© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Jei kada svarstėte, kur visi paklydę bevieliai signalai nukeliauja, nesate vieni. Duke universiteto mokslininkai, galvodami apie tai, sukūrė prietaisą, kuris nukrypusius bevielius signalus paverčia elektros energija ir gali gaminti ją net iš garso.

Šis prietaisas veikia panašiai į saulės energijos kolektorius, kurie paverčia šviesos energiją į elektrą. Tačiau išradėjai teigia, kad jų konverteris gali surinkti bet kokius bevielius signalus, tokius kaip palydovų signalai, garsas ar WI-FI.

„Mūsų darbas parodo paprastą ir nebrangų būdą, kaip gaminti energiją iš elektromagnetinių šaltinių“, sako elektros ir kompiuterių inžinierius Steven Cummer. „Šio prietaiso privalumas tas, jog jis yra savarankiškas ir gali palaikyti priedus. Jį turintis asmuo, gali paprasčiausiai prijungti daugiau kolektorių, kad surinktų daugiau energijos.“

Pasak jo kūrėjų, įtaisas galėtų tapti mobiliųjų telefonų dalimi, kas leistų jiems įkrauti save. Įrenginį lengvai galėtų įpirkti atokesnės vietovės, kurios neturi prieigos prie tradicinių elektros energijos gamybos šaltinių. Pavyzdžiui, šie kolektoriai galėtų būti surinkti taip, kad rinktų energiją iš virš jų esančių palydovų signalų.

„Per savo bandymus stengėmės sukurti didžiausią efektyvumą, kokį tik galime pasiekti. Iš pradžių tai buvo apie 6-10 procentų, tačiau su naujausiu modeliu, pasiekėme 37 procentų efektyvumą, kuris yra panašus į tokį, kurį sukuria saulės energijos kolektoriai“.

Prietaiso kolektoriai gali būti reguliuojami, kad konvertuotų įvairią energiją, kuri gali būti net vibracija, ar garsas. „Iki šiol, dauguma darbo susijusio su metamedžiagomis buvo tik teorijose. Mes įrodėme, jog truputį pasistengus, visa tai galima pritaikyti kasdieniam vartojimui.“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: