Kino filmo "One Flew Over the Cuckoo's Nest" kadras

Teisingumo ministerijai siūlant nuo 2016 metų iš esmės keisti asmens veiksnumo apribojimo ir pripažinimo neveiksniu tvarką, žmogaus teisių gynėjai pabrėžia, kad tai daryti reikėjo jau seniai, nes iki šiol yra pažeidžiama Žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija, šeštadienį rašo “Lietuvos žinios”.

Vyriausybė jau apsvarstė tokias įstatymų pataisas ir joms pritarė.

Teisingumo ministerija siūlo Civilinio ir Civilinio proceso kodeksuose bei dar keliuose įstatymuose įtvirtinti nuostatą, kad veiksnumas psichikos sutrikimų turintiems asmenims galėtų būti ribojamas tik tose srityse, kuriose teismas, remdamasis sveikatos priežiūros įstaigų bei socialinių darbuotojų išvada, tokį ribojimą konkrečiam asmeniui pripažintų būtinu. Teismai sprendimą dėl veiksnumo ribojimo priimtų būtinai dalyvaujant to asmens advokatui.

Sprendimai galėtų būti peržiūrimi tiek paties asmens, tiek prie merijų sudarytų specialių komisijų siūlymu. Tokių komisijų veiklai finansuoti kiekvienai savivaldybei per metus gali reikėti nuo 38 iki 110 tūkst. litų

Šiuo metu Lietuvoje psichikos sutrikimų turintys asmenys yra pripažįstami visiškai neveiksniais, taip jiems užkertamas kelias dalyvauti visuomenės gyvenime, nepaliekama jokių pilietinių ir socialinių teisių. Tokie asmenys ne tik negali savarankiškai spręsti jokių problemų, bet net neturi teisės abejoti jų pripažinimo neveiksniais teisėtumu.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: