© Wikimedia Commons nuotr.

Kaip jaučiasi pareigūnas, visą darbo dieną praleidžiantis izoliacijoje? Kas verda darbuotojo, nuolat susiduriančio su specifinių poreikių turinčiais žmonėmis, galvoje? Kaip padėti žmogui, susidūrusiam su mirtimi? Atsakymų į šiuos ir panašius klausimus ieško statutinėse organizacijose dirbantys psichologai.

Kalėjimų departamentas prie Lietuvos Respublikos teisingumo ministerijos gegužės 26 d. organizuoja praktinę konferenciją „Krizių psichologija: pagalba krizę išgyvenantiems asmenims ir savižudybių prevencija statutinėse organizacijose“. Tai ilgai brandintas renginys, savotiškas atsakas į poreikį pasidalinti mintimis apie tai, kaip savo kasdieniame darbe psichologai sprendžia itin jautrias socialines problemas, ieškoti būdų dalintis gerąja patirtimi ir stiprinti tarpinstitucinį bendradarbiavimą.

Konferencijoje dalyvauja statutinėse organizacijose dirbantys psichologai, mokslininkai, kiti specialistai, dirbantys psichologinių krizių valdymo srityje.

Lietuvos įkalinimo įstaigose dirba 42 psichologai specialistai. Jie konsultuoja ne tik suimtus ar nuteistus asmenis, bet, prireikus, ir sistemos darbuotojus.

„Pareigūnų darbas laisvės atėmimo vietų įstaigose yra priskiriamas aukštos rizikos kategorijai, ne tik dėl didelio darbo krūvio, bet ir dėl patiriamo streso bei įtampos. Numatyti visus tarnyboje galinčius pasitaikyti atvejus yra sudėtinga, o žaibiškai reaguoti ir priimti sprendimą gali tekti bet kurią minutę. Emocinį krūvį didina ir tai, kad pareigūnai darbe dažnai susiduria su neigiamomis gyvenimo pusėmis,“ – apie pareigūnų emocinę specifiką konferencijoje kalbėjo Kalėjimų departamento direktorė Živilė Mikėnaitė.

„Šiandien Teisingumo ministerijai pavaldžioje pataisos įstaigų sistemoje dirba 24 psichologai. Tai yra didelė pagalba sistemoje dirbantiems trims tūkstančiams darbuotojų, kurie dažnai susiduria su nuteistųjų užgauliojimais ar grasinimais. Teisingumo ministerija siekia, kad šioje sistemoje dirbantys pareigūnai patirtų kuo mažiau psichologinių nepatogumų, kad ši tarnyba pataisos įstaigose būtų motyvuota ir patraukli. Mes siekiame sukurti geras profesionalaus tobulėjimo sąlygas, jau padidinome atlyginimus žemiausios grandies pareigūnams, artimiausioje ateityje atlyginimų pokyčių sulauks ir visos sistemos darbuotojai“, – sako teisingumo ministras Juozas Bernatonis.

Pasidalinti patirtimi yra būtina statutinėse institucijose, kur su psichologines krizes išgyvenančiais asmenimis susiduriama bene dažniausiai. Sukaupta patirtis ir pagrindiniai probleminiai aspektai atsispindi konferencijos dalyvių pranešimuose, kurių kiekvienas yra aktualus, informatyvus ir suprantamas.

Statutinėse organizacijose dirbančių psichologų praktinės konferencijos jau tampa tradicija. Pernai tokį renginį organizavo krašto apsaugos struktūrų psichologai, 2014-aisiais – policijos sistemoje dirbantys psichologai.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: