© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Džordžijoje trečiadienį įvykdyta mirties bausmė vyriausiam kaliniui per valstijos istoriją, kuriam mirtina injekcija buvo sušvirkšta likus kelioms dienoms iki jo 73-ojo gimtadienio.

Brandonui Jonesui (Brendonui Džonsui) egzekucija buvo įvykdyta valstijos kalėjime Džeksono mieste.

Šis afroamerikietis, nuteistas už 1979-aisiais įvykdytą baltaodžio krautuvininko nužudymą, už grotų praleido ilgiau negu 36 metus.

Kritikai tvirtina, kad B.Joneso atvejis yra akivaizdus “dvigubos bausmės”, kurią patiria myriop nuteisti asmenys, dešimtmečius laikomi kalėjimo vienutėse be jokių perspektyvų, išskyrus mirtį, pavyzdys.

Mirties bausmės priešininkai taip pat akcentuoja, kad daugelis tokių kalinių buvo nuteisti tuo metu, kai dar nebuvo sukurta pakankamai veiksminga sistema, kuri būtų leidusi jiems apsiginti teisme.

Pasak jų, jeigu tie žmonės būtų teisiami mūsų dienomis, teismų sprendimai būtų kitokie.

“Joneso byla kelia klausimų dėl mirties bausmės proporcingumo ir diskriminuojančio taikymo”, – pažymima Mirties bausmių informacijos centro išplatintame pareiškime.

“Jis ir kitas kaltinamasis, Vanas Solomonas – abu afroamerikiečiai – buvo nuteisti myriop … už baltaodžio degalinės krautuvėlės darbuotojo nužudymą per apiplėšimą, – rašo ši nevyriausybinė organizacija. – Jonesas neigė šovęs į darbuotoją, o prokurorai taip ir nenustatė, kas paleido mirtiną šūvį.”

V.Solomonui buvo įvykdyta mirties bausmė elektros kėdėje 1985 metais.

Jungtinės Valstijos pernai įvykdė 28 egzekucijas – mažiausiai nuo 1991 metų.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: