A. Šindeikio pranešimas konferencijoje "“Nuomonės raiška internete: žmogaus teisės, etika ir teismų praktika” (manoteises.lt nuotr.)

„Gyvename žodžio laisvės klestėjimo laikais, tačiau Lietuvos internetinėje erdvėje žodžio laisvė peržengia teisinei, kultūringai ir civilizuotai valstybei būdingas ribas“, – sako žurnalo „Veidas“ leidėjas ir bendrasavininkis Algimantas Šindeikis.

Anot jo, tokia situacija ne tik toleruojama, tačiau prie jos prisideda ir šalies intelektualinis elitas.

Vyrauja necenzūrinė, Rusijos kalėjimų leksika

Dvidešimt metų žurnalą „Veidas“ leidžiantis advokatas dr. A. Šindeikis pastebi, kad internetinių naujienų portalų skaitytojų skaičius Lietuvoje beveik pasiekė milijoną, šalyje veikia apie dešimt kasdien turinį atnaujinančių naujienų portalų, o piliečiams dalyvauti diskusijose ir sprendimų priėmime palankesnės situacijos niekada ir nebuvo: „Beveik milijonas lietuvių turi galimybę rašyti komentarus, pasisakyti ir diskutuoti. Būtų sunku įsivaizduoti demokratijoje geresnę situaciją dalyvauti tokiai masei žmonių diskusijose ir pasisakyti“, – sako „Veido“ leidėjas.

Tačiau būdai, kuriais visuomenė išnaudoja galimybę dalyvauti demokratiniuose procesuose A. Šindeikiui kelia nerimą. Anot advokato, Lietuvos internetinėje erdvėje klesti patyčių, asmens garbės ir orumo bei teisės į privatų gyvenimą pažeidinėjimai: „Vyrauja necenzūrinė, Rusijos kalėjimuose girdima leksika. Daugelis pasisakymų peržengia ne tik teisines, bet ir kultūrines ribas“, – tvirtina žiniasklaidos teisės ekspertas.

Neramina elito įsitraukimas

Anot jo, dar didesnį nerimą kelia šalies kultūrinio, politinio, intelektualinio ir žiniasklaidos elito įsitraukimas bei tokios kultūros palaikymas. A. Šindeikis teigia, kad minėtas elitas ne tik tyliai priėmė kultūros ribas peržengiančias normas, bet ir dalyvauja tolimesniame tokios leksikos platinime. „Veido“ leidėjas kaip pavyzdį pateikia neseniai pasirodžiusį naujienų portalo „DELFI“ vyr. redaktorės Monikos Garbačiauskaitės pasisakymą socialiniame „Facebook“, kuriame M. Garbačiauskaitė vieną visuomenės veikėją įvardiją acto garintoja ir palygino su vabzdžiu: „Čia yra vieno didžiausių Lietuvos naujienų portalų redaktorės žodžiai apie žmones, kurie galbūt yra suklydę ar neteisūs, tai dar parodys tyrimai, na bet žmonės yra vadinami „utėlėmis“, – sako advokatas.

A. Šindeikio pranešimas konferencijoje ““Nuomonės raiška internete: žmogaus teisės, etika ir teismų praktika”

A. Šindeikis primena ir kitus atvejus: žinomam visuomenės veikėjui Andriui Užkalniui paskelbus necenzūrinės leksikos turinčią žinutę savo paskyroje „Facebook’e“, „patinka“ paspaudė Lietuvos žurnalistų sąjungos pirmininkas Dainius Radzevičius, politologas ir portalo lrt.lt vyr. redaktorius Vladimiras Laučius, LRT TV naujienų tarnybos direktorius Audrius Matonis. Anot A. Šindeikio, politinis elitas taip pat nesipriešina tokiai kultūrai – valstybės vadovai bei kiti politikai kviečia žeminančią kalbą vartojančius asmeninis į priėmimus, dalyvauja bendrose diskusijose. „Tokie debatai netenka esmės, diskutuojama ad hominem, reikalo esmė dingsta“, – sako A. Šindeikis.

A. Šindeikio pranešimas „Žodžio laisvė ir jos pokyčiai internetinėje erdvėje“ skaitytas tarptautinėje Lietuvos žmogaus teisių centro konferencijoje „Nuomonės raiška internete: žmogaus teisės, etika ir teismų praktika“.

Manoteisės.lt

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: