© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Sveikos mitybos įpročiai prasideda jaunystėje, todėl ES valstybės turi skirti daugiau dėmesio ir lėšų vaikų mitybai, trečiadienį pažymėjo europarlamentarai. Priėmę pataisas, dėl kurių bus toliau deramasi su ES Taryba, jie pritarė siūlymui sujungti ES programas, skirtas skatinti vaisių, daržovių ir pieno vartojimą mokyklose, ir pasiūlė jas išplėsti.

EP nariai taip pat siūlo 10–20 proc. naujosios programos lėšų skirti papildomoms šviečiamosioms priemonėms, pavyzdžiui, moksleivių apsilankymams ūkiuose, taip pat nereguliariam vietos produktų (tokių kaip medus, džiovinti vaisiai ar perdirbti vaisiai ir daržovės be priedų) tiekimui. Kartu jie siūlo į remiamų produktų sąrašą įtraukti sūrį, varškę ir jogurtą, kurių vartojimas teigiamai veikia vaikų sveikatą. Svarbu, kad šiuose produktuose nebūtų kvapiųjų medžiagų, riešutų ar kakavos, o prioritetas būtų teikiamas vietos produktams, pažymi europarlamentarai.

Pieno vartojimo mokyklose skatinimas turėtų sulaukti papildomo 20 mln. eurų finansavimo ir kasmet siekti 100 mln. eurų, o vaisių ir daržovių vartojimui mokyklose skatinti kasmet turėtų būti skiriama 150 mln. eurų, įsitikinę EP nariai. Jie taip pat remia teisingesnį programos lėšų paskirstymą tarp ES valstybių, kurį lemtų du kriterijai: 6–10 metų vaikų dalis nuo bendro gyventojų skaičiaus ir konkretaus ES valstybės regiono išsivystymo lygis.

Pieno vartojimo mokyklose skatinimo programa veikia nuo 1977 m., o atitinkama vaisių ir daržovių programa – nuo 2009 m. Lietuvoje vaisių ir daržovių vartojimo skatinimo programai 2015-2016 m. numatyta 1 387 567 eurų. Tai 90 proc. galutinės paramos. 10 proc. programos lėšų turi skirti valstybė iš savo biudžeto.

EP suteikė savo derybininkams mandatą suderinti šį siūlymą su ES Taryba. Tam pritarė 458 EP nariai, 97 nepritarė, o 28 susilaikė.

„Sveikas ir suderintas maistas yra geros sveikatos pagrindas, o Europoje mažėjantis vaisių, daržovių ir pieno vartojimas neigiamai veikia europiečius. Naujosios taisyklės leistų ne tik tiekti mokiniams sveiką maistą, tačiau ir supažindinti juos su sveikos mitybos įpročiais“, – pažymėjo EP pranešėjas Marc Tarabella (Socialistai ir demokratai, Belgija).

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: