© Darja Marčenko nuotr.

Jauna ukrainietė menininkė atkreipė pasaulio žiniasklaidos dėmesį, sukūrusi stulbinamą Rusijos prezidento Vladimiro Putino portretą iš maždaug 5 tūkst. šovinių tūtelių, surinktų kautynių su prorusiškais separatistais zonoje Ukrainos rytuose.

Darjos Marčenko mozaika “Karo veidas” (Lico vojny) – itin realistiškas ir politinį atspalvį turintis paveikslas, kuriame V.Putinas pavaizduotas dėvintis tamsų kostiumą ir raudoną kaklaraištį. Šis meno kūrinys yra daugiau negu 2 m aukščio ir yra pagrindinis akcentas vieno kambario bute, kuriame gyvena D.Marčenko.

“Miegoti su juo tame pačiame kambaryje ir pradžių buvo baugoka, – sakė 33 metų menininkės ir grafikos dizainerė. – Bet aš pripratau.”

Ji užtraukė užuolaidas ir įjungė prožektorių, rodydama, kaip 62 metų Rusijos lyderio veido išraiška keičiasi esant įvairiam apšvietimo kampui.

Giliai įdubusių prezidento akių išraiška keitėsi nuo niūrios iki geraširdiškos, kai D.Marčenko, įsivėrusi auskarą į dešinį antakį ir apsimausčiusi pirštus sunkiais metaliniais žiedais, kilnojo lempą, demonstruodama savo neįprastą kūrinį.

“Jis gali atrodyti išdidus, sutrikęs arba rimtas, – aiškino menininkė. – Jis gali atrodyti kaip žmogus iš sovietinio plakato arba kaip Supermenas.”

Pranešimų apie šį portretą paskelbė pagrindiniai Didžiosios Britanijos žiniasklaidos kanalai, taip pat didieji Europos ir Australijos laikraščiai bei televizijos.

Tačiau tokių pranešimų beveik nebuvo Rusijoje – Ukrainos didžiojoje kaimynėje, kur V.Putino populiarumas iškilęs į rekordines aukštumas ir kuri neigia bet kokį savo ryšį su jau 16 mėnesių besitęsiančiu konfliktu, kurį plačiai nušviečia daugiausiai valstybinė žiniasklaida.

“Moskovskij komsomolec” buvo vienintelis populiarus Rusijos leidinys, praeitą mėnesį užsiminęs apie tą meno kūrinį dviejų sakinių pranešime.

D.Marčenko neslepia įtarianti, kad būtent V.Putino asmenybė pakurstė karą, nusinešusį beveik 7 tūkst. žmonių gyvybių po to, kai Kijeve buvo nuverstas Kremliaus palaikomas ankstesnis Ukrainos prezidentas.

“Kai žmonės mato besikeičiančią jo veido išraišką, ji kai ką atskleidžia. Man šis karas skiriasi nuo visų kitų, nes jis pastatytas ant melo”, – aiškino ji.

Menininkės buto viduryje stovėjo kibirai ir medinės dėžės, prikrautos šovinių tūtelių.

Pirmąją saujelę iššautų šovinių ji gavo iš savo vaikino, aktyviai dalyvavusio Euromaidano judėjime, kuris nuvertė korupcija susitepusį ir itin nepopuliarų prezidentą Viktorą Janukovyčių ir privertė jį pabėgti į Rusiją.

Tačiau vėliau neįprastą medžiagą D.Marčenko meno kūriniams pradėjo tiekti jos draugai, kovojantys su separatistais Rytų Ukrainoje.

“Šovinio tūtelė yra nutrauktos gyvybės simbolis, – liūdnai aiškino ji. – Pasaulis nesuvokia, kiek daug prarado mano šalis. Taigi šis troškimas dirbti su vis daugiau šovinių tūtelių kilo natūraliai.”

V.Putino portretas yra pirmasis kūrinys planuojamame cikle “Penki karo elementai”. Du kiti kūriniai, kurie galbūt bus sudaryti iš ginklų arba kitų mūšio liekanų, turės atvaizduoti karo “širdį ir dvasią”, sakė D.Marčenko.

Dar vienas kūrinys tikriausiai vadinsis “Karo smegenys”, bet šio ciklo paskutinio elemento pavadinimo menininkė nesutiko atskleisti.

“Deja, karas menininkams suteikia daug medžiagos, su kuria gali dirbti menininkai”, – pabrėžė ji.

V.Putinas dažnai tvirtina nekreipiantis per daug dėmesio į žiniasklaidos pranešimus ir negalvojantis apie savo istorinį palikimą.

Tačiau D.Marčenka sako esanti tikra, kad Rusijos lyderis, kuris vis dažniau vaizduojamas kaip didvyris Maskvos meno galerijose, jau matė jos kūrinio nuotraukas.

“Galbūt esu per daug naivi, bet tikiuosi, kad jis bent jau apie tai susimąstys ir paklaus savęs, ar būtent taip nori būti prisimenamas”, – palinkėjo menininkė.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: