svarstomas jo paleidimas pirma laiko, bet manė, kad jo laikymo sąlygos yra nežmoniškos.

Jis paprašė perkelti jį į specializuotą psichiatrijos centrą Nyderlanduose gydymui arba, jei jis bus nesėkmingas, nužudymui iš gailesčio.

Belgijos valdžia anksčiau šiais metais atsisakė patenkinti prašymą dėl perkėlimo. Bylai artimas šaltinis sakė, jog F.Van Den Bleekenas buvo informuotas, kad vėliau šiais metais Belgijoje bus atidarytas naujas centras, kuriame bus teikiama atitinkama psichiatrinė priežiūra.

Tačiau F.Van Den Bleekenas, kuris per 30 metų iš kalėjimo buvo išėjęs tik kartą, dalyvauti motinos laidotuvėse, nusprendė siekti eutanazijos, kuriai jau buvo gavęs medicininį pritarimą.

Teisingumo ministerijos atstovas pirmadienį patvirtino, kad buvo priimtas toks sprendimas.

Vasario mėnesį Belgija tapo antrąja pasaulio valstybe, leidusia iš gailesčio žudyti nepagydomai sergančius vaikus. Šis prieštaringai vertinamas žingsnis išprovokavo intensyvius viešus debatus ir protestus.

Nyderlanduose eutanazija leidžiama vaikams nuo 12 metų, o Belgija panaikino bet kokius apribojimus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: