© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Veganizmas šiandien ne toks jau retas reiškinys. Toks maisto vartojimo būdas naudingas mus supančiai aplinkai. Jis naudoja mažiau resursų ir nepalaiko industrinių gyvulininkystės ūkių.

Tarp paprastų veganizmo šalininkų yra ir pasaulyje gerai žinomų žmonių. Nieko keisto, mat įžymybės dažnai kalba apie asmenines dietas, sveikatą ar aplinkosaugą.  Pasak jų, buvimas veganu išsprendė sveikatos problemas, suteikė energijos. Pateikiame jums 10 įžymiausių veganų.

1. Bill Clinton

Sąrašą pradeda vienas garsiausių prezidentų – Bill Clinton. Po keturių atliktų šuntavimo operacijų 2004 – aisiais, 42-asis Jungtinių Valstijų prezidentas tapo veganu 2010 – aisiais metais. Nuo tada jis neteko 20 svarų.

“Aš mėgstu daržoves, vaisius, pupeles ir viską, ką valgau dabar”, – teigė prezidentas CNN televizijai. “Visi mano kraujo testai yra geri, aš jaučiuosi gerai. Tikėkite ar ne, bet turiu daugiau energijos”.

 

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

2. Natalie Portman

Aktorė, išgarsėjusi “Žvaigždžių karuose”, vegane yra jau nuo 2009 – ųjų. Ja tapo po to, kai perskaitė Jonathan Safran knygą “Valgant gyvūnus”. “Žmogiškieji kaštai dėl gamyklų veiklos pažeidžia skerdyklų darbuotojų gerovę ir net gi daugiau. Masinės gyvūnų produkcijos poveikis aplinkai yra stulbinantis”.

Aktorė buvo grįžusi prie vegetarizmo, kuomet 2011 metais laukėsi. Kaip teigia šaltiniai, jos kūnas reikalavo maisto, pagaminto iš kiaušinių ir sūrio. Po metų vykusiose jos vestuvėse visas meniu buvo sudarytas tik iš veganiškų patiekalų.

 

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

3. Mike Tyson

Na ir kas galėtų pagalvoti, kad tokia bokso legenda yra visiškas sveikuolis? Tiesa, gyvulinės kilmės produktų jis atsisakė 2010 – aisiais. Nuo to laiko jis neteko net 100 svarų. “Buvimas veganu suteikė man dar vieną galimybę gyventi sveiką gyvenimą. Aš buvau pilnas narkotikų ir prasto kokaino. Sunkiai kvėpavau, turėjau aukštą kraujospūdį ir artritą. Kai tapau veganu, visos šios problemos sumažėjo”.

 

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

4. Usher

Garsus daininkas, dainų autorius ir šokėjas Usher jau dvejus metus yra veganizmo šalininkas. 2008 – aisiais nuo širdies smūgio mirė jo tėvas. Po šio skaudaus įvykio Usher nusprendė keisti savo mitybos įpročius ir gyventi sveikesnį gyvenimo būdą. Tapti veganu daininkas bandė prikalbinti ir savo globotinį Justin Bieber. Bet šis to atsisakė.

 

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

5. Russell Brand

Britų komikas ir aktorius Russell Brand ilgą laiko buvo vegeratas. Tačiau peržiūrėjęs dokumentinį filmą “Šakutės prieš peilius” nusprendė tapti veganu. 2011 metais PETA ištrinko jį seksualiausiu žinomu vegetaru. “Dabar aš veganas, viso gero, kiaušiniai, labas, Ellen”.

 

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

6. Alicia Silverstone

Prie veganų prisijungia dar viena žinoma aktorė. Vegane ji yra jau net 15 metų. Prieš pakeičiant valgymo įpročius, aktorės paakiai buvo nuolat patinę, ji sirgo astma ir akne, skundėsi nemiga ir vidurių užkietėjimu. Viso labo tuo metu jai buvo tik 21 – eri.

Kaip ir keli prieš tai paminėti žymūs žmonės, taip ir ši aktorė savo maisto racioną kardinaliai pakeitė po dokumentinio filmo apie maisto industriją peržiūros.

 

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

7. Joaquin Phoenix

Šis, daugybę apdovanojimų pelnęs aktorius, veganu yra ilgiausiai iš visų įžymybių. “Man buvo treji. Šią dieną prisimenu puikiai. Mano šeima ir aš žvejojome plaukdami valtyje. Gyvūnėlis energingai kovėsi už gyvenimą ir paliko jį žiauria mirtimi”.

 

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

8. Carl Lewis

Pasaulyje gerai žinomas bėgikas ir olimpinio aukso laimėtojas. Jis teigia, kad geriausios jo gyvenimo lenktynės buvo 1991 pasaulio čempionate. Prieš tai jis tapo veganu, kad geriau pasiruoštų varžyboms. Tais pačiais metais sportininkas laimėjo geriausio pasaulio atleto apdovanojimus bei pagerino pasaulio rekordą.

Carl Lewis pasakoja tapęs veganu po pokalbio su gydytoju ir dietologu. Jis prisipažįsta, kad iš pradžių buvo sunku nugalėti potraukį mėsai ir druskai. Tačiau netrukus atrado citrinų sultis ir lęšius, kurie pavertė mitybą malonia.

Televizijos serialo “True Detective” kadras

9. Woody Harrelson

Pasaulį pakerėjusio filmo “Bado žaidynių” žvaigždė taip pat renkasi gyvulinės kilmės neturinčius produktus. Jį būtų galima pavadinti ir savotišku veganizmo fanatiku. “Buvau autobuse ir viena mergina žiūrėjo, kaip man iš nosies bėga kraujas. Turėjau aknę ant viso savo veido. Ji man pasakė kažką panašaus į: “Ei, tu netoleruoji laktozės. Jei nustosi vartoti pieno produktus, visa tai dings”. Pagalvojau, kad jokiu būdu to nedarysiu. Pats nustebau, kai po trijų dienų paaiškėjo, jog mergina buvo teisi”.

Harrelson nėra tik paprastas veganas. Jis stengiasi proteguoti aplinkai kuo mažiau kenkiantį gyvenimo būdą. Aktorius su savo šeima gyvena veikiančiame ekologiniame ūkyje. Atsisako kalbėti mobiliu telefonu dėl jo skleidžiamų elektromagnetinių bangų, pirmenybę teikia energiją taupantiems automobiliams. Be viso to yra ir veganiško restorano bendrasavininkas.

 

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

10. Carrie Underwood

Dešimtuką pabaigia dar viena garsi aktorė bei dainininkė ir dainų autorė. Užaugusi fermoje Carrie Underwood nusprendė tapti vegetare 13 metų, kuomet savo akimis pamatė žudomus gyvūnus. Netoleruojanti laktozės, 2005 ir 2007 metais PETA’os išrinkta seksualiausia garsia vegetare, 2011 – aisiais tapo vegane

Ji nėra visiškai atsisakiusi mėsos ir pieno produktų. “Įvardinčiau save kaip praktikuojančią veganę. Jeigu kažką užsisakau iš meniu, o tas patiekalas apibarstytas sūriu, negrąžinu jo atgal”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: