© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Budapešte tūkstančiai žmonių sekmadienį išėjo į gatves protestuoti prieš planuojamą naują mokestį už duomenų perdavimą internetu, kuris, anot jų, ne vien padidins mokesčių naštą Vengrijos žmonėms, bet ir suvaržys esmines demokratines teises bei laisves.

Premjero Viktoro Orbano vyriausybė, plačiai kaltinama vykdanti nedemokratinę politiką, naujojo mokesčio planus pirmąsyk atskleidė 2015 metų mokesčių įstatymo projekte, kuris svarstyti parlamentui buvo pateiktas praeito antradienio vakarą.

Tame projekte numatoma, kad interneto tiekėjai turėtų mokėti 150 forintų (apie 1,68 lito) už gigabaitą persiųstų duomenų, tačiau bendrovėms būtų leidžiama atitinkama dalimi susimažinti pajamų mokestį.

Sekmadienį surengtą demonstraciją organizavo socialiniame tinkle “Facebook” susikūrusi grupė, turinti per 210 tūkst. sekėjų. Aktyvistai, kurių, kaip nurodo kai kurie vietos portalai, buvo daugiau negu 10 tūkst., susirinko priešais Ekonomikos ministeriją.

“Šis žingsnis … lydi nerimą keliančias antidemokratines Orbano priemones, kurios stumia Vengriją dar toliau nuo Europos”, – sakoma grupės “100 000 prieš interneto mokestį” pranešime spaudai.

“Ši priemonė varžys lygias galimybes naudotis internetu, gilindamas skaitmeninį atotrūkį tarp Vengrijos žemųjų ekonominių grupių ir ribodamas prieigą prie interneto pinigų stokojančioms mokykloms bei universitetams”, – pridūrė jie.

Vienu metu protestuotojai iškėlė savo mobiliuosius telefonus, nušviesdami aikštę priešais ministeriją. Vėliau jie nužygiavo prie sostinės istorinės Didvyrių aikštės. Kai kurie iš jų taip pat nuėjo prie netoliese esančios valdančiosios partijos “Fidesz” būstinės ir apmėtė pastatą senomis kompiuterių dalimis, išdaužydami kelis langus, praneša vietos naujienų portalas Index.hu.

Organizatoriai pareikalavo, kad vyriausybė per 48 valandas atsiimtų tą įstatymo projektą, grasindama antradienį surengti naujų protestų, jeigu tai nebus padaryta.

Sekmadienį paskelbtame “Fidesz” pranešime sakoma, kad pirmadienį bus pateikti siūlomo teisės akto pakeitimai, pagal kuriuos bus nustatyta fizinių asmenų interneto mokesčio didžiausia riba. Partija nurodė, kad per mėnesį už siunčiamus duomenis reikėtų sumokėti ne daugiau negu 700 forintų (7,83 lito) ir kad tą mokestį mokės interneto tiekėjai.

Tačiau kai kurie protestuotojai argumentavo, jog naujasis mokestis puikiai atspindi nevykusią vyriausybės ekonomikos politiką.

“Tai mums dvigubai padidins mokesčius – aš jau dabar turėjau sumokėti dangų siekiantį PVM (pridėtinės vertės mokestį), kai pirkau įrenginius, kompiuterį ir maršrutizatorių”, – skundėsi 43 metų Attila Sosas (Atila Šošas), atėjęs protestuoti su savo šeima.

“Tai gera priežastis daugybei žmonių ateiti čia ir parodyti, kad jie nepatenkinti vyriausybės mokesčių ir ekonomikos politika”, – pridūrė jis.

“Internetas sujungia žmones ir neturėtų būti ribojamas”, – pareiškė 21 metų Krisztina Nagy (Kristina Nadi), norinti tapti interneto programuotoja, tačiau bijanti, kad bendrovės naujojo mokesčio kainą perkels ant vartotojų pečių.

V.Orbano vyriausybė pastaraisiais metais įvedė specialius mokesčius bankininkystės, mažmeninės prekybos ir energetikos sektoriams, taip pat ryšių bendrovėms, siekdama sumažinti biudžeto deficitą, tačiau sukeldama pavojų kai kurių sektorių pelningumui ir didindama tarptautinių investuotojų nerimą.

Tuo pat metu Budapeštas sumažino fizinių asmenų pajamų mokestį.

IT, telekomunikacijų ir elektronikos bendrovių asociacija pareiškė, kad planuojamas mokestis vers jos nares didinti kainas.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: