Kino filmo „Peace to Us in Our Dreams“ kadras

2010 m. vienas ryškiausių lietuvių kino režisierių Šarūnas Bartas pristatė savo 7-ąjį pilno metro filmą „Eurazijos aborigenas“ („Eastern Drift“) ir ėmėsi naujos juostos kūrimo. Jos pasirodymo ilgai laukta ne tik Lietuvoje, bet ir už šalies ribų. Šiandien oficialiai pranešta, kad dramos „Peace to Us in Our Dreams“ pasaulinė premjera įvyks Kanų festivalio paralelinėje programoje „Dvi režisierių savaitės“.

Šiemet ji stebins pasaulinio garso kino meistrų vardais, netradicinio formato filmais ir drąsiais iššūkiais. Š. Bartas pristatys savo filmą ypatingoje kompanijoje kartu su prancūzais Philippe’u Garelliu ir Arnaud Desplechinu, portugalu Migueliu Gomešu.

Vienintelis lietuviškas filmas Kanuose

68-asis Kanų festivalis šiemet vyks gegužės 13–24 d., o 47-ąjį kartą organizuojama nepriklausoma paralelinė programa „Dvi režisierių savaitės“ („Quinzaine des Realisateurs“) – gegužės 14–24 d.

Šiandien Paryžiuje surengtoje spaudos konferencijoje programos „Dvi režisierių savaitės“ meno vadovas Edoardas Waintropas oficialiai patvirtino, kad į 24 filmų rinkinį pateko Š. Barto kūrinys. Šiemet tai bus vienintelis lietuviškas filmas Kanų festivalio programose.

Naujų kino talentų ieškanti, tuo pačiu pripažintų režisierių naujausius filmus rodanti ir rizikingų sprendimų nestokojanti programa „Dvi režisierių savaitės“ neturi oficialaus konkurso, bet įvairios tarptautinės organizacijos (FIPRESCI, CICAE, EUROPA CINEMAS, ARTE) deleguoja savo žiuri komisijas ir skiria nepriklausomus apdovanojimus.

Premjera Lietuvoje

„Norisi, kad kuo plačiau Lietuvoje būtų suvokta, kokio aukšto lygio kino kūrėją turime. Pasirūpinsime, kad Š. Bartas būtų iš naujo atrastas ir tinkamai įvertintas“, – sako filmą „Peace to Us in Our Dreams“ platinančios VšĮ „Kino pavasaris“ direktorė Vida Ramaškienė, praėjusiais metais turėjusi garbės būti viena iš programos „Dvi režisierių savaitės“ žiuri narių.

Kino filmo „Peace to Us in Our Dreams“ kadras

Lietuvoje naujausia Š. Barto drama pirmą kartą bus parodyta 2015 m. spalio 9 d.

„Peace to Us in Our Dreams“ – istorija apie tai, kaip vieną vasaros dieną vyras, jo paauglė duktė ir draugė atvažiuoja į kaimą praleisti savaitgalį. Vyro ir jo jaunosios draugės santykiai sudėtingi. Šešiolikmetė vyro dukra sunkiai išgyvena suaugusiųjų santykių krizę, jaučiasi vieniša ir atstumta, gyvena savo paslapčių ir fantazijų pasaulyje. Nuo vaikystės ji draugauja su kaimiečiu berniuku, sodyboje leisdama su juo dienas. Vieną kartą berniukas iš medžiotojų pavagia medžioklinį šautuvą su optiniu taikikliu. Nuo tos dienos kaime prasideda drama.

Pagrindinius vaidmenis sukūrė Š. Bartas, jo dukra Ina Marija Bartaitė, gyvenimo draugė smuikininkė Lora Kmieliauskaitė ir aktorius Edvinas Goldšteinas.

Garsių režisierių tramplinas

„Džiaugiuosi, kad būtent Kanuose įvyks naujausio Š. Barto filmo pasaulinė premjera. Čia patys išrankiausi kino žiūrovai kasmet turi galimybę pamatyti autorinio kino darbus – ne tik atrasti naujus vardus, bet ir pratęsti užsimezgusią pažintį su pamėgtų kūrėjų juostomis“, – sako filmo prodiuserė Jurga Dikčiuvienė.

Tai ne pirmas kartas, kuomet Kanuose rodomas Š. Barto filmas. 1996 m. oficialioje programoje „Ypatingas žvilgsnis“ („Un Certain Regard“) dalyvavo lietuvių režisieriaus filmas „Mūsų nedaug“ („Few of Us“) su prancūzų aktore ir Inos Marijos Bartaitės mama Katerina Golubeva, o jau kitais metais „Ypatingas žvilgsnis“ pakvietė dramą „Namai“ („The House“).

„Peace to Us in Our Dreams“ yra antras Š. Barto kūrinys, sulaukęs kvietimo iš programos „Dvi režisierių savaitės“. Lygiai prieš 10 metų legendomis apipintoje salėje „Theatre Croisette“ lietuvių režisierius pristatė „Septynis nematomus žmones“ („Seven Invisible Men“).

Įtakingosios alternatyvos priešistorė

Prabangiame viešbutyje „Jw Marriott“ įrengta 800 vietų salė ypatinga tuo, kad būtent čia prasidėjo Kanų festivalis, kol mieste dar nebuvo pastatyti Festivalio rūmai ir pagrindinė salė „Lumiere“. Būtent čia 1968 metais režisieriai Francois Truffaut, Jeanas-Lucas Godardas, Romanas Polanskis ir Claude’as Lelouchas užkūrė ugningą protesto revoliuciją, kuri nutraukė tuometinį Kanų festivalį ir neleido išdalyti prizų.

Dar po metų keturių muškietininkų pastangomis Kanuose atsirado solidi, nepriklausoma, neformali ir įtakinga alternatyva, kuri buvo pakrikštyta „Dvi režisierių savaitės“. Tokie pripažinti ir Lietuvos žiūrovams tikrai žinomi režisieriai, kaip Bernardo Bertolucci, Jimas Jarmuschas, Wimas Wendersas, Werneris Herzogas, Martinas Scorsese, Nigisa Oshima, Theo Angelopoulos, George’as Lucas, Kenas Loachas, Mira Nair, Pablo Larrainas, Davidas Cronenbergas, broliai Jeanas-Lucas ir Pierre’as Dardenne’ai savo ankstesnius filmus rodė programoje „Dvi režisierių savaitės“, o tik po to juos pastebėjo ir ėmė garbinti Kanų festivalio oficialios programos meno vadovai.

„Dvi režisierių savaitės“ šiemet vyks 47-ąjį kartą. Programą atidarys legendinio prancūzų režisieriaus Philippe’o Garrelio („Everyday Lovers“, „Wild Innocence“) drama „Moters šešėliuose“ („In The Shadows of Woman“).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: