© Vilmanto Ramono nuotr. / KaunoZinios.lt

Nustatyta, kad Vilniuje masinėje kapavietėje rasti Napoleono armijos kariai mirė iš bado, rašo portalas Forbes.com.

Ištyrus 2001 metais masinėje kapavietėje rastų karių palaikus, Centrinės Floridos universiteto antropologai nustatė, kad kariai greičiausiai mirė iš bado – tokią informaciją patvirtina ir istoriniai šaltiniai. Tačiau dantų tyrimai atskleidė, kad Napoleono kariai nebuvo sveiki ir prieš lemtingąjį atvykimą į Vilnių.

Mokslininkai tyrė azoto ir anglies izotopus kareivių palaikuose – jie gali padėti atskleisti angliavandenių ir proteinų suvartojimą. Nustatyti aukšti azoto kiekiai – vienas iš badavimo požymių. Tiesa, aukštas azoto kiekis galėjo reikšti ir tai, kad kariai vartojo daug jūros gėrybių, tačiau jų Vilniuje gauti prancūzai negalėjo, o konservavimas tais laikais nebuvo paplitęs.

“Įmanoma, kad kariai nešėsi sūdytos džiovintos menkės, tačiau labiau tikėtina, kad jie paprasčiausiai badavo”, – Forbes sakė Šiaurės Karolinos universiteto istorikas Maxas Owre (Maksas Ourė).

Napoleono armijos kariai, žuvę Vilniuje 1812 metais, palaidoti Antakalnio karių kapinėse.

Rekomenduojame

Naujienų agentūros BNS informaciją atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo draudžiama.
 
Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: