„Ši knyga skirta visų tikėjimų žmonėms, tačiau parašyta kaip laiškas krikščionims. Čia aš atsakau į daugybę argumentų, kuriuos krikščionys pasitelkia gindami savo religinius įsitikinimus. „Laiške krikščionių tautai“ siekiu sugriauti dievobaimingiausias intelektines ir moralines krikščionybės nuostatas ir žvelgiu į krikščionybę, kaip į nesantaiką kurstančią, žalingą ir trukdančią žmonijai tobulėti.“ (Sam Harris, publicistas, filosofas, neurobiologas, šios knygos autorius)

„Metu jums iššūkį ragindamas perskaityti šią knygą. Ji pakeis jus. Perskaitykite ją, net jeigu tai būtų paskutinis dalykas, kurį darytumėt.“ (Richard Dawkins, „Savanaudžio geno“ ir „Dievo iliuzijos“ autorius)

„Ši knyga parašyta tam, kad išprovokuotų diskusijai ir tikinčiuosius, ir religijos priešininkus. Vertėtų išgirsti negailestingus autoriaus argumentus, kad ir kaip skaudu būtų jų klausytis.“ (Jean E. Barker, „San Francisco Chronicle“ apžvalgininkas)

„Gaivus ugnies gurkšnis.“ („The Wall Street Journal“)

_________________________________________________________________________________

Remiantis nesenos „Gallup“ apklausos duomenimis, tik 12 procentų amerikiečių mano, kad gyvybė Žemė­je išsivystė savaime, be dievybės įsikišimo. 31 pro­centas tiki, kad evoliucijos procesas vyko „prižiūrint Dievui“.

Jeigu vyktų balsavimas dėl pasaulėžiūros, „protingojo sumanymo“ šalininkai įveiktų biologijos mokslo šalininkus kone kaip 3 prieš 1. Tai kelia neri­mą, nes gamta mums nepateikia jokių įtikinamų pro­tingojo sumanytojo įrodymų, o neprotingąjį sumany­mą įrodo akivaizdžiai. Tačiau dabartinis „protingojo sumanymo“ prieštaravimas neturėtų nustelbti tikrojo mūsų religinio sumišimo masto, o dar XXI amžiaus aušroje.

Ta pati „Gallup“ apklausa atskleidė, kad 53 procentai amerikiečių iš tiesų yra kreacionistai. Tai reiškia, kad net ir po visą šimtmetį trukusių moksli­nių tyrimų, įrodžiusių, kad gyvybė susiformavo ži­loje senovėje, o pati Žemė – dar seniau, daugiau nei pusė mūsų kaimynų tiki, jog visa visata sukurta prieš 6 000 metų. Koks sutapimas – dar prieš tūkstantmetį iki to laiko šumerai išrado klijus. Tie, kurie turi teisę rinkti mūsų prezidentą ir Kongreso narius – daug jų ir patys yra išrenkami – tiki, kad dinozaurai gyve­no Nojaus arkos laikais, kad šviesa sukurta iš tolimų galaktikų jau keliaujanti į Žemę ir kad pirmieji mūsų rūšies atstovai nematomo Dievo rankomis sutverti iš purvo – po dieviškojo atodūsio sode su kalbančiomis gyvatėmis.

Tarp išsivysčiusių valstybių tik Amerikos gyven­tojams būdingi tokie įsitikinimai. Mūsų šalis taip ne­atrodė per visą savo gyvavimo istoriją – lyg dram­blotas, karingas neišmanėlis milžinas. Visi, kuriems rūpi civilizacijos likimas, suvokia, kad didžios galios ir didaus bukumo derinys yra paprasčiausiai baugi­nantis, netgi kai kalbame apie savo draugus.

Vis dėlto tiesa, kad daugumai mūsų greičiausiai nerūpi civilizacijos likimas. 44 procentai amerikie­čių tiki, jog kažkuriuo laiku per artimiausius 50 metų Jėzus sugrįš teisti gyvųjų ir mirusiųjų. Remiantis dažniausia Biblijos pranašystės interpretacija, Jėzus sugrįš, kai reikalai Žemėje siaubingai pablogės. Tai­gi neperdėtume sakydami, kad, jei Niujorką staiga apgaubtų ugnies kamuolys, ženkli dalis Amerikos gyventojų vėliau iškilsiančiame grybo pavidalo de­besyje imtų regėti sidabrinę būtybę ir suvoktų tai kaip tuoj nutiksiantį patį puikiausią dalyką – Kristaus su­grįžimą. Turėtų būti nuostabiai aišku, kad toks tikė­jimas mažai kuo padės kuriant tvirtą mūsų pasaulio ateities viziją – socialinę, ekonominę, aplinkosauginę ir geopolitinę. Pagalvok apie pasekmes, jeigu ženkli Junginių Valstijų vyriausybės dalis iš tiesų tikėtų, kad pasaulis greit pasibaigs ir kad ši pabaiga bus nuos­tabi. Daugiau nei pusė Amerikos gyventojų akivaiz­džiai tiki šia vien tik religinėmis dogmomis paremta idėja, o tai turėtų būti laikoma pavojaus signalu tiek moraliniu, tiek intelektiniu požiūriu. Knyga, kurią ketini skaityti, yra mano atsakas į šį pavojaus signalą. Nuoširdžiai tikiuosi, kad tau ji bus naudinga.

Sam Harris

2006 m. gegužės 1 d., Niujorkas

© „Kitos knygos“, 2014 Iš anglų k. vertė Ramūnas Sungaila.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: