Filmo „Hobitas: Penkių armijų mūšis“ kadras

Kino ekranus pasiekė paskutinė Peterio Jacksono režisuotos „Hobito“ trilogijos dalis (premjera Lietuvoje gruodžio 19d.) – „Hobitas: Penkių armijų mūšis”. Ilgai laukto filmo premjera įvyko Londone gruodžio 1d. ir, sprendžiant pagal susirinkusių gerbėjų skaičių ir klyksmus, ši trilogijos dalis filmo kūrėjams greičiausiai uždirbs virš milijardo dolerių pelno.

Nors atsirado kritikų, besišaipančių iš Jacksono užmojo ploną pasakų knygelę vaikams paversti „Žiedų valdovui“ prilygstančią filmų trilogija, tiek Tolkino pasakų, tiek „Hobito“ filmų gerbėjai nusivilti neturėtų. „Penkių armijų mūšis“ – tikras desertas, palyginus su karstelėjusia pirmąja trilogijos dalimi, kuri lyg užkandis, turėjo sukelti apetitą godžiai praryti antrąją dalį. Pirmoji dalis – „Nelaukta kelionė“ – buvo šiek tiek nuobodoka, tačiau kaip ir turėjo būti „užkabino“ laukti antrojo filmo „Smaugo dykvietės“, kuriame buvo žymiai daugiau veiksmo ir dramos (nepamirškime visus sužavėjusio drakono Smaugo). Tačiau daugiausiai veiksmo ir dramos, kaip ir pridera, yra „Penkių armijų mūšyje“.

Filmo „Hobitas: Penkių armijų mūšis“ kadras

Jau pats filmo pavadinimas rodo, kad veiksmo bus per akis. Filmo ir trilogijos kulminacija – penkių armijų mūšis – trunka 45 minutes, ir reikia pripažinti, atrodo labai įspūdingai. Ir nors stiliaus ir grafikos prasme mūšis labai primena paskutinės „Žiedų valdovo“ trilogijos mūšį, atmosfera tamsesnė, pagrindinius veikėjus kamuoja didesnė nežinia ir nusivylimas, o kova tarp gėrio ir blogio intensyvesnė.

Filmo „Hobitas: Penkių armijų mūšis“ kadras

Nykštukus ir Elfus bei Ežero žmones draskantis konfliktas nepalieka abejingų. Ar vienas kito nemėgstantys Elfai ir nykštukai pagaliau susivienys ir kartu kovos prieš bendrą priešą, ar nepaisydami bendrų interesų, stengsis vieni kitus pražudyti dėl aukso ir brangenybių esančių kalno gilumoje? Temos, nagrinėjamos filme, labai simboliškai atspindi šiuolaikinio pasaulio problemas. Vienybė ir konfliktas, godumas ir pasiaukojimas, lygybė ir meilė – aktualios temos visiems žmonėms, tiek pasakose, tiek realiame gyvenime. Godumas ir keršto troškimas trukdo Nykštukams pamatyti tikruosius pavojus, o Elfų pasipūtimas tikrai nepadeda stengiantis suvienyti šias kariuomenes. Kraugeriški troliai atrodo tikrai atgrasiai ir, tiesą sakant, visai smagu žiūrėti kaip viena po kitos kapojamos jų galvos.

Filmo „Hobitas: Penkių armijų mūšis“ kadras

Kelionė, į kurią taip nenoromis susiruošė Bilbo, virto kelione į save. Savęs atradimas, heroizmas, pasiaukojimas vardan draugų ir meilės – itin svarbios „Hobito“ trilogijos temos. Nuolat paniuręs Bilbo virsta drąsiu kovotoju, kuriam nebaisūs jokie troliai, vorai ir piktieji burtininkai.

Filmo „Hobitas: Penkių armijų mūšis“ kadras

Įtampa išlieka iki pat filmo pabaigos, bet „Hobitas“ yra pasaka, o pasakoje gėris dažniausiai nugali blogį. Aišku, tam tikra kaina yra, bet filmo moralas labai stiprus. Paliksiu Jums pamatyti, koks jis yra.

Verdiktas: 10/10

Šioje apžvalgoje stengiausi atskleisti kuo mažiau istorijos detalių. Kažkas mirs ir kažkas išgyvens, bet nuostolių patirs visi. Tai yra tikrai stiprus filmas savo žanro kategorijoje. Mano nuomone, tikrai geriausias iš visos trilogijos, ir pripažinsiu, dabar norisi įsijungti „Žiedų valdovo“pirmąją dalį. Skaičiau, kad kai kurie kino teatrai siūlo žiūrėti ne tik visą „Hobito“ trilogiją 3D formatu, bet ir „Žiedų valdovo“ visas tris dalis pasibaigus „Hobitui“. Jei tik yra laiko, kantrybės ir noro – kodėl gi ne?

Naujienos iš interneto

Taip pat skaitykite: