© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Christopher Lee Jungtinės Karlystės aktorius, muzikos atlikėjas, Saturno apdovanojimo laureatas,  daugeliui pažįstamas iš tokių vaidmenų kaip Count Dooku ar Sarumanas. Taip pat dalis jūsų gali jį pažinti kaip blogos reputacijos Drakulą ar žinomą piktadarį Francisco Scaramnga.

Liūdna net pagalvoti, kad kažkas, kas pasidalino tiek daug su mumis daugiau jau nebėra tarp mūsų. Ekrano legenda seras Christopher Lee mirė sulaukęs 93 metų amžiaus 2015 m. birželio 7-ają dieną. Savaime suprantama, kad pasaulis prarado didelį talentą ir didį žmogų, tačiau tai nereiškia, kad turime jį pamiršti, anaiptol, prisiminkime įdomiausius faktus apie vieną perspektyviausų visų laikų aktorių…

Chistopher Lee, savo pirmąjį vaidmenį kine atlikęs 1948 metais, 2009 metais už nuopelnus kinui ir labdaringą veiklą buvo įšventintas į riterius, o 2011 metais gavo Britų kino ir televizijos meno akademijos (BAFTA) apdovanojimą už viso gyvenimo pasiekimus.

Burtininko Sarumano įkūnijimas „Žiedų valdove“ aktorių pavertė pasauline kino žvaigžde. Kine jis sukūrė vaidmenis daugiau nei 250-je filmų:  „Hobitas“, „Žvaigždių karai“, „Alisa Stebuklų šalyje“, „Auksinis kompasas“, „Policijos akademija“, „Gremlinai“, „Karklų žmogus“. Žiūrovai gerai jį atsimena kaip vampyrą grafą Drakulą iš studijos „Hammer Horror“ filmų, sukurtų šeštajame ir septintajame dešimtmetyje.

Tarp pačių įsimintiniausių Lee vaidmenų buvo Fransisko Skaramangos vaidmuo 1974 metų filme „Žmogus su auksiniu pistoletu“ (The Man with the Golden Gun), šiurpą kelianti lordo Samersilio rolė 1973 metų siaubo juostoje „Karklų žmogus“ (The Wicker Man) ir detektyvo Šerloko Holmso vaidmuo 1962 metų juostoje „Šerlokas Holmsas ir mirtinas vėrinys“ (Sherlock Holmes and the Deadly Necklace).

Kino filmo “Dracula” kadras

Filmas, kuriuo seras Christopher didžiavosi labiausiai buvo „Jinnah“, kuriame jis vaidino Pakistano įkūrėją. “Tai yra tikrai svarbiausias vaidmuo, kurį aš kada nors vaidinau, todėl, kad atsakomybė ant mano pečių buvo didžiulė”.

Šis talentingas žmogus buvo ne tik aktorius, bet ir muzikantas išleidęs keturis albumus, tarp kurių yra ir du sunkiojo metalo rinkiniai – „Charlemagne: By the Sword and the Cross“ ir „Charlemagne: The Omens of Death“. Kol daugelis kitų aktoių bandė įgyvendinti įvairius mažiau pavykusius muzikinius projektus, jo kurti projektai buvo grandioziniai ir įkvepė tikrus metalo muzikos gerbėjus. Jis buvo vienintelis pasaulyje, kuris gebėjo „traukti“ sunkiojo metalo dainas būdamas garbaus 88 metų amžiaus.

Paskutinis jo vaidmuo buvo 2014 metais pasirodžiusiame filme „Hobitas: penkių armijų mūšis“ (The Hobbit: The Battle of Five Armies). Tai vienintelis aktorius, kuris tiek daug kartų  ekrane dalyvavo kardų kovose. Ilgą laiką sklido gandai, jog aktorius dėl tokių šlykščių personažų įkūnijimo, kaip Drakula, Scaramanga, grafas Dookas ir Sarumanas yra linkęs į okultizmą. Gandai ėjo taip toli, kad net buvo teigiama, jog jis turi didžiausią kolekciją okultinės literatūros visame pasaulyje, maždaug nuo 2.000 iki 20.000 okultinių knygų savo bibliotekoje. Pats aktorius teigdavo, jog visa tai netiesa, tačiau pripažino, kad turi keletą knygų apie okulistiką, tačiau nereiškia, kad jis priklauso šios praktikos pakraipai.

Kino filmo “The Lord of the Rings” kadras

Daugiau kaip 60 metų jis buvo dažnai apibūdinamas, kaip tradicinis kino piktadarys. Per antrąjį pasaulinį karą jis medžiojo nacius ir buvo slaptas agentas. Nuo 1939-1946 jis tarnavo Suomijos armijoje, ir ėjo aukščiausio rango pareigas, jis buvo skrydžio leitenantas. Net penkerius metus gynė demokratiją nuo globalinio fašizmo, kaip Britanijos Desantininkas.

Vienas perspektyviausių aktorių gebėjo laisvai kalbėti: italų, prancūzų, anglų, vokiečių ir ispanų kalbomis. Jis taip pat pripažino, kad yra “vidutiniškai įgudęs”  kalbėti švedų, rusų ir graikų kalbomis. Taip pat  gebėjo kalbėti ir suprasti netradicinę mandarinų kalbą.

Tenoras Jussi BJÖRLING – vienas iš geriausių operos dainininkų tuo metu pasaulyje, norėjo, kad jaunas Christopher Lee prisijungtų prie operos dėl jo nuostabaus balso. Tačiau Lee atsisakė ir  pasirinko siekti savo tikslo filmavimo aikšelei.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: