Televizijos serialo "X-Files" plakatas

Tai vienas pirmųjų serialų, televizijos žiūrovus nustebinęs neįprastomis fantastinėmis istorijomis. Beje šį serialą ketinama prikelti antram gyvenimui, 2016 metais kūrėjai žada pristatyti 6 naujus epizodus. Žiūrėdami „X-failai“ įsivaizdavome, kad viskas čia yra išgalvota, paranormalūs reiškiniai ar vyriausybės sąmokslai, tačiau paaiškėjo, kad 10 epizodų buvo paremti realiais įvykiais. Pasirodo gyvenimas gali būti kartais keistesnis nei fantastika.

„Erlenmeyer‘io kolba“. Šiame epizode Mulder ir Scully bandė ištirti bylą apie kambarį, priplidytą nuodingų dujų, kuriame gyveno moteris. Kuomet medikai įdūrė adatą į jos krūtinę, dujos tiesiog ėjo iš jos kūno ir visus esančius patalpoje apnuodijo. Labai panašus incidentas įvyko ir Kalifornijoje, 1990 metų pradžioje. Iš šios moters kraujo sklido keistas amoniako kvapas, nuo kurio visi palatos darbuotojai susirgo. Ši moteris po kelių dienų mirė, tačiau nėjo tiksliai nustatyti kas jos kraują pavertė nuodingu.

„Namai“. Tai vienas populiariausių epizodų, nes televizija labai sunkiai sutiko tai transliuoti. Serijoje buvo nagrinėjami klausimai apie kraujomaišos įvykius, viename mažame Pensilvanijos miestelyje. Nors personažai ir istorija buvo išgalvoti, jie buvo paremti realia Ward šeima. Šios šeimos brolių IQ buvo ypač žemas, jie buvo neraštingi ir atsiskyrėliai. Kai vieną rytą vyresnysis brolis buvo rastas nužudytas, šeima tapo kaip pagrindiniai įtariamieji. Miestelio gyventojai juos gynė, teigė, kad ši šeima nors ir keista, tačiau tikrai nėra pavojinga. Neaišku ar jie išties buvo kalti ar ne, tačiau kadangi jie buvo neraštingi, to nesuprasdami pasirašė prisipažinimą, kad nužudė brolį.

„Kosmosas“.  Serialo kūrėjui Chris Carter sužinojus naujienų apie Marsą, kilo idėja parašyti šią seriją. Pranešime buvo skelbiama, kad dingo Marso zondas (Viking 2), šį reiškinį tyrinėjo ir NASA mokslininkai. Šio zondo užfiksuotose nuotraukose buvo galima įžvelgti žmogaus veidą, galimai susidariusį iš smėlio. Šioje serijoje „kosminis veidas“ buvo vaizduojamas kaip realaus, piktavalio žmogaus.

„Nenugalimas“. Vienoje iš įsimintiniausių serijų nebuvo jokių paranormalių reiškinių, tik serijinis žudikas Donny Pfaster. Pirmiausiai šis veikėjas buvo aprašytas kaip nekrofilas, tačiau televizija atsisakė transliuoti serijos su tokiu baisiu siužetu. Vis dėlto, veikėjas buvo paremtas Jaffrey Dahmer, kuris buvo serijinis žudikas ir garsėjo įkaitų pagrobimais.

„Mūsų miestelis“. Ši įsimintina serija yra apie kanibalizmą vištų fabrike, bet tai nėra paremta tikru įvykiu.  Tačiau liga, kuria žmonės užsikrėtė valgydami žmonių mėsą, yra reali. Kuru, tai liga, kuria serga Papua Naujosios Gvinėjos žmonės, nes jie kanibalizmą praktikuoja savo kultūros ritualuose. Ši liga sukelia neurologinius sutrikimus, dėlto pavadinimas yra kilęs nuo žodžio drebulys, kuris yra skiriamasis ligos požymis.

Televizijos serialo “X-Files” kadras

„Oubliette“. Mergaitės persekiojimo ir pagrobimo istorija buvo paremta realia pagrobimo, nužudymo byla, kuri sulaukė dar didesnio žiniasklaidos dėmesio po serijos pristatymo. 13 metų Polly Klaas buvo pagrobtas vakarėlio metu ir galiausiai pasmaugtas. Kuomet vyko „X- failai“ filmavimai Vankuveryje, aktoriai puikiai žinojo, kad siužetas yra paremtas berniuko Klaas istorija.

„Nisei/731“ (liet. Japonų kilmės amerikietis). Dviejų dalių serija buvo grindžiama realia Japonijos Imperijos armija. Daugelis mokėmės apie žiaurius įrenginius, kankinimus sukurtus Antrojo Pasaulinio karo metu, todėl Carter suprato, kad tokie realūs išgyvenimai puikiai tiks serialui „X – failai“. 731 armijos padalinys garsėjo išskirtiniu žiaurumu, žmones nuodijo biocheminėmis medžiagomis, mediciniškai juos kankino ir prievartavo net gi nėščias moteris. Daugelis šalių, įskaitant Ameriką, nesutiko priimti šios kariuomenės surinktus medicininius duomenis, taip kankinant žmones, dėl medicininių tikslų.

„Folie à Deux“. Šio epizodo pavadinimas reiškia realų psichologinį reiškinį, kai du žmonės dalijasi viena iliuzija. Parašyta frazė yra prancūzų kalba ir reiškia, „beprotybe dalijasi du“. Šią seriją sukūrė „X-failai“ veteranas, rašytojas Vince Gilligan ir vaizdavo siaubingus monstrus, kuriuos išgalvojo žmonės sergantys šia liga.

„Tunguska/Terma“. Vienas pagrindinių epizodų buvo paremtas tikru reiškiniu, kuris įvyko Rusijoje, 1908 metais. Tai buvo masinis sprogimas Sibiro miškuose. Šis sprogimas suglumino daugelį mokslininkų, nes tai buvo kažkas labai didelio, kas trenkėsi į Žemę. Liudininkai teigė, jog matė atskriejantį objektą iš dangaus, kuris sukūrė milžinišką kraterį, bet nepaliko jokių įrodymų, nuolaužų. Manoma, kad tai didžiausias šios šalies susidūrimas su nežemišku objektu.

„Šeštasis išnykimas/Amor Fati“. Šią seriją įkvepia „senovės astronautai“, kurie kitaip įsivaizdavo Visatą. Teorija aiškina, kad ateiviai aplankė Žemę ir užmezgė kontaktą su žmonėms jau labai tolimoje praeityje, o tai reiškia, kad Dievo samprata buvo atgabenta ateivių. Hipotezė remiasi prielaida, kad žmonės pažangiąsias technologijas suvokia kaip senovės ateivių dieviškumą.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: