© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Popiežius Pranciškus, kalbėdamas apie kruvinas praėjusios savaitės atakas, kurias Paryžiuje įvykdė islamistai, gynė žodžio ir raiškos laisvę, bet sakė, kad neteisinga provokuoti kitus įžeidinėjant jų religiją ir kad galima “tikėtis” reakcijos į tokį įžeidinėjimą.

” Negalima provokuoti, negalima įžeidinėti kitų tikėjimo, negalima juoktis iš tikėjimo”, – ketvirtadienį sakė jis žurnalistams, skrisdamas iš Šri Lankos į Filipinus.

Pranciškaus, kuris pasmerkė atakas Paryžiuje, buvo paklausta apie religijos laisvės santykį su raiškos laisve.

” Galvoju, kad ir religijos laisvė, ir raiškos laisvė yra pagrindinės žmogaus teisės”, – sakė jis ir pridūrė, kad kalba konkrečiai apie nužudymus Paryžiuje.

” Visi turi ne tik laisvę ir teisę, bet, visų labui, ir prievolę sakyti, ką galvoja … Mes turime teisę atvirai turėti šią laisvę be įžeidinėjimo”, – sakė jis.

Kad pailiustruotų savo mintį, pontifikas atsigręžė į vieną padėjėją ir pasakė: “Tiesa, kad neturėtumėt smarkiai reaguoti, bet kadangi mes esame geri draugai, jei (jis) pasakytų keiksmažodį prieš mano motiną, galėtų tikėtis niukso, tai normalu”.

” Negalima daryti žaislo iš kitų (žmonių) religijų. Šie žmonės provokuoja ir tada (kažkas gali nutikti). Raiškos laisvė turi ribas”, – pridūrė popiežius.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: