Dokumentinio filmo „Going Clear: Scientology and the Prison of Belief“ kadras

Išleidus dokumentinį filmą „Išsiaiškinimas: Scientologija ir tikėjimo kalėjimas“ („Going Clear: Scientology and the Prison of Belief“) Didžiosios Britanijos televizijos transliuotojai pajuto spaudimą iš šalies, kad šis filmas nebūtų rodomas visuomenei. Galime suprasti kodėl Scientologijos bažnyčia sukėlė tokią situaciją – šis filmas atskleidžia nelabai malonią tiesą apie taip žvaigždžių pamėgtą naująją religiją.

Filmas pasakoja kaip ši religija išvydo dienos šviesą, supažindina su jos įkūrėju L. Ron Hubbard ir atskleidžia kaip ji tapo tokia populiari Holivude. Dokumentinio filmo vinis – šokiruojantys pasakojimai apie labai gerai žinomus bažnyčios narius – John Travolta, Tom Cruise, Paul Haggis ir daugelį kitų. Jie atskleidžia nemalonią tiesą apie išnaudojimus ir išdavystes, kurias organizuoja bažnyčios atstovai, tarp jų ir tie, kuriai vadovauja bažnyčiai netgi dabar, taip pat apie darbus, kuriuos tenka atlikti bažnyčios vardan.

„Going Clear“ paremtas to paties pavadinimo knyga, parašyta Lawrence Wright, kuris pats buvo scientologas. Filmas, kaip ir knyga yra padalintas į dvi dalis. Pirmoji dalis pasakoja kaip ši bažnyčia atsirado ir įsitvirtino, supažindina su jos įkūrėju ir jo spalvinga bei prieštaringa asmenybe. L. Ron Hubbard buvo asmenybė, kuria šalininkai be galo žavėjosi, o nepriklausantys arba išstoję iš scientologų sektos dažnai vertino labai negatyviai.

going-clear-documentary-blasts-scientology-blames-religion-for-tom-cruise-divorce

Dokumentinio filmo „Going Clear: Scientology and the Prison of Belief“ kadras

Prieštaringesnės religijos už scientologiją pasaulyje, matyt, nėra. Apaugusi skandalais, kritikuojama, tačiau pritraukanti vis daugiau sekėjų ir tuštinanti jų kišenes. „Tai vergų stovykla, žmonės ten tiesiog persekiojami“, – taip buvęs sektos narys kalba apie apsilankymą vietovėje, kuri, pasak pačios bažnyčios, turi būti religinių atsiskyrėlių buveinė. Scientologų bažnyčiai dažnai priekaištaujama – dėl aferų su pinigais, fizinio ir psichologinio bendruomenės narių spaudimo. Kaip pats sektos įkūrėjas pristatydavo scientologijos idėją – tai civilizacija be beprotybės, nusikaltimų ir karo. Nors jo sukurta religinė filosofija labiau priminė fantastikos romaną, netrukus ji jau turėjo nemažai šalininkų. Ir jų kasmet daugėja – bažnyčios duomenimis, jau yra apie milijoną narių. Apie visą bažnyčios kasdienybę galime matyti antrojoje filmo dalyje, kurioje pasakojami konkrečių narių išgyvenimai.

going_clear_scientology

Dokumentinio filmo „Going Clear: Scientology and the Prison of Belief“ kadras

Neabejotinai išskirtinė religija kiekvienam palieka daug klausimų apie jos misijas ir gyvavimo būdą. Pagrindinės Scientologų bažnyčios idėjos skelbia, kad žmonės yra nemirtingi ir jų galimybės yra beribės, taip propaguodami idėją, kad žmonės turi super galių ir įstojus į šios bažnyčios gretas galima išmokti, kaip jas įvaldyti, pavyzdžiui skaityti mintis ar minčių pagalba judinti objektus. Scientologai tiki, kad žmogaus siela gali numalšinti fizinį skausmą ir traumas, tiesiog sukuriant komunikaciją tarp sielos ir kūno. Tai įvykdyti padeda detoksikacinės saunos, geriami vitaminai ir aliejai bei bėgiojimas. Teigiama, kad Tomo Kruzo buvusi žmona Kate Holms gimdydama neturėjo teisės išleisti nei garso, bijant, kad tai gali turėti neigiamą įtaką naujagimei. Tokios idėjos sulaukia nemažai kritikos ir viešų svarstymų (pavyzdžiui, kaip kojos lūžiui gali padėti sauna ar bėgiojimas). Lygiai taip pat kritikos sulaukia bet kuri religija, tačiau skirtumas yra tas, kad scientologai labai jautriai reaguoja į bet kokį neigiamą atsiliepimą apie juos, o kovai su tuo naudoja šantažą, pagrobimus, šnipinėjimą ir grupes kostiumuotų advokatų, pasiunčiamų į kovą už kiekvieną neigiamą komentarą. Dėl per didelio noro koreguoti savo reputaciją ir slėpti neigiamą informaciją, Scientologijos bažnyčios nariams buvo uždrausta redaguoti informaciją apie save Wikipedia tinklalapyje.

Tom Cruise

Dokumentinio filmo „Going Clear: Scientology and the Prison of Belief“ kadras

Filmo kūrėjai teigia, kad pradėdami kurti dokumentinį filmą apie Scientologijos bažnyčią, nė nenumanė, kokį širšių lizdą judina. Tik pradėjus kūrybinį procesą, į režisieriaus kabinetą pradėjo plaukti laiškai su grasinimais ir šantažais iš bažnyčios narių. Buvo rašoma, kad sunaikins kūrėjų namus, jie bus sekami, užsiundyti advokatais, buvo vadinami pamišėliais ir melagiais. Kaip patys kūrėjai atsiliepė: „Jeigu Scientologai taip labai nenori, kad šis filmas būtų sukurtas, vadinasi mes būtinai turime jį sukurti“. Tai tik įrodo, kad jie turi ką slėpti.

Šis kontraversiškas dokumentinis filmas apie temą, kurią paliesti ne visi išdrįstų, susilaukė palankaus kritikų įvertinimo ir pasaulinės šlovės. Nepaisant Scientologijos bažnyčios bandymų užkirsti kelią šio filmo išleidimui, jis buvo rodomas daugelyje pasaulio kino teatrų ir jį pamatė milijoninės auditorijos. Jis susirinko septynias Emmy nominacijas, tarp kurių, nominacija už režisūrą bei geriausią dokumentinį filmą, tad rezultatai kalba patys už save. Filmas turėtų būti kiekvieno peržiūrų sąrašuose, nes nedaugelis gali įsivaizduoti, kas iš tikrųjų dedasi už utopinę žinią skleidžiančios bažnyčios sienų.

Sužinok daugiau! Spausk čia ir tapk mūsų draugu „Facebook’e“

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: