LR Prezidento kanceliarijos nuotraukos/ R. Dačkus

Religinių bendruomenių lyderiai turėtų vienytis siekiant taikos visame pasaulyje, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė, trečiadienį susitikusi su Pasaulio liuteronų sąjungos (PLS)prezidentu vyskupu Munibu Younanu (Muribu Junanu).

“Pagrindinis žmonijos tikslas yra taika, o esminė priemonė jai pasiekti – žmogiškumas. Todėl visų religijų lyderiai ir tikintieji turi dirbti išvien ir taip prisidėti prie taikos visame pasaulyje”, – pranešime spaudai sakė šalies vadovė.

Susitikime su Lietuvoje pirmą kartą viešinčiuevangelikus liuteronus vienijančios organizacijos vadovu šalies vadovė kalbėjosi apie taikos ir humanitarines misijas, žmonių teisių pažeidimus, tikinčiųjų pagalbą skurdžiausių pasaulio regionų gyventojams, kovą su terorizmu. Prezidentė pabrėžė, kad bažnyčios vaidmuo ypač svarbus ne tik šviečiant žmones, bet ir padedant jiems konfliktų ir karo nuniokotose zonose.

Pasak Prezidentės, Lietuvos evangelikų liuteronų indėlis į mūsų valstybės kultūrą, švietimą ir tautinį tapatumą padėjo sustiprinti valstybės pagrindus. Šio tikėjimo bažnyčiai priklausė pirmosios lietuviškos knygos autorius Martynas Mažvydas, lituanistas ir teologas Liudvikas Rėza, lietuviškos grožinės literatūros pradininkas Kristijonas Donelaitis, iškilus kultūros veikėjas Abraomas Kulvietis.

Šiuo metu Lietuvoje yra apie 20 tūkstančių evangelikų liuteronų.

PLS vienija 144 liuteroniškos tradicijos krikščionių bažnyčias 79 pasaulio valstybėse bei atstovauja daugiau nei 72 milijonams pasaulio krikščionių. Organizacija buvo įkurta 1947 metais Lunde, Švedijoje. PLSprezidentu vyskupas M.Younanas buvo išrinktas prieš penkerius metus.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: