© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Popiežius Pranciškus nepritaria Benedikto XVI remiamai „protingo dizaino“ teorijai, bet giria jį dėl didelio indelio teologijai.

„Dievas nebuvo „stebukladarys su stebuklinga lazdele”, o tai teigiančios evoliucijos ir Didžiojo sprogimo teorijos yra visiškai tikėtinos“, – viešai paskelbė dabartinis Popiežius Pranciškus.

Ekspertai teigia, kad popiežius pagaliau padėjo tašką, jo pirmtako Benedikto XVI, skelbtose kreacionizmo ir protingo dizaino „pseudo teorijose“, viešai apie tai kalbėdamas, Popiežiškoje mokslų akademijoje.

Popiežiaus Pranciškaus teigimu, šios dvi mokslinės teorijos tvirtino Dievo egzistavimą.

„Žmonės Dievą įsivaizduoja tarsi magą, kuris eina ir mosuoja stebuklinga lazdele, taip kurdamas pasaulį, tačiau jie klysta.“ – kalba popiežius.

„Dievas sukūrė žmones ir leido vystytis, pagal jiems pateiktus gamtos dėsnius ir taip pasiekti palaimą.” – priduria jis.

„Šiuo metu realiausia Didžiojo sprogimo teorija, neneigia Dievo įsikišimo, kuriant pasaulį, bet net gi skelbia, jog Kūrėjas turėjo sukelti sprogimą.”

„Būtų neteisinga teigti, kad evoliucija atitinka pasaulio sukūrimo sąvoką, nes net evoliucija turėjo tūrėti pradžią, nuo ko viskas prasidėjo.“

Katalikų bažnyčia jau senai neigė mokslą, jos nemalonę buvo užsitraukęs ir didis mokslininkas Galilėjus, kuriam teko stoti prieš inkvizicijos teismą ir atsisakyti savo „eretiškos“ teorijos, jog žemė sukasi aplink saulę.

Popiežius Pijus XII, pradėjo skleisti evoliucijos idėją ir pritarė Didžiojo sprogimo teorijai, jo įsitikinimų paskatintas Popiežius Pranciškus tęsia jo darbus. Bet dar 1996 metais, Popiežius Jonas Paulius II buvo iškėlęs naujas idėjas, kad evoliucija yra daugiau nei „hipotezė“ ar „tinkamai įrodytas faktas“.

Dar visai neseniai, Benediktas XVI ir jo patarėjai, patvirtino, kad protingas dizainas remia evoliucijos teoriją, teiginio, kad natūrali atranka nevyksta savaime, nepakanka paaiškinti pasaulio sudėtingumo. 2005 metais, Benedikto XVI artimas kardinolas Schoenbornas, parašė straipsnį, kuriame teigė:  „kilmės prasme, evoliucija galima, bet neo-Darvinizmo prasme – ne.“

Italijos nacionalinio astrofizikos instituto profesorius ir prezidentas, Giulio Giorello, Italijos naujienų agentūrai Adnkronos, sakė: „Šis popiežiaus pareiškimas yra labai svarbus ir reikšmingas. Didysis sprogimas, sukūrė, visatą ir mus, mes esame kūriniai. Evoliucija buvo sukurta.“

Milano degli Studi universiteto, filosofijos mokslų profesorius, Giulio Giorello aiškino žurnalistams, kad jo manymu, Popiežius Pranciškus pasitelkdamas mokslą, stengėsi sumažinti diskusijos ar būsimų ginčų emocijas.

Vatikano soduose esančioje akademijos būstinėje, Popiežius Pranciškus pristatė Benedikto XVI bronzinę statulą ir nepaisydamas teologinės pozicijos tarp jų, gyrė Benediktą XVI.

„Niekas net negalėtų pasakyti, kad mokslas, susilpnino jo meilę Dievui ir artimui“, – pasak Katalikų naujienų tarnybos vertimo, teigė Pranciškus.

„Priešingai, žinios, išmintis ir maldos, užpildė jo širdį ir dvasią. Tad leiskite mums padėkoti Dievui už viską, ką jis davė bažnyčiai, žmonėms ir už Popiežių Benediktą.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: