Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Popiežius Benediktas XVI, kuris ketvirtadienį žengdamas beprecedentį žingsnį taps pirmuoju nuo viduramžių atsistatydinusiu pontifiku, bus prisimenamas kaip tradicionalistas, atsisakęs popiežiavimo, temdyto Katalikų Bažnyčios vidaus kovos ir sekso bei pedofilijos skandalų.

85 metų vokiečių tautybės popiežius, kuris sakė, kad dėl savo amžiaus nebeturi pakankamai fizinių ir dvasinių jėgų toliau vadovauti 1,2 mlrd. katalikų bendruomenei sparčiai besikeičiančiame pasaulyje, yra tyliai kalbantis intelektualas, kurį, regis, pribloškė sąmyšis Vatikane.

Benediktas XVI 2005 metų balandį, būdamas 78-erių, pakeitė ilgai popiežiavusį ir labai populiarų Joną Paulių II. Prieš tai jis beveik ketvirtį amžiaus buvo Bažnyčios mokymo įtvirtintojas ir už tą darbą pelnė “Dievo rotveilerio” pravardę.

Konservatyvios kardinolo Josepho Ratzingerio (Jozefo Racingerio) pažiūros, jo tautybė ir amžius kliuviniais buvo laikomi nuo pat jo popiežiavimo pradžios.

“Daug kartų perkratęs savo sąžinę Dievo akivaizdoje, įsitikinau, jog mano jėgos dėl senyvo amžiaus nebėra tinkamos deramai vykdyti šv. Petro tarnystės”, – vasario 11 dieną per kardinolų susitikimą Vatikane lotynų kalba netikėtai ištarė popiežius.

“Šiuolaikiniame pasaulyje, sparčiai kintančiame ir blaškomame tikėjimo gyvenimui svarbių klausimų, siekiant vairuoti šv.Petro laivą ir skelbti Evangeliją, būtina ne tik dvasios, bet ir kūno stiprybė, stiprybė, kuri pastaraisiais mėnesiais manyje tiek nusilpo, kad turėjau pripažinti nesąs pajėgus gerai vykdyti man patikėtos tarnystės”, – sakė jis skaitydamas laišką.

Benediktas XVI, pirmasis nuo viduramžių atsistatydinantis popiežius, daugiausiai savo energijos skirdavo jo širdžiai brangiems dalykams, tokiems kaip krikščionybės pamatiniai principai ir ryšiai tarp religijų.

2009 metais lankydamasis Šventojoje Žemėje jis paragino įgyvendinti dviejų valstybių sprendimą, o 2012 metais Libane ragino Artimųjų Rytų krikščionis ir musulmonus sukurti darnią, pliuralistinę visuomenę.

Popiežius taip pat stengėsi stabdyti Vakaruose didėjantį sekuliarizmą ir nuolat akcentuodavo šeimos vertybes, kategoriškai nepritarė abortams, eutanazijai ir gėjų santuokoms.

Siekdamas užmegzti ryšį su jaunimu, jis atidarė “Twitter” paskyrą devyniomis kalbomis ir ragino Bažnyčią aktyviai dalyvauti socialinėje žiniasklaidoje.

Popiežius taip pat rėmė aplinkosaugą, Vatikanui priklausančiose valdose pradėjo energijos gamybą iš atsinaujinančių šaltinių ir organinį ūkininkavimą.

Jis atmetė moterų šventinimą į kuniges ir kunigų santuokas – opų klausimą, kuris vis iškildavo intensyvėjant krizei dėl dvasininkų sekso skandalų.

Benediktas XVI, kuriam, daugelio nuomone, trūko pirmtako charizmos, pirmaisiais popiežiavimo metais padarė virtinę viešųjų ryšių klaidų, kurios įžeidė musulmonus, žydus, gėjus, indėnus, AIDS aktyvistus ir mokslininkus.

Islamo pasaulį jis papiktino 2006 metų kalba, kurioje, kaip atrodė, pritaria nuomonei, kad islamas yra iš prigimties smurtinis. Kalba keliose šalyse išprovokavo kruvinus protestus ir išpuolius prieš krikščionis.

2009 metais popiežius įžeidė žydus pakviesdamas sugrįžti į Bažnyčios prieglobstį atskilusią ultrakonservatyvią Šv. Pijaus X broliją – su išlygomis panaikindamas ekskomuniką keturiems jos vyskupams, kurių vienas neigė Holokausto mastą.

Tačiau už pastangas atkurti abipusį pasitikėjimą jis pelnė žydų bendruomenės pagyras.

Kartą lankydamasis Afrikoje, kur AIDS problema yra didžiausia, jis sakė, kad prezervatyvų naudojimas gali tik didinti šią krizę, nors vėliau tapo pirmuoju popiežiumi, užsiminusiu apie galimybę naudoti kontracepciją siekiant išvengti viruso plitimo.

J.Ratzingeris 1927 metų balandžio 16 dieną gimė policininko šeimoje Marktlyje prie Ino Bavarijoje Vokietijos pietuose. 1939-aisiais jis įstojo į seminariją ir dar tais pačiais metais turėjo įstoti į Hitlerjugendo judėjimą.

1951 metais jis buvo įšventintas į kunigus, vėliau dėstė keliuose universitetuose, tarp jų Bonos ir Rėgensburgo, o paskui išvyko į Romą dirbti patarėju Vatikano II Susirinkime, kuris nuo 1962 iki 1965 metų parengė Bažnyčios modernizavimo reformas.

Popiežius Paulius VI 1977 metais paskyrė J.Ratzingerį Miuncheno arkivyskupu, o kiek vėliau tais pačiais metais – įšventino jį kardinolu. Per 1978 metų konklavą Pauliaus VI įpėdiniui išrinkti J.Ratzingeris susipažino su Karoliu Wojtyla (Karoliu Voityla) – būsimuoju popiežiumi Jonu Pauliumi II.

Po trejų metų jis sutiko vadovauti Vatikano Tikėjimo doktrinos kongregacijai, kuri kažkada vadinosi Šventąja Inkvizicija, ir šiame poste dirbo 24 metus. Tuo metu jis kuravo ir virtinės lytinio išnaudojimo bylų nagrinėjimą.

Nors kai kurie kritikai kaltino jį padėjus dangstyti įtariamus kunigus, kiti sako, kad jis paprasčiausiai nesuvokė tų nusikaltimų rimtumo.

Jau būdamas popiežius, Benediktas XVI tapo pirmuoju pontifiku, atsiprašiusiu už lytinio išnaudojimo skandalą. Jis deklaravo “didelį gailėjimąsi” ir asmeniškai susitiko su lytinio išnaudojimo aukomis.

Tačiau kritikai kaltino jį nepatraukus kaltininkų atsakomybėn.

Jo popiežiavimą taip pat temdė užsitęsęs pinigų plovimo Vatikano banke skandalas, kuris atskleidė vidaus kovas tarp artimiausių Benedikto XVI sąjungininkų.

Popiežius pažadėjo didesnį skaidrumą, bet visas tas sąmyšis iškėlė klausimų dėl to, ar Benediktas XVI kontroliuoja ambicingus, įtakos siekiančius kardinolus.

Intelektualas Benediktas XVI nesugebėjo įtvirtinti savo autoriteto Romos kurijoje, uždaroje ir įtakingoje institucijoje, kuri iš esmės veikia kaip Katalikų Bažnyčios vyriausybė.

Jis, regis, taip pat prarado net savo namų ūkio kontrolę: 2012 metais jo liokajus Paolo Gabriele (Paolas Gabrielė) “nutekino” žiniasklaidai slaptus popiežiaus dokumentus. Ši išdavystė ne tik nuliūdino popiežių, bet ir atskleidė daugiau nesutarimų Bažnyčios viduje.

Atsistatydinęs šis žmogus, kuris kartą pavadino save “tik kukliu vikaru”, nori atsidėti maldai ir rašymui.

Be trijų enciklikų, jis parašė dar maždaug 40 darbų, tarp jų – trijų tomų apmąstymų veikalą “Jėzus iš Nazareto” (Jesus von Nazareth), kuris tapo bestseleriu.

“Aš visuomet būsiu artimas visiems jums ir esu tikras, kad jūs liksite artimi man, net jeigu aš būsiu pasislėpęs nuo pasaulio”, – sakė jis emocingai atsisveikindamas su kunigais po savo pareiškimo apie atsistatydinimą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: