© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Amerikos choristė, atlikėja, aktorė ir pirmasis pasaulyje supermodelis. Liekna figūra, vešlūs plaukai ir jaunatviškumą spinduliuojantis veidas. Žinoma, šie apibūdinimai skirti ne kam kitam, o  20–ojo amžiaus geidžiamiausiai ir populiariausiai Amerikos moteriai Evelyn Nesbit,  pakeitusiai  kultūrinį ir meno industrijos pasaulį iš esmės.

Vos 14-os metų karjerą pradėjusi E.Nesbit pavergė fotografų, mados  ir net meno industrijos širdis. Jos nepriekaištingas veidas puošė daugelio žurnalų ir įvairių gamininių viršelius: nuo tabako gaminių  iki dantų pastos. Taigi, kokia šio kultinio modelio sėkmės paslaptis ? Kas ją pavertė 20–ojo amžiaus veidu ?

Žinoma, natūralus išorinis grožis yra vienas esminių faktorių, tačiau vidinė charizma, neklystantis mados instinktas  ir begalinis ryžtas yra taip pat labai svarbūs akcentai.  Supermodelio pareiga visuomet išlikti mados ir kultūrinio gyvenimo epicentre.  Kiekvienas dešimtmetis turėjo savo supermodelių, o būtent 20 – asis buvo Evelyn Nesbit.

Evelyn Nesbit –  liekno sudėjimo, ilgų vešlių plaukų  20 – ojo  amžiaus pradžioje buvo  geidžiamiausias ir labiausiai vertinamas modelis Amerikos Paauksuotame amžiuje. Jos gyvenimas buvo audringas ir pilnas skandalingų įvykių, tačiau jos populiarumas pasiekė aukščiausią tašką, kai ji buvo įpainiota į žmogžudystės istoriją, istoriją, kuri buvo pavadinta – šimtmečio teismu.

19 –ojo amžiaus pabaiga Jungtinėms Amerikos Valstijoms buvo greito ekonominio vystymosi  periodas, bet tuo pačiu ir didelio skurdo era, kuomet  didelė dalis vargingų Europos emigrantų atkeliavo į JAV. E. Nesbit  teko pamatyti abi šio gyvenimo puses. Ji  atvyko iš kuklaus airiško kaimelio Pensilvanijoje, tačiau augo rafinuotoje ir garbiamoje  šeimoje. Kai tėvas paliko E.Nesbit šeimą, jai teko kęsti nepriteklių, tačiau merginos motina Evelyn Florence buvo gyvas pavyzdys, visai kaip Viktorijos laikų moteris, kuri stengėsi išlaikyti šeimą ir neprarasti gero šeimos vardo. Kai E. Nesbit buvo 11 metų mirė jos močiutė, todėl ji, brolis ir motina liko beturčiai. Jiems teko atsisveikinti su savo namais ir stebėti kaip jų daiktai buvo parduoti varžytinėse. Tačiau, nors, Nesbitų šeimai teko patirti skaudžius likimo smūgius, tapti vargšais – išgyventi tik iš labdaros, šios šeimos reputacija niekuomet nesugriuvo, netgi priešingai,  jie išliko gerbiami ir visų vertinami.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

E.Nesbit savo karjerą pradėjo būdama visai jaunutė  14 metų  ir pirmasis jos darbas buvo 5 valandas pozuoti portretui, už kurį ji uždirbo vos vieną dolerį.  Sėkmingaisiais 1900 – aisiais metais įvykęs Evelyn Nesbit pasirodymas  sudrebino visą New Yorką ir netrukus po šio sensacingo pasirodymo tapo vienu geidžiamiausių modelių New Yorke.  Ji tapo mūza daugeliui menininkų, įskaitant  skulptoriaus  Georgo Grėjaus kūrinį „Nekaltybės“ statula ir net legendiniui Gibsono moters kūriniui.

Evelyn Nesbit  veidas puikavosi ant populiariausių tuometinių žurnalų viršelių: „Vanity Fair“, „ Harper‘s Bazaar“, „The Delineator and Ladies‘ Home Journal“. Jos veido atvaizdą buvo galima išvysti, bene, ant kiekvieno grožio produkto įskaitant veido kremą ar net dantų pastą.  Taip pat jaunatviškas  E.Nesbit veidas netrukus papuošė sveikinimo atvirukus, tabako gaminius, kalendorius. Jos išskirtinis grožis ir rafinuotumas padėjo jai įkūnyti tokius išskirtinius personažus, kaip Graikų deivę ar net geišą.

© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Nors Supermodelio Evelyn Nesbit gyvenimas nebuvo lengvas, tačiau ji priimdavo visus jai siunčiamus iššūkius ir taip garsino savo vardą visoje Amerikoje. Be modialvimo ji taip pat aktyviai rašė ir vaidino. 1914 m. parašė dvi memuarų knygas „Mano gyvenimas“ ir „Palaidūno dienos“. Suvaidino neviename kino filme ir debiutavo, kaip viena pagrindinių aktorių tokiuose filmuose, kaip: „Likimo siūlai“, „Moters kerštas“, „ Laimingas šuolis“ taip pat suvaidino autobiografinių dramų seriale. E.Nesbit mirė slaugos namuose Santa Monikoje  sulaukusi garbaus 82 metų amžiaus ir buvo palaidota Kalifornijoje, vietoje, kurioje ji spindėjo, kaip ryškiausia žvaigždė. Nors E.Nesbit atėjimas į mados indurstriją buvo staigus ir audringas, tačiau jos atminimas neblėsta ir šiandien. Garsaus supermodelio vardas buvo žinomas beveik visur, jaunoji ikona puošė populiariausių to laikmečio žurnalų viršelius tačiau  ir šiandien jos nepriekaišingi grožio standartai vis dar gyvi šiandieninėje mados industrijoje.

Taip pat skaitykite: Carmen Dell’Orefice – moteris gyva legenda, dirbanti modeliu beveik 70 metų

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: