© Linos Fridrikaitės nuotr. KaunoZinios.lt

Turbūt beveik kasdien išgirstame apie įvairius naujus pavojus, kenkiančius mūsų sveikatai. Tai naujųjų technologijų, žalingų įpročių ar maisto žala žmogaus organizmui. Daugelis turbūt girdėjo, kad rūkymas naikina smegenų ląsteles, bet ar žinojote, jog internetas taip pat neigiamai veikia mūsų smegenų darbo veiklą?

Jus kamuoja depresija, dėl labai dažno prisijungimo prie interneto

Tai tapo jau rimta, pagrįsta teorija, kad kuo ilgiau būnant prisijungus prie interneto, socialinių tinklų, tuo yra didesnė tikimybė susirgti depresija. Apklausos rezultatai rodo, jog interneto vartotojų priklausomumas nuo interneto ir jame praleistų valandų skaičiaus, lemia jų vėlesnes emocijas, tai yra liūdesį, izoliacijos ir susvetimėjimo jausmą. Kai kurie kritikai teigia, kad labai dažnas interneto vartojimas dvigubai padidina tikimybę žmogui jaustis prislėgtam. Kiti sako, kad internetas negali būti depresijos sukėlėjas, kai jis yra laikomas kaip žmogaus prieglobsčiu.

Žmogus tampa izoliuotas naudojantis socialinėmis medijomis

Realiai bendraujant su žmogumi, iš jo judesių galima suprasti daug užuominų, kurios nėra atskleidžiamos žodžiais. Tačiau bendraujant virtualiai mums ne visuomet yra aišku ar žmogus yra sarkastiškas ar nuoširdus, todėl tai turime šifruoti iš jo parašytos kalbos stiliaus. Nenuostabu, kad mūsų subjektyvios interpretacijos priklauso nuo dabartinės mūsų nuotaikos, jausmų. Paprasta frazę, kaip „ne, ačiū“ galima suprasti dviprasmiškai, tai kaip kandi atsisakymo forma arba tiesiog malonus atsisakymas. Toks nesusikalbėjimas Jums iššaukia papildomą stresą, tačiau Jūs nepereinate į realų pokalbį, o tiesiog bendraujate su kitais „Facebook“ draugais ar pereinate į kitą socialinę mediją. Tokiu būdu Jūs tampate izoliuotas socialinėse medijose, kas tik pablogina gebėjimą vystyti sklandžius pokalbius ir santykius realybėje.

Daugybinių užduočių atlikimas veda prie smegenų apkrovos

Interneto pagalba mes turime galimybę, neįtikėtinai lengvai šokinėti tarp įvairių užduočių, temų ar idėjų per kelias sekundes. Kadangi nėra ko laukti, mes tokius šuolius atliekame labai dažnai, maždaug kas dvi minutes. Tačiau mes dažniausiai nepasinaudojame interneto suteikta dovana, atlikti vieną užduotį pilnai, o stengiamės atlikti visas vienu metu. Vietoje to mes gauname psichinę smegenų apkrovą, taip nutraukdami užduotis ir vėl pradėdami iš naujo. Aiškūs, pavieniai įvykių prisiminimai yra nepasiekiami internete, dėlto smegenys bando kompensuoti, bandydamos prisiminti viską ką Jūs žiūrėjote, naršėte ir atlikote internete. Bandymas atlikti daugybines užduotis vienu metu, gali sumažinti susikaupimo dėmesį, taip pat mažina gebėjimą mąstyti kritiškai ir spręsti įvairias problemas. Tyrimai parodė, kad po kurio laiko Jums prisiminti ankstesnius įvykius tampa vis sunkiau ir kartu blogėja Jūsų IQ. Kuo daugiau bandote atlikti įvairių užduočių vienu metu, tuo labiau didėja žala ir tampa vis sunkiau atsigauti po tokių užduočių. O jei tokie įpročiai užsimezgė dar vaikystėje, tai plėtojasi į dėmesio koncentravimo sutrikimą ir kitas elgesio problemas.

Dabar „Google“ atstoja Jūsų atmintį

Kai Jus ką nors išmokstate, Jums nereikia įrašyti informacijos į savo smegenis, kaip į kietąjį diską, viskas vyksta savaime. Norint tiesiog kažką prisiminti, tereikia atsirinkti seniau užkoduotas informacijas, tuo pačiu pridedant tam pačiam įvykiui naujų detalių. Kuomet Jūs neturite poreikio dažnai kažko atsiminti, smegenyse informacija lėtai senėja ir po kurio laiko atsiminti tampa vis sunkiau. Tai yra geras dalykas iš vienos pusės, vadinamas laikinumu, kai smegenys suteikia daugiau erdvės saugoti naujai informacijai. Tačiau kai atsiminimo procesas prasideda su „paieškok Google“, tai kelia problemų, kai patys savo smegenų pagalba nebandome nieko atsiminti. Smegenys tiesiog atpranta įsiminti paprastus dalykus, kuomet yra išmainomos „Google“ naršykle. Atmintis veikia daug geriau, kai mes nuolat stengiamės įsiminti ir vėl prisiminti reikiamus dalykus. Tad nenustebkite jei vėliau bus sunku įsiminti svarbius gyvenimo įvykius ar detales.

Internetas kuria naujas pavojingas priklausomybes

Kadangi šiais laikais internetas veikia kaip antros mūsų smegenys, mums svarbu visuomet turėti po ranka kokią nors tai prieigą prie interneto. Tačiau dėl šios priežasties mūsų smegenys tiesiog atrofuojasi, nes internetu pradėta naudotis daugiau nei savo pačių smegenimis. Tai tikrai nėra perdėta: labai stipriai priklausomi nuo interneto vartotojai susirgo depresija ir atlikti tyrimai parodė baltosios medžiagos sudžiūvimą, keliose smegenų dalyse (tai yra smegenų dalies nykimas). Tačiau socialinė žiniasklaida veikia kaip nikotinas, kuomet vartotojai tam negali atsispirti ir tampa priklausomi vartotojais. Kompiuterinių žaidimų mėgėjai jaučiasi panašiai: pasiekiamas vis aukštesnis žaidimo lygis skatina juos ir toliau žaisti. Visa tai juos labai džiugina, bei rodos padarys viską, kad galėtų jaustis vėl taip pat. Jei tai skamba pažįstamai, Jūs esate taip pat priklausomas kaip narkomanai nuo nikotino, tik jūs nuo interneto ar kompiuterinių žaidimų.

Tai visiškai integravosi į visuomenę

Net jei Jūs dabar ir labai norite atsiriboti nuo interneto ir Jus kamuoja baimė prarasti smegenų ląsteles, tačiau dabar tai tapo neįmanoma. Kaip jau žinoma, dabar beveik kiekvienas turi išmanųjį telefoną ir internetą namuose. Vis daugiau ir daugiau gamintojų ir žiniasklaidos priemonių pereina prie skaitmeninių įrenginių, todėl net paprasčiausi dalykai tampa priklausomi nuo interneto ir naujųjų technologijų. Tačiau dar nėra metas panikuoti. Jūs tikriausiai dar nesate priklausomas nuo interneto ir galite puikiai pasinaudoti šio teksto pateikiamais patarimais. Kad ir kaip bebūtų, naujosios technologijos išties yra potencialiai pavojingos, bet tai nereiškia, kad neįmanoma ydai atsiduoti atsakingai. Kolkas geriausia prevencija šiai ydai, būtų saikas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: