© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Keli ekstremistiniai nusikaltimai grasina įžiebti dar vieną karo ugnį Artimuosiuose Rytuose. Iš Gazos raketomis nuolat apšaudomi didžiausi Izraelio miestai, Izraelis bombarduoja Gazą, o bankrutuojantis „Hamas“, prarandantis palestiniečių paramą ir Egipto solidarumą įsivarė į kampą ir nebeturi ko prarasti, todėl konfliktas dar gali stipriai eskaluotis.

Niekas nesitikėjo, kad viskas nueis taip toli. Birželio mėnesį keli palestiniečiai pagrobė ir nužudė tris paauglius izraeliečius. Po kelių savaičių užfiksuotas, tikriausiai, keršto atvejis: Rytų Jeruzalėje rastas gyvas sudegintas nepilnametis palestinietis. Izraelio teisėsauga reagavo greitai: suėmė šešis įtariamus Izraelio piliečius, o premjeras Benjaminas Netanyahu pareiškė netoleruosiantis bet kokios ekstremizmo, nesvarbu kurioje pusėje.

Vis dėlto, po nužudytojo palestiniečio laidotuvių Rytų Jeruzalėje kilo didžiulės vietinių arabų ir policijos riaušės, Vakarų Kranto ir Gazos miestuose imti užpuldinėti žydai, o Izraelis ir „Hamas“ Gazos juostoje ėmė vienas kito teritoriją ir miestus apšaudyti raketomis. Į Tel Avivą ir kitus miestus raketos skrieja po kelias iškart – taip „Hamas“ bando įveikti Izraelio oro erdvę saugančią priešraketinę sistemą „Iron Dome“. Izraelio miestuose šiomis dienomis nuolat girdėti pavojaus sirenos, vienu metu pasiunčiančios šimtus tūkstančių gyventojų į slėptuves. Izraelis mobilizuoja savo kariuomenę.

Taip keli radikalūs nusikaltimai abejose pusėse vėl ima virsti tikru karu. „Izraelis užtruks tiek kiek reikės, kad sunaikintų Gazos teroristus. Mes nenorime kariauti, bet mūsų piliečių ir vaikų saugumas yra svarbiau už bet ką“ – sakė B. Netanyahu. Tuo tarpu Jungtinių Tautų pripažintos Palestinos valstybės prezidentas Mahmoud Abbas sušaukė skubų savo vyriausybės susirinkimą krizei spręsti.

Save skelbianti pasaulietine M. Abbas „Fatah“ partija prieš kelis metus netikėtai pasirašė bendradarbiavimo susitarimą su radikaliaja islamistine „Hamas“ – kovine palestiniečių organizacija, pasišventusia „sunaikinti Izraelį“, o pačio Izraelio ir Vakarų vadinama teroristine. Ar šis konfliktas taps pilnu karu, priklausys ir nuo M. Abbas pozicijos: ar jis toliau Palestinos ir „Fatah“ vardu rems „Hamas“, ar atsiribos nuo šios ekstremistinės organizacijos veiksmų. Primename, kad iki minėtojo susitarimo pasirašymo „Hamas“ ir „Fatah“ nepripažindavo vienas kito legitimumo ir laikydavo save „vienintele tikra palestiniečių atstove“. Paradoksalu, bet grįžimas prie tokio susikaldymo turbūt dabar turbūt atneštų daugiau naudos Palestinai.

Iš tiesų, „Hamas“ jau seniai prarado populiarumą tarp eilinių palestiniečių. Pasibaigus finansavimui iš Sirijos, Irano ir Egipto, ši radikali grupuotė bando išsilaikyti ne atstovaudama palestiniečių siekį turėti savo nepriklausomą ir visų pripažintą valstybę, o dirbtinai provokuodama konfliktą kiekviena proga leisdama raketas į žydų gyvenvietes ir terorizuodama vietinius Gazos gyventojus. „Hamas“, galima sakyti, reikia nuolatinio konflikto su Izraeliu, kainuojančio nekaltų civilių aukų abejose pusėse.

Naujasis Egipto prezidentas Abdel-Fattah El-Sisi taip pat keičia kursą Egipto požiūryje į „Hamas“: paskutinės gilios krizės santykiuose tarp Izraelio ir Gazos metu, Egiptas, valdomas islamistinės „Musulmonų brolijos“ nario Muhammedo Mursi, sėkmingai tarpininkavo konflikte ir pasiekė paliaubas, tačiau Egiptas nuolat reiškė solidarumą „Hamas“ ir nedarė nieko, kad ši organizacija Gazoje bent kiek susilpnėtų.

Tačiau naujojo prezidento, buvusio Egipto kariuomenės vado A. El-Sisi akyse „Hamas“ yra tokia pat teroristinė organizacija kaip ir jo pirmtako Egipte atstovauta „Musulmonų brolija“. Apskritai, A. El-Sisi visas „Hamas“ dominuojamas Gazos ruožas tėra nuolatinių neramumų židinys, taip pat grasinantis ir kaimyninio Egipto stabilumui. Prie M. Mursi buvę atviri sienos pervažiavimo postai tarp Gazos ir Egipto dabar yra uždaryti, kaip ir užblokuoti slapti požeminiai kontrabandininkų naudoti tuneliai. Naujajai Egipto valdžiai „Hamas“ Palestinoje nebereikia – priešingai, reikia geresnių santykių su Izraeliu ir dujų iš Izraelio. Todėl Egiptas vis dar stengiasi tarpininkauti taikos derybose tarp Izraelio ir Gazos, tačiau daug pasyviau, nei praėjusį kartą. Galbūt laukiama, kol Izraelio bombardavimu bus susilpnintas „Hamas“.

Tuo tarpu greita dabartinio konflikto pabaiga iš tiesų nekvepia. Izraelis mobilizavo kariuomenę ir šiuo metu delsia toliau eskaluoti situaciją, o „Hamas“ dabartinėje savo situacijoje, nebeturint lėšų ir praradus didžiosios dalies palestiniečių paramą, nebeturi ko prarasti ir gali ryžtis vis radikalesniems veiksmams.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: