© Daivos Repečkaites nuotr.

„Gal nereikia koncentruotis tik į tai, kas blogai?“ – pasiūlė susitikimo Rusijos organizacijomis, užsiimančiomis švietimu apie LGBT  teises, dalyvis. Tačiau nei švęsdami praėjusio savaitgalio spalvingame, karnavalą primenančiame parade, nei dalyvaudami diskusijose, „Hamburg Pride“ organizatoriai ir dalyviai nepamiršo sunkios bendraminčių padėties Rusijoje. Tiesa, ir savo šalyje jie matė daug spręstinų problemų – visų pirma švietimo sistemoje.

Vokiškai kalbančiose šalyse kasmetinės LGBT demonstracijos vadinamos Christopher Street diena. Taip minimas 1969 m. taip pavadintoje Niujorko gatvėje įvykęs susirėmimas tarp LGBT grupių ir policijos, per kurį ypač nukentėjo LGBT asmenys iš etninių mažumų. Jau po metų JAV atsirado tradicija minėti šių susirėmimų metines, o po dešimties metų ji persikėlė į Berlyną ir iš ten išplito į kitus Vokietijos miestus.

Šios dienos istorija sufleruoja, kad pagrindinė demonstracijų ir renginių tema – įvairovė ir persidengiančios nelygybės. Hamburge netrūko pačių įvairiausių dalyvių: LGBT senjorams atstovaujančių ir dėl amžiaus ar sveikatos nebegalinčiais savimi pasirūpinti besirūpinančių organizacijų, homoseksualių tėvų susivienijimų ir, žinoma, ekscentriškų persirengėlių karalienių.

Šalia vienos garsios „karalienės“ žingsniavo labiau dažais nei drabužiais kūną prisidengęs Sajeris, ant kurio krūtinės švietė perbrauktas skritulys su užrašu „Putin“. Paklaustas, kodėl jam taip svarbu protestuoti prieš Vladimiro Putino vyriausybės politiką Rusijoje, kad net užsirašė šio protesto ženklą ant savo kūno, vaikinas atsakė: „Man tiesiog svarbu, kad reikalai Rusijoje pajudėtų.“

© Daivos Repečkaites nuotr.

Reikalai juda, nepaisant apribojimų. „Dirbam su baime, kad teisėsaugos organai gali bet kada ateiti ir nutraukti mūsų veiklą. Ieškom aplinkkelių, bet darbą tęsiam, nes be mūsų to darbo niekas nenudirbs,“ – pasakoja Sankt Peterburgo organizacijos „Coming out/ Vychod“ („atsiskleidimas“, pažodžiui – „išėjimas“) aktyvistas Alfredas. Laimei, pasak jo, LGBT Rusijoje turi stiprių sąjungininkų: Sankt Peterburgo ombudsmeną, opozicines partijas Jabloko ir Parnas, ambasadorius, verslininkus. „Ambasadorių parama mus saugo nuo užpuolimų, – antrina aktyvistė iš Maskvos Anastasija, organizuojanti kino festivalį „Side by side“. – Suomių viešbutis „Sokos“ leido mums surengti savo renginį ir mus parėmė savo apsauginiais.“ Kai policija ne visada galima pasikliauti, suomiams priklausančių viešbučių apsaugininkai užtikrina, kad į renginius, kurių aktyvistai ir taip neturi teisės reklamuoti medijose, neužeitų kraštutinės dešinės ekstremistai.

© Daivos Repečkaites nuotr.

Tuo tarpu pačiame Hamburge policija supranta, kad teisėsaugos struktūros istoriškai buvo LGBT nepalankios, ir stengiasi praeities klaidas taisyti. Hamburgo policijoje dirba keturi specialūs LGBT atstovai. „Smurtas prieš LGBT asmenis nėra labai dažnas, bet jo vis dar pasitaiko, pavyzdžiui, sekiojimo ar grasinimų,“ – pasakoja vienas iš šių atstovų Eckardas Carrie.

Ne vien švęsti susirinko ir tie aktyvistai, kuriems svarbūs švietimo klausimai. „[LGBT] pripažinimas pribrendęs mokyklai,“ – skelbė demonstracijos šūkis. Mokiniai, susibūrę į organizaciją „Soorum“, aiškino, kad žinių apie LGBT santykius vis dar trūksta ir šiuo metu spragas pildo savanoriai.

© Daivos Repečkaites nuotr.

Tuo tarpu politinės partijos labiausiai naudojosi galimybe pareikšti savo poziciją dėl tos pačios lyties santuokų. Išrikiavusios specialiai išsinuomotus autobusiukus su garso kolonėlėmis, tarsi bandančiomis perrėkti politinius konkurentus, partijos išdalijo kalną lipdukų, lankstinukų ir prezervatyvų su savo atributika. „Mes esame už santuoką visiems – ne tik tos pačios lyties poroms, bet ir daugiau nei dviems asmenims,“ – aiškino Piratų partijos atstovai. Prieš dešimtmetį šią idėją iškėlusi Švedijos feministinė partija „Feministinė iniciatyva“ nuskambėjo kaip radikali, atgarsiai pasiekė ir Lietuvą.

© Daivos Repečkaites nuotr.

Tuo tarpu visų spalvų, kostiumų ir tarp kitų taip pat ir rusiškų prekės ženklų (degtinės „Moskovskaya“ ir „Parlament“) apsuptyje į Hamburgą atvykę atstovai iš Rusijos savo tikslus formuluoja itin nuosaikiai: „Mes nekeliame sau tikslo įteisinti homoseksualų santuokas ar organizuoti „Pride“ renginius. Kol kas mūsų prioritetai – kad būtume saugūs, lygiateisiai ir pripažinti [kaip socialinė grupė].“

Taip pat skaitykite: Caitlyn Jenner – 65-eri metai vyro kūne

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: