© Wikimedia Commons archyvo nuotr.

Klaipėdos suskystintų gamtinių dujų (SGD)terminalas yra tarpinė stotelė, Lietuvai siekiant energetinės nepriklausomybės nuo Rusijos, teigia ekonomistai. Jų nuomone, terminalas Lietuvai suteikia dalinį energetinį savarankiškumą, kuris padėjo sumažinti Rusijos “Gazprom” parduodamų dujų kainą, tačiau neatleidžia nuo pareigos naudoti daugiau biokuro ir vykdyti kitus svarbius energetikos projektus.

“Politikai visai kitaip mąsto. Jiems svarbu patiesti žemėlapį, nubraižyti fronto linijas – čia rusai, čia vakarai, čia Lenkija. Jie net nemąsto, ar tos strėlytės kainuoja ir kiek kainuoja, reikia jų ar nereikia. Jiems svarbu maksimizuoti investicijas, kad galėtų nuvažiuoti, perkirpti juosteles ir taip toliau. Žodžiu, terminalas yra tarpinė politinė pergalė, bet tikrasis Lietuvos kelias yra laipsniškai atsisakyti iškastinio kuro naudojimo, ta kryptimi, beje, eina Skandinavija”, – LRTradijui sakė Lietuvos banko valdybos pirmininko pavaduotojas Raimondas Kuodis.

SEB banko prezidento patarėjas Gitanas Nausėda sakė, kad vien SGD terminalas nesukurs Lietuvai absoliutaus energetinio savarankiškumo.

“Tai svarbus etapas užtikrinant Lietuvos energetikos sistemos savarankiškumą, bet nepalaikyčiau nuomonės, kad jis absoliučiai sukuria savarankiškumą mūsų energetikos sistemoje, kadangi kalbame tik apie vieną energetikos išteklių”, – sakė G.Nausėda.

Jo teigimu, bet kuriuo atveju turėti galimybę pasirinkti vieną iš dviejų alternatyvų daug geriau nei tokios galimybės neturėti.

“Šiuo atveju Lietuva yra vartotoja, Lietuva yra pirkėja. SGD terminalas leis išvengti “Gazprom” diktato. Ne paslaptis, kad jau vien galimybė SGDterminalo statybos pabaigos matymas leido pasiekti tam tikrą laimėjimą derybose su “Gazprom” ir susilaukti 20 proc. nuolaidos”, – sakė G.Nausėda.

Jo teigimu, sumažėja dujų kainos politizavimo klausimas, nes “Gazprom” praeityje taikydavo politinę kainą.

G.Nausėda teigė nesutinkantis su R.Kuodžio nuomone, kad SGD terminalas Klaipėdoje yra politinė pergalė.

“Aš tikrai nesutikčiau su tuo, kad tai yra tik politinė pergalė, kuri yra tik dėl to, kad galėtume pamojuoti trispalvėmis negalvodami apie jokias ekonomines pasekmes. Iš tikrųjų ekonominės pasekmės SGD terminalo statyba jau turėjo, net ir nepastačius, nenukirpus juostelės, šitos pasekmės buvo matyti “Gazprom” elgesyje. Taip bus, be jokios abejonės, ir ateityje”, – sakė SEB banko prezidento patarėjas.

R.Kuodžio manymu, žmonėms reikia ne dujų, o šilumos, šviesos, mobilumo.

“Dujos yra tik vienas iš būdų gauti šiuos dalykus. Aš daug metų kovoju, kad Lietuva išvis būtų išlaisvinta iš dujų, manau, kad tai yra nesunkiai padaroma apšiltinant namus, likusiai šilumai perėjus prie biokuro, o ne atvirkščiai, kaip dabar”, – sakė R.Kuodis.

Pirmadienį į Klaipėdą atplaukė suskystintų gamtinių dujų (SGD) terminalui Klaipėdoje skirtas laivas “Independence”.

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: