© Wikimedia Commons / Ensaf Haidar nuotr.

Saudo Arabijos Aukščiausiasis Teismas skyrė 1000 rimbo kirčių ir 10 metų įkalinimo bausmę tinklaraštininkui Raif Badawi. Jis kaltinamas islamo religijos įžeidinėjimu elektroniniais kanalais. Sprendimas priimtas nepaisant kritikos sulauktos iš Jungtinių Tautų, Jungtinių Amerikos Valstijų, Europos Sąjungos, Kanados ir kitų šalių.

31 metų Raif Badawi, buvo įkalintas po to, kai 2012 metais sukūrė “Liberalų Saudo tinklą”, kuriame žmonės galėjo aptarinėti religiją. Internetinis dienoraštis buvo uždarytas iš karto, kai jame pasirodė kritika Saudo Arabijos religijos policijai.

„Tai yra galutinis sprendimas, kuris nebus atšauktas,“ blogerio žmona, Ensaf Haidar sakė naujienų agentūrai AFP. „Šis sprendimas sukrėtė mane“ teigė ji. Teismo atstovai teigia, kad tik karališkasis atleidimas galėtų apsaugoti Badawi nuo 1 000 rimbo kirčių. Sausį, blogeris sulaukė pirmųjų 50 rimbų viešoje aikštėje, taip pradedant jo bausmę, bet likusi dalis kirčių buvo atidėta dėl sveikatos problemų. Buvo numatyta, kad šiai bausmei bus skirta daugiau kaip 20 savaitinių sesijų, su 50 rimbo kirčių kiekvieną savaitę,

Amnesty International įvardijo šį sprendimą kaip „žiaurų ir neteisingą“, teigiant, kad žodžio ir saviraiškos laisvei atėjo „niūrūs laikai.“ Amnesty International teigia jog “Blogai yra ne nusikaltimas.“ Jie pateikė informaciją apie keletą būdų kaip socialinėse medijose vartotojai gali padėti Badawi. Vienas iš jų twitter.com paskyroje naudoti „hastag‘ą“ #backlash taip parodant solidarumą ir pasipriešinimą esamiems įvykiams.

Davidas Nicholsas, Amnesty International vyresnysis vykdomasis pareigūnas Europos Sąjungoje teigia, „ES pareigūnai ir bloko užsienio reikalų ministrai pažadėjo atnaujinti Raif Badawi bylą ir žmogaus teisių problematiką, bendradarbiaujant su Saudo Arabijos valdžios institucijomis.“

Saudo Arabija įgyvendina griežtą kontrolę ir netoleruoja politinės opozicijos. Internetinis dienoraštis yra ne nusikaltimas ir Raif Badawi yra baudžiamas tik už tai, jog įgyvendino savo teisę į saviraiškos laisvę. Saudo Arabijos valdžios institucijos šiai dienai pademonstravo beširdiškumą ir dešimties tūkstančių balsų neklausymą visame pasaulyje, kurie ragina nedelsiant paleisti Raif Badawi ir jo bendražygius.

Raif Badawi ir jo kolega Walid Abulkhair pretenduoja gauti šių metų Nobelio taikos premiją.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: